“Kocaeli Turizm Çalıştayı” Başladı

Kocaeli’nin turizm çeşitliliğini değerlendirmek, turizm kaynaklarımızın daha etkin nasıl kullanılabileceğini ele almak, farklı kesimler arası ortaklık ve iş birliklerinin çerçevesini çizmek,  kurumlarımızın turizme yönelik gündemlerine temel teşkil etmek amacıyla 8-9..

“Kocaeli Turizm Çalıştayı” Başladı

Kocaeli’nin turizm çeşitliliğini değerlendirmek, turizm kaynaklarımızın daha etkin nasıl kullanılabileceğini ele almak, farklı kesimler arası ortaklık ve iş birliklerinin çerçevesini çizmek,  kurumlarımızın turizme yönelik gündemlerine temel teşkil etmek amacıyla 8-9 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılacak olan  “Kocaeli Turizm Çalıştayı” Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla başladı.

Çalıştaya; Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü,  Vali Yardımcısı Suat Yıldız, İlçe Kaymakamları, Başiskele, Kartepe ve Kandıra Belediye Başkanları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Daire Müdürleri,  Türkiye Sağlık Turizm Dernek Başkanı Ergin Birdal, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal,  Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, TEMA Vakıf Başkanı Nermin Tol, TÜRSAB yönetim kurulu üyesi Haci İbrahim Canatan ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program; Turizm Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Bilsen Bilgili’nin çalıştay ile ilgili sunumu, Turizm Yatırımcıları Derneği adına Harun Çıtak, Türkiye Otelciler Federasyonunu temsilen Alpaslan Kılıç, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmalarıyla devam etti.

Valin Hüseyin Aksoy’un yapmış olduğu konuşmalarında; “Değerli katılımcılar, Kocaeli’nin turizm çeşitliliğinin değerlendirileceği, turizm kaynaklarımızın daha etkin nasıl kullanılabileceğinin ele alınacağı, farklı kesimler arası ortaklık ve iş birliklerinin çerçevesinin çizileceği ve kurumlarımızın turizme yönelik gündemlerine temel teşkil edecek olan “Kocaeli Turizm Çalıştayı”na hoş geldiniz.

İlimiz adını bir Osmanlı Beyliği fatihi olan Akçakoca Bey’den almakta olup, 2700 yıllık yerleşim tarihine sahiptir. Kocaeli, güvenli bir barınak ve uğrak yeri olan İzmit Körfezi’yle birlikte Kral Yolu’ndan İpek Yolu’na, Bağdat Demiryolu’ndan Trans Avrupa Otoyolu’na, Osman Gazi Köprüsü’nden Yüksek Hızlı Tren Hattına ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Cengiz Topel Havalimanı’na uzanan ana ulaşım bağlantıları ile tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Kocaeli ekonomisinin gelişiminde de yüksek erişilebilirliğinin rolü önemli olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’na sanayi devriminin ilk yansımalarından olan Hereke Fabrika-i Hûmayun ve çuha fabrikaları ilimizin üretim başkenti olma kaderini şekillendiren, bugünün tarihi ve turistik açıdan önemli değerleri olarak dikkati çekmektedir.

Kocaeli’nin, özellikle son yüzyılda, sanayi kimliği ön plana çıksa da yapısı ve konumu itibariyle önemli bir turizm destinasyonu olma potansiyelini haizdir. İl genelinde zengin bir doğa, deniz, kültür ve tarih, sağlık, iş, gastronomi, fuar ve kongre, spor turizmi altyapısı ve potansiyeli bulunmaktadır.

 

Kocaeli’de Önemli Oranda Pazar Çeşitliliği Görülebilmektedir

Yabancı turist profiline bakıldığında dörtte bir oranında Batı Avrupa ülkeleri, dörtte bir oranında ise Orta Doğu ülkelerinin payı öne çıkmaktadır. Bu pazarları %20 ile Karadeniz Havzası ve %15 ile Uzak Doğu ülkeleri izlemektedir. Kocaeli’nin içerisinde yer aldığı ve ağırlıklı olarak Orta Doğu’nun baskın olduğu TR42 Doğu Marmara Bölgesi ile kıyaslandığında Kocaeli’de önemli oranda pazar çeşitliliği görülebilmektedir.

2018 yılı verilerine göre Kocaeli’ye en çok yabancı uyruklu turist gönderen 5 ülke, sırasıyla Romanya, Suudi Arabistan, Almanya, Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu 5 ülkeden gelen turist sayısı toplamı, Kocaeli’ye gelen yabancı turist sayısının %31’ini teşkil etmiştir.

Mavi Bayrak Plajları Kocaeli’nin Deniz Turizmindeki Önemini De Arttırmaktadır

Kocaeli ili yüzölçümünün %42,4’ü ormanlardan oluşmaktadır ve iki farklı denize kıyısı olup aynı zamanda kayak merkezi ve yaylalar barındıran müstesna bir coğrafi niteliğe sahiptir Bu çeşitlilik Kocaeli’yi önemli bir doğa turizmi destinasyonu haline getirmektedir. Ballıkayalar, Yuvacık-Beşkayalar ve Kuzuyayla Tabiat Parkları, Maşukiye, Serindere Kanyonu ve Bayramoğlu Yarımadası bu temanın bazı önemli alanlarıdır. Binicilik, trekking, dağcılık, yayla kültürü, kampçılık ve karavancılık, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü, su altı dalışı ilde karşılığı bulunan turistik faaliyetlerdendir.

İlimizin iki denize kıyısı bulunmakta olup; Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları sayesinde Karamürsel Altınkemer Plajı, Kandıra Cebeci, Kerpe, Bağırganlı ve Kumcağız plajlarına mavi bayrak kazandırılmıştır. Bu yatırımlarla Kocaeli deniz turizmindeki önemini de arttırmaktadır.

Bugün başlayacak ve yarın tamamlanacak “Kocaeli Turizm Çalıştayı” ile Kocaeli’nin turizm çeşitliliğinin değerlendirip, turizm kaynaklarımızın daha etkin nasıl kullanılabileceğini ele alıp, farklı kesimler arası ortaklık ve iş birliklerinin çerçevesini çizip ve kurumlarımızın turizme yönelik gündemlerine temel teşkil edecek konuları belirlemeyi hedefliyoruz. Kocaeli’deki temel turizm çeşitliliğine göre oluşturulmuş olan 9 farklı çalışma grubu ile sizlerin görüşlerini ve önerilerini alıp, bütüncül bir yol haritası elde etmiş olacağız. Tüm katılımcılara tekrar hoş geldiniz diyor, çalıştayın ilimizin turizmine azami faydayı sağlamasını temenni ediyorum.” Dedi.

Vali Aksoy’un konuşmalarının ardından  oluşturulan Doğa Turizmi, Kültür Turizmi, Sağlık ( Medikal)  Turizmi, Sağlık (Termal ) Turizmi, İş Turizmi, Gastronomi Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Spor Turizmi  çalışma grupları kendi alanları ile ilgili çalıştaya başladılar. 9 Ekim 2019  saat 13.30 da Çalıştay Grupları sonuçlar ile ilgili sunumlarını gerçekleştirecekler, saat 15.00 de ise genel değerlendirme ile çalıştay sonlandırılacak.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL