Çöp yakma tesisi’ne karşı birlik çağrısı

Kocaeli Akademik Odalar Birliği’nin düzenlediği basın açıklamasında konuşan Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Raporun yanında fiili mücadele de gerekiyor. Halkın bize katılması gerek” dedi.  Kocaeli Akademik Odalar..

Çöp yakma tesisi’ne karşı birlik çağrısı

Kocaeli Akademik Odalar Birliği’nin düzenlediği basın açıklamasında konuşan Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Raporun yanında fiili mücadele de gerekiyor. Halkın bize katılması gerek” dedi.

 Kocaeli Akademik Odalar Birliği, dün Kocaeli Yüksek Öğrenim Mezunları Derneği’nde (KYÖD) basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Umuttepe’de bulunan Ayvazca mevkiine yapmayı planladığı Katı Atık Çöp Yakma Tesisi’nin yapımına karşı çıkan ve doğa tahribatına yol açacağını belirten Kocaeli Akademik Odalar Birliği, önceki gün düzenlediği etkinlik ile Ayvazca mevkiinde inceleme çalışması yapmıştı. Yapılan bu incelemelerin arından dün yapılan basın toplantısında da gazeteciler aracılığıyla kamuoyu bilgilendirildi. .  Raporun yanında fiili mücadele de gerekiyor. Halkın bize katılması gerek. Siyasi parti ayırt etmeksizin herkes mücadele etmeli. Zehirleneceksek hepimiz zehirleneceğiz” dedi.

17 KİŞİLİK TEKNİK EKİP İNCELEMEDE BULUNDU

Toplantıya Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü Kocaeli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Fikret Gökmen ve birlik üyeleri katılım gösterdi. Basın açıklamasında konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, “Yaklaşık bir yıldan fazla bir süre içinde katı atık yakma tesisinin yeri ile ilgili eleştirilerimizi dile getirdik. Tarım Orman İş Sendikası’ndan arkadaşlarımız ile bugün alana giderek tespitlerde bulunduk. 17 kişilik bir teknik heyet ile Ayvazca Bölgesi’nde incelemelerimizi tamamladık. Bundan sonra izlenecek olan süreç hakkında görüş birliğine vardık. Rapor üzerinden gideceğiz ve o raporu diğer heyetteki hocalarımız da inceleyecek ve raporda eksiklik varsa onları tamamlayacağız. Daha sonrasında raporu yargı sürecine hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

“AĞAÇLARIN KESİLMESİNİ ÖNLEMELİYİZ”

Toplantıda açıklama yapan Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Teknik heyet önce arazi incelemeleri yaptı.  Teknik ekibin hazırladığı raporda tesis üretime geçtiğinde olası etkiler yer alacak. Süreç çok hızlı ilerliyor. ÇED raporu son aşamada. Bunun için elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Ağaçların kesilmesini önlemeliyiz. Dayanağımız teknik heyetin hazırladığı rapor olacak. Yürütmenin durdurulması için hemen bir dava açılacak. Türkiye’deki yargı sistemini biliyoruz çok yavaş ilerliyor. Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de de rant uğruna, birilerinin çıkarı uğruna kendi kurumları görevini kötüye kullananlar var. İzinler daha kesinleşmemişken şeritler çekildi. Bu anayasaya aykırıdır.  Raporun yanında fiili mücadele de gerekiyor. Halkın bize katılması gerek. Siyasi parti ayırt etmeksizin herkes mücadele etmeli. Zehirleneceksek hepimiz zehirleneceğiz” şeklinde konuştu.

İNSANLAR KANSER OLACAK

Durmuş’un ardından Türk Tabipleri Birliği adına açıklamalarda bulunan Prof Dr. Ali Osman Karbaba, “Nitelikli bir orman alanı. Alan aynı zamanda su tutma alanı. Böyle bir alanın üzerine atık yakma tesisi kurulduğunda yer altı sularını kirletecek. Fabrikanın yattığı ürünler nedeniyle hava kirliliği de oluşacak. Hakim rüzgarlar ile bu havalar kentin soluduğu havalara katılacak. Bu da insanların kanser olmasına yol açacaktır” dedi.

“ALANDA MEŞE VE SEDİR ORMANLARI VAR”

Tarım Orman İş Sendikası adına söz alan Dr. Mehmet Ali Başaran ise, “Orman Mühendisi’yim. Teknik geziye Erzurum’dan katılıyorum. Teknik heyet sonrasında Burdur Niyazlılar Köyü’nde amacımıza ulaştık. Burada da benzer bir çalışma yaptık. Sahaya gittiğimizde türleri tespit ettim. Yaklaşık 40 bitki türü var. Sahanın hastaneye bir buçuk iki kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yerleşim yerlerine, üniversiteye çok yakın. Atık tesisinin oluşturduğu havza kirliliği yer altı sularını ve havayı zehirleyecek. Oluşacak emisyon halk sağlığını etkileyecek. Zaten Kocaeli kirlilik açısından Türkiye’de en yaşanılmaz yerdir. Üstüne bir de bu tesis yapılırsa bölge daha da kötüye gidecek. Maki alanı olduğu söyleniyor. 30 yılık bir ormancıyım ve maki verimsiz bir orman değildir. Yaban hayatına en çok hizmet eden makilerdir. Ancak sahada maki yerine nitelikli meşe, sedir ormanları bulunuyor” ifadelerini kullandı.

17 KİŞİLİK TEKNİK HEYET

Tarım Orman İş Birliği Kurulu Doç. Dr. Yücel Çağlar, Tarım Orman İş Birliği Kurulu Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Tarım Orman İş Birliği Kurulu Prof. Dr. Metin Sarıbaş, Tarım Orman İş Birliği Kurulu Orman Mühendisi Mustafa Zengin, Tarım Orman İş Birliği Kurulu Dr. Mehmet Ali Başaran, Türkiye Ormancılar Derneği Prof. Dr. Ünal Akkemik, İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Türk Tabipler Birliği Prof. Dr. Ali Osman Karbaba, Kocaeli Üniversitesi Arslanlı Meslek Yüksek Okulu Prof. Dr. Alaeddin Bobat, ZMO Kocaeli İl Temsilcisi Ziraat Mühendisi Özgür Yılmaz, ÇMO Kocaeli Şubesi Çevre Mühendisi Sait Ağdacı, Kocaeli Harita Mühendisleri Odası Murat Selim Çepni, Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Niyazi Temizkan, Peyzaj Mimarları Odası Temsilcisi Onur Öztürk, Kocaeli Barosu Av. Tamer Ejderoğlu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL