Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Restore Edilen Demir Kilise’nin Açılış Törenine Katıldı | Kocaelide Bugün
Güncel Kültür Sanat Manşetler

Cumhurbaşkanı Erdoğan,Demir Kilise’nin Açılış Törenine Katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Stevi Stefan Kilisesi’nin açılış törenine katıldı. Balat’ta halk arasında “Demir Kilise” ve “Bulgar Kilisesi” olarak da bilinen kilisenin açılış törenine;..

Cumhurbaşkanı Erdoğan,Demir Kilise’nin Açılış Törenine Katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Stevi Stefan Kilisesi’nin açılış törenine katıldı. Balat’ta halk arasında “Demir Kilise” ve “Bulgar Kilisesi” olarak da bilinen kilisenin açılış törenine; Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Bulgar Ortodoks Klisesi Patriği Neofit, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da iştirak etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende bir konuşma yaptı.

“DEMİR KİLİSE, İSTANBUL’UN GÜZELLİĞİ VE ZENGİNLİĞİNE DE KATKIDA BULUNUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1898 yılında yapılan ve demir iskelet sistemiyle hâlen türünün dünyadaki tek örneği olan kilisenin, Bulgar cemaati için ibadethane olarak hizmet vermenin yanında, İstanbul’un güzelliğine ve zenginliğine de katkıda bulunduğunu söyledi.

Kilise’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de restore edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011’de başlayan ve tamamlanan köklü restorasyonun, 15 milyon liranın üzerinde bir maliyetle tamamlandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan restorasyonun, İstanbul İl Özel İdaresi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve Bulgaristan’la iş birliği içerisinde gerçekleştirildiğini aktardı.

“ECDADIMIZ, FETHETTİĞİ YERLERDE DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ GÜVENCE ALTINA ALMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tarih boyunca ecdadımız fethettiği yerlerde öncelikle din özgürlüğünü ve ibadethaneleri güvence altına almıştır. Dininizi yaşamakta, ibadetlerinizi yapmakta serbestsiniz ve bizim güvencemiz altındasınız anlayışıyla onları hep koruma altına almıştır. İstanbul’daki diğer eserlerden daha sonra yapıldığı için adı Yeni Cami olarak konan camimiz dahi Eminönü’nde 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ayasofya bin 500 yıllık tarihiyle İstanbul’la birlikte tüm dünyanın incisi durumundadır. Bu şehirdeki ve kadim coğrafyamızın dört bir yanındaki her bir eserin bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var. Camiler var, kiliseler var, sinagog-havra bunlar var, hepsi sadece İstanbul’da değil ülkemizin değişik yerlerinde de bir aradalar. Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere ecdadımızın inanç ve ibadet özgürlüğü konusunda İstanbul’dan Bosna’ya, Kudüs’ten Selanik’e kadar çok sayıda tarihe mal olmuş fermanları, emirnameleri, belgeleri mevcuttur.”

Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıraların, çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübesini gölgelememesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için bizde, ‘kesrette vahdet’ anlayışı var. Bu bizim aslında tüm inançlara, düşünceye vesaire yaklaşımımızı gösterir, yani çoklukta birlik. Biz işte bu anlayışla ülkemizin her köşesinde diğer dinlere mensup vatandaşlarımızın ibadethanelerini ayağa kaldırmaya, bunlara yönelik çalışmaları yürüttük, yürütüyoruz” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL