Sağlık

3’ü 1 arada kahve içenler dikkat! Büyük tehlike!

İşte hazır kahvelerdeki ve günlük hayatta sofralarda bulundurduğumuz bazı gıdaların zararları; Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için en önemli faktörlerden birinin de “yediklerimiz” olduğu konusunda hemfikir. Peki günlük hayatımızda sıkça..

3’ü 1 arada kahve içenler dikkat! Büyük tehlike!

İşte hazır kahvelerdeki ve günlük hayatta sofralarda bulundurduğumuz bazı gıdaların zararları;
Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için en önemli faktörlerden birinin de “yediklerimiz” olduğu konusunda hemfikir. Peki günlük hayatımızda sıkça kullandığımız hazır kahvelerdeki tehlikeyi biliyor musunuz? 10 gıdayı sofralarından uzak tutanların, başta kanser ve kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanma riskleri de düşüyor. İşte başta hazır kahveler olmak üzere sağlığınızı tehdit eden 10 gıda;

Üçü bir arada gibi hazır kahveler:
Kahve sade olarak içildiğinde sağlık için zararlı değil, hatta faydaları da var. Ancak, 3’ü bir arada gibi bir sürü ilave maddeler ve şeker katılarak sunulan hazır kahveler sağlığımız için son derece zararlı.Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.Hazır kahvelerin uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu, araştırmalarda görülüyor. Şekerli tahıl gevrekleri: İçerdikleri yüksek şekerin verdiği zarar bir tarafa, ambalaj üzerinde yazan “şu kadar süte şu kadar gevrek ilave edin” uyarıları da tüketiciler tarafından asla dikkate alınmıyor. Çünkü, ambalajda yazan miktar bir yetişkini doyurmuyor.

Mikrodalgada patlamış mısır: Yüksek oranda yağ ve tuz içerdiğinden mikrodalgada yapılan patlamış mısır da uzmanlar tarafından vazgeçilmesi gereken gıdalar listesinde yer alıyor. Brown Üniversitesinde yapılan bir araştırma bu tür işlenmiş mısırlarda tespit edilen kimyasal maddelerin bronşit gibi akciğer hastalıklarına yol açtığını ortaya çıkardı.

Margarin: Tereyağına bir alternatif gibi empoze edilmeye çalışılan margarin, içerdiği trans yağlar nedeniyle kalp hastalıklarının en ciddi sebeplerinden biri. Uzmanlar, margarin paketlerinin üzerinde “trans yağ içermez” ibaresinin de gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor. Yağda kızartılmış hamurlu tatlılar: Dikkat etmemiz gereken bir diğer yiyecek türü de lokma ve donuts gibi hamur bazlı yağda kızarmış tatlılar. Hem yüksek oranda şeker, hem de yağ ihtiva ettikleri için uzmanlar uzak durmamızı öneriyor. Son araştırmalarda içlerinde kanserojen maddeler de tespit edildi.

Poğaça benzeri yiyecekler: Hem yüksek oranda trans yağ, hem de kabartma tozları ve karbonhidrat içerdikleri için sağlığımız için zararlı olan bu gıdaları da soframızdan uzak tutmamız gerekiyor

Her çeşit hamur ve kızartma: Şeker ve yağ oranı oldukça yüksek, ancak vitamin ve lif açısından zayıf olan bu gıdaların çoğu işlenmiş olarak satılıyor ve “içindekiler” kısmında bir sürü koruyucu madde var. Yapılan bir araştırmaya göre, özellikle gelişmiş ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 26’sı işlenmiş et ürünlerini aşırı derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunan koruyucu maddeler ve aşırı tuz insan sağlığını tehdit eden faktörlerin başında geliyor. Etin kilosunun oldukça pahalı olmasına rağmen çok ucuza satılan fast-food burgerlerin besleyici değeri neredeyse hiç yok, ancak yüksek oranda kalori içerdikleri şüphe götürmez bir gerçek. Zaten araştırmalar da fast-food firmalarının burgerlerindeki et oranlarının yüzde 2 ile 14 arasında değiştiğini gösteriyor. Yanında verilen yağda kızarmış patates ve kocaman bardaklarda sunulan şekerli içecekler de ayrı bir sağlık faciası. Son yıllarda tüketimi azalma gösterse de gazlı içecekler sağlığımızı tehdit eden gıdaların başında yer alıyor. “Diet, light, zero” gibi aldatmacalara kulak asmadan; hem kilo aldıran, hem diyabete neden olan hem de kalp hastalıklarını körükleyen gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. American Journal of Public Health’ın yaptığı en son araştırma, gazlı içeceklerin en az sigara kadar zararlı olduğu ve içenleri sigara kadar yaşlandırdığını ortaya koydu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL