Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
Dünyada Hala 19 Milyon Çocuk Aşısız | Kocaelide Bugün
Genel Güncel Manşetler Sağlık Yaşam

Dünyada Hala 19 Milyon Çocuk Aşısız

Türkiye’de Aşı Karşıtlığı Yüzünden Milyonlarca Çocuk Ölüyor! Aşıların Önemi Hakkında Merak Edilenler Son dönemin tartışmalı konularından olan aşıyı, kimileri yaptırmak istemezken doktorlar ise bu ailelerin çocuklarının sağlıklarını hayati tehlikeye atmaması..

Dünyada Hala 19 Milyon Çocuk Aşısız

Türkiye’de Aşı Karşıtlığı Yüzünden Milyonlarca Çocuk Ölüyor!

Aşıların Önemi Hakkında Merak Edilenler

Son dönemin tartışmalı konularından olan aşıyı, kimileri yaptırmak istemezken doktorlar ise bu ailelerin çocuklarının sağlıklarını hayati tehlikeye atmaması gerektiğini ısrarla belirtiyor. Aşıların sadece aşı olan kişileri değil toplumda bulaşma riski olan diğer bireyleri de koruduğunu vurgulayan Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öykü Özbörü Aşkan aşı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aşılar, çocuklar hastalıklara yakalanmadan hastalığı geçirmiş gibi bağışıklık kazandırmakta,  her yıl Nisan ayının son haftası Dünya Sağlık Örgütü ve birlikte çalışan tüm kurumlar tarafından Dünya Aşı Haftası olarak tanınmaktadır.

“Aşılarla Yılda Yaklaşık 3 Milyon Ölüm Engelleniyor”

“Tıp tarihindeki en büyük buluşlardan biri olan aşı ile yılda yaklaşık 3 milyon ölüm engellenebilmektedir. Ülkemizde yapılan aşılar sayesinde önceden sık karşılaştığımız, ölümcül sonuçları olabilen difteri (kuşpalazı), tetanos, hepatit B, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, zatürre, menenjit, çocuk felci,  rahim ağzı kanseri, rota virus kaynaklı ishale karşı koruma sağlanabilmektedir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Öykü Özbörü Aşkantüm dünyada kitleler halinde ölümlere, sakatlıklara yol açan, tedavisi olmayan hastalıklardan olan çiçek hastalığının aşı ile ortadan kaldırıldığını, çocuk felci hastalığının ise aşılamalar sayesinde yakın zamanda ortadan kaldırılabileceği söyledi.

“Aşılar, Aşılanamayan Kişileri De Korur”

Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve 5 yaş altında en sık menenjit (beyin zarı iltihabı) sebebi olan enfeksiyonlarında da aşıları sayesinde görülmediğini belirten Aşkan, “Aşılar, yüksek aşılama oranlarına ulaşıldığında sadece aşılanan kişileri değil, toplumda bulaşma zincirini de kırdıkları için aşılanamayan kişileri de korur. Aşılar yalnızca hastalıktan değil, hastalıkların uzun dönemde görülebilecek sonuçlarına karşı da korumaktadır” dedi.

Gebelikte Kızamık, Bebekte Körlük Ve Sağırlığa Sebep Olabilir

“Kızamık tedavisi mümkün olmayan subakut sklerozan panensefalit (SSPE) olarak bilinen ağır beyin yıkımı ile seyreden ikinci bir duruma sebep olabiliyorken, kızamık aşısı bu tabloya sebep olmamakta tam tersine bu tablonun gelişmesine karşı koruyucu bir rol oynamaktadır” açıklamasında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öykü Özbörü Aşkan, gebelikte geçirilen kızamıkçık enfeksiyonunun bebekte doğuştan küçük kafa çevresi, körlük, sağırlık gibi ağır anomalilere neden olabileceğini, gebelikten en az 3 ay önce yapılan kızamıkçık aşısı ile  bu tablo önlenebileceğini söyledi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL