Genel

“KUDÜS, BİZİM ONURUMUZ VE ORTAK DAVAMIZDIR”

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir basın toplantısı düzenledi.   “KUDÜS’ÜN BAŞKENT İLAN EDİLMESİ, BM KARARLARINA AYKIRI VAHİM BİR HATA OLACAKTIR” Bildiğiniz gibi Kudüs’ün hem..

“KUDÜS, BİZİM ONURUMUZ VE ORTAK DAVAMIZDIR”

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir basın toplantısı düzenledi.

 

“KUDÜS’ÜN BAŞKENT İLAN EDİLMESİ, BM KARARLARINA AYKIRI VAHİM BİR HATA OLACAKTIR”

Bildiğiniz gibi Kudüs’ün hem tarihî statüsü, hem dini statüsü, hem de hukuki statüsü itibariyle İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı, vahim bir hata olacaktır. Konunun hukuki temeline baktığımızda, 1947’den bu yana alınan Birleşmiş Milletler kararlarının hiçbirisinde Kudüs’ün İsrail tarafından işgal ve ilhak edilmesi ne kabul edilmiş, ne de tanınmıştır. 1967 yılında İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 4 Temmuz 1967 tarihli 2253 sayılı kararla İsrail’e Kudüs’ün statüsünü değiştirecek her türlü adımdan içtinap etmesi, kaçınması çağrısında bulunulmuştur.

Yine aynı şekilde İsrail 1980 yılında Kudüs’ü ilhak kararı almış, uluslararası hukukun ağır biçimde ihlali olan bu gelişme karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 20 Ağustos 1980 tarihli ve 478 sayılı kararla işgalci güç İsrail’in Kudüs’ün karakterini ve statüsünü değiştirecek tüm idari ve yasal önlem ve faaliyetlerinin ve bu konuda kabul ettiği temel yasanın hükümsüz olduğunu ilan etmiştir. 1980’de alınan bu karardan beri bizim açımızdan da herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. İsrail’in aldığı bu kararı, bu ilhak ve işgal politikalarını tanımadığımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler’de alınan bu kararda İsrail nezdindeki diplomatik misyonların Kudüs’te bulunamayacağına dair bir madde de vardır. Ve buna binaen de Kudüs’te birkaç ufak tefek ülke dışında herhangi bir diplomatik misyon büyükelçilik düzeyinde bulunmamaktadır.

“KUDÜS, BİZİM ONURUMUZ VE ORTAK DAVAMIZDIR”

Milletimiz 400 yıl hizmet ettiği Kudüs’e karşı tarihî bir sorumluluk hissetmektedir. Her kesimden vatandaşlarımız İslam dünyasının her tarafından toplumlar Filistin ve Kudüs konusunda tam bir birlik içerisindedirler. Kudüs, bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır. Kudüs, dün Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir. İslam’ın ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mescidi olan Haremi Şerif’in de yer aldığı Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihî statüsünün muhafazası tüm Müslümanlar açısından hayati bir öneme sahiptir.

Fakat konu sadece Müslümanlarla sınırlı değildir, Kudüs üç semavi dinin mensuplarının paylaştığı bir şehir olarak sadece İsrail’in yahut Yahudilerin-Musevilerin değil Hristiyanların ve Müslümanların da tarihî ve dini haklarının, hafızalarının, geleneklerinin olduğu son derece önemli bir şehirdir. İslam İşbirliği Teşkilatı da geçmişte aldığı kararlarla Kudüs’ün statüsünde değişiklik yapmaya dönük her tür girişimin gayri hukuki olduğunu ve tanınmayacağını müteaddit kereler ifade etmiştir.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL