BM Teknoloji Bankası Açılış Töreni Yapıldı

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankasının Açılış Töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımlarıyla gerçekleştirildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kampüsünde gerçekleştirilen törene Vali Hüseyin..

BM Teknoloji Bankası Açılış Töreni Yapıldı

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankasının Açılış Töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kampüsünde gerçekleştirilen törene Vali Hüseyin Aksoy, Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve OHRLLS Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu, Bangladeş’in BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Masud Bin Momen, EAGÜ’ler için Teknoloji Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Mohamed H. A. Hassan, LDC, LLDC, SIDS Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu, En Az Gelişmiş Ülkeler Başkanı ve Bangladeş Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Abul Hassan Mahmood Ali, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve çok sayıda kişi katıldı.

Açılışta konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Dr. Faruk Özlü yaptığı konuşmalarında; “Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankasının açılışı münasebetiyle düzenlediğimiz törene hoş geldiniz. Bu önemli etkinliğe Hükümetimiz adına ev sahipliği yapmaktan duyduğum büyük onur ve mutluluğu ifade ederek başlamak istiyorum. Takdir edeceğiniz gibi, bugün açılışını yaptığımız Teknoloji Bankası, sayıları 47’yi bulan En Az Gelişmiş Ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki kapasitelerini güçlendirme yönündeki, küresel çabalar açısından önemli ve tarihi bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ancak buralara gelmek kolay olmadı. 7 yıl önce ilk kez, ülkemizin Mayıs 2011’de İstanbul’da ev sahipliğini yaptığı dördüncü En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı’nda gündeme gelen bu fikir, Konferans sonunda kabul edilen İstanbul Eylem Planı’nda EAGÜ’lere yönelik bir Teknoloji Bankası kurulması çağrısı ile yer bulmuştu. Teknoloji Bankasının operasyonel hale getirilmesi, Temmuz 2015’de  Addis Ababa’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası BM Kalkınmanın Finansmanı Konferansı sonunda kabul edilen Eylem Planı ile, Eylül 2015’de kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminde yer almıştır. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 23 Aralık 2016 tarihinde alınan kararla, ülkemizin ev sahipliğinde kurulması kararlaştırılan Teknoloji Bankası için ve geçtiğimiz yıl 72. BM Genel Kurulu sırasında,  Sayın Dışişleri Bakanımız tarafından Ev Sahibi Ülke ve Mali ve Ayni Katkı Anlaşmaları imzalanmış, böylece büyük  önem atfettiğimiz bu projeyi hayata geçirmek için,  ülkemizce BM  ile işbirliği halinde gerekli adımlar hızla atılarak bugüne gelinmiştir.Ülkemiz Bankanın başarısı için gereken desteği sürdürmeye devam edecektir.” diyen Bakan törene katılan herkese teşekkür etti.

BM Genel Sekreter Vekili Amina J. Mohammed, Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Mohamemed Al –Sadi, Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Marianne Hagen, Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve OHRLLS Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu, EAGÜ’ler için Teknoloji Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Mohamed H. A. Hassan, Bangladeş’in BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Masud Bin Momen’in konuşmalarının ardından TÜBİTAK, BM En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası ve Global Good  Fonu arasında üçlü mutabakat zaptı imzalandı.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL