Sağlık

Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?

Kış aylarında Türkiye’nin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline gelir kestane. Sokakta satılan çıtır çıtır mangalda pişmiş halinin yanı sıra, evlerde haşlanmış olarak da yenebilir. Peki bu kadar popüler bir..

Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?
Kış aylarında Türkiye’nin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline gelir kestane. Sokakta satılan çıtır çıtır mangalda pişmiş halinin yanı sıra, evlerde haşlanmış olarak da yenebilir. Peki bu kadar popüler bir yemiş olan kestanenin faydaları ve zararları nelerdir?

Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?
ŞİFA DEPOSUDUR

Kestane tam bir lif, mineral, iyi yağ asitleri, vitamin, besleyici ve antioksidan madde deposudur.

 Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?
KAN ŞEKERİNİ DAHA YAVAŞ YÜKSELTİR

Kestane, lif zengini olduğu için diyabetin önlenmesinde ve yönetilmesinde çok etkilidir. Zira kestane gibi lifli yiyeceklerin glisemik endeksi düşüktür. Bu da kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağladıkları anlamına gelir.

HASTALIKLARI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Kestanenin yapısında bulunan C vitamini ve diğer antioksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için birebirdir. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini desteklemesinin yanı sıra, vücuttaki serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde de önemli rol oynar. Bu da bağışıklık sisteminin patojenler üzerine odaklanmasına ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur.Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?

Kestanenin faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer önemli nokta da, kemik mineral yoğunluğunu artırmasıdır. Kemik sağlığı deyince aklımıza bakır ve magnezyum gelmez. Ancak bakır demiri absorbe eder, üstelik kemik büyümesi ve gelişiminde de önemli rol oynar. Magnezyum da kemik mineral yoğunluğunu artırır. Kestanede bolca bulunabilen bu iki mineral sayesinde, yaşlanmanın kemikler üzerindeki osteoporoz benzeri etkilerini önlemek ya da yavaşlatmak mümkündür.Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?

lif deposu bir yiyecektir. Lifler ise bağırsaklarda peristaltik hareketi tetikler. Bu kestanenin, bağırsak hareketlerini düzenlediği ve rahatsızlığı önlediği anlamına gelir. Lifler ayrıca yediklerinizdeki besleyici malzemelerin mümkün olduğunca fazla emilmesini de sağlar.Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?

Kestanenin bir diğer faydası ise beyin fonksiyonlarını iyileştirmesidir. İçinde bulunan B vitaminleri, nörolojik gelişim ve fonksiyonla doğrudan bağlantılıdır. Dahası kestanede bulunan potasyum, beyne kan akışını artırır, sinir sisteminin sağlığını korur, konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirir.

Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?
Kestane ayrıca antioksidan özelliğiyle kanserle sonuçlanabilecek hücre mutasyonlarını önler, yapısındaki potasyum sayesinde vücutta su akışını kontrol ederek tansiyonu düzenler ve kalp krizleriyle inmeleri önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde bulunan kaliteli yağ asitleri de kolesterolü dengelemeye yardımcı olur, vücutta enflamasyonu azaltır ve kan pıhtılarının oluşma ihtimalini azaltır.Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?

ZEHİRLİ ATKESTANESİNE DİKKAT

Öte yandan kestanenin yenebilir kestane olmasına da dikkat edilmelidir. At kestanesi olarak da bilinen kestane türünün, yaprakları da meyveleri de zehirlidir. Eğer ağızdan alınırsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kestaneden zehirlenmenin işaretleri arasında karın ağrısı, böbrek sorunları, kasılmalar, zayıflık, koordinasyon kaybı, büyümüş göz bebekleri, kusma, ishal, depresyon, felç ve uyuşukluk bulunmaktadır.

Bu nedenle elinizdeki kestanenin gerçekten yenebilir bir yemiş olduğuna emin olmadan kesinlikle ağzınıza sürmeyin. Ağaçların bir arada bulunduğu yerlerde, bazen tatlı kestanelerdir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL