“Yarımca Limanı,Çin’den Londra’ya Kadar Doğrudan Bağlantı Sağlamış Oldu”

DP World Yarımca Liman İşletmesi Demiryolu Hattı açılış töreni  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit  Turhan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılış törenine; Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan  Yardımcısı..

“Yarımca Limanı,Çin’den Londra’ya Kadar Doğrudan Bağlantı Sağlamış Oldu”

DP World Yarımca Liman İşletmesi Demiryolu Hattı açılış töreni  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit  Turhan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Açılış törenine; Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan  Yardımcısı Selim Dursun, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Vali Yardımcısı Dr. Osman Abdullah Günaydın, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt,  Ulaştırma ve Altyapı Bakan Deniz İç Sular Genel Müdür Yardımcısı Tamer Keskin, Deniz Ticareti Genel Müdürü Halil Yıldız,  DP World CEO’su Kris Adams, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Kıyı Emniyet Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Program; Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve tanıtım film gösteriminin izlenmesinin ardından DP World CEO’su Kris Adams, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmalarıyla devam etti.

Vali Hüseyin Aksoy yapmış olduğu konuşmalarında ; “Bugün ilimizde önemli bir yatırımı hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 

Kocaeli Türkiye ekonomisine katkı sunan illerinden başında geliyor. Geçtiğimiz yıl toplanan vergi gelirlerine baktığımızda tahakkukta 4. , tahsilatta 3., tahsilat miktarı oranında da 1. olan bir il konumundayız. İzmit Körfezimiz 34 limanıyla, Türkiye’de elleçlenen yük itibariyle baktığımızda 73 milyon tonla ilk sırada yer alan bir kent. Böylesine önemli bir kentte yer alan  DP World Limanı da yatırımlara önemli katkılar sağlayacaktır. Uluslararası ticarette rekabet edebilmek ve uluslararası ticaretten daha fazla pay alabilmek için lojistik maliyetlerin düşürülmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle bu yatırımda lojistik maliyetlerin düşürülmesinde çok önemli katkı sağlayacak bir çalışmadır. Bu bölgemizde ticaret yapan bir çok kişi ve kuruluşu da olumlu yönde etkileyeceğine inandığımız bir çalışmadır. Dış ticaretin yaklaşık olarak %18’i Kocaeli Gümrükleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Böylesine önemli ve büyük bir kentte bu yatırımda çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yatırım gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, yatırımın bölgemiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit  Turhan’ın yapmış olduğu konuşmalarında ise;  Kıymetli sektör temsilcileri;  Sınırlarının yüzde 70’inden fazlası denizlerle çevrili, üç kıtanın geçiş yolunda bulunan bir ülkede yaşıyoruz.  Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na, Süveyş Kanalı ile Arap Yarımadası ve Hint Okyanusu’na, Türk Boğazlarının Karadeniz-Akdeniz bağlantısıyla Avrasya ve Uzakdoğu’ya uzanan bir ulaşım ağının tam ortasındayız. Ulaşım ve taşımacılık perspektifinden bakacak olursak, bu özellikler ülkemizi, lojistik noktasında doğal üs konumuna taşımaktadır. Sadece doğu ile batı arasında değil, kuzey ile güney arasında da küresel ölçekte lojistik üs konumundayız.  İlk günden bugüne “jeo-stratejik konuma sahip olmak yetmez, onu hak ettiği ulaşım modlarıyla donatmak gerekir” dedik ve tam bir ulaşım seferberliği başlattık.  Çünkü ulaşım, modern dünyada gerek toplumsal refahın gerekse ekonomik yapıların temel çarkı konumundadır.

 Yarımca Limanı, Bu Hat Sayesinde Çin’den Londra’ya Kadar Doğrudan Bağlantı Sağlamış Oldu

DP World, kendi imkanlarıyla yapmış olduğu 1 kilometrelik demiryoluyla, dev Yarımca Limanı’nı, ana demiryolu hattına bağlama başarısını gösterdi. Bu hizmet, özel sektörümüz açısından ülkemizde bir ilk aynı zamanda. Bu modern liman, bu sayede, Türkiye’nin demiryolu olan her köşesine hizmet verebilme imkanına kavuşmuş bulunuyor.  Buna, Hükümet olarak çok büyük önem verdiğimiz Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı da dahil.  Meseleye daha geniş açıdan bakacak olursak; esasında Yarımca Limanı, bu hat sayesinde Çin’den Londra’ya kadar doğrudan bağlantı sağlamış oldu.  Ülkemizin Stratejik Konumunu Çok Daha Güçlü Kılmış Olduk. 

 Bu Hizmetle, Yarımca Limanı, Değerine Değer Katmış Olmaktadır

Önümüzdeki dönemde 38 adet OSB, özel endüstri bölgesi, liman ve serbest bölge ile 36 adet üretim tesisine yönelik toplam 294 km uzunluğunda iltisak hattı yapılmasını planladık. Yüklerin daha hızlı ve ekonomik olarak taşınması amacıyla limanlara da demiryolu bağlantıları yapıyoruz.  Filyos, Çandarlı gibi önemli limanlar olmak üzere 7 limana daha (25 km) daha bağlantı sağlayacağız.  İnanıyorum ki bu durumda limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 460 milyon tondan, milyar tonlara çıkacaktır. Maksat, sanayicimizin önünü açmak, yükünü hafifletmek, pazara kolay ulaşmasını sağlamaktır.  Bu manada, kendi öz kaynaklarıyla adım atam işletmecilerimizi yürekten alkışlıyoruz.  O nedenle bugün açılışını yaptığımız hat, örnek olması açısından da büyük önem taşımaktadır.  Bu hizmetle, Yarımca Limanı, değerine değer katmış olmaktadır.  Limanın demiryoluyla buluşması, aynı zamanda geniş ve büyük vizyonu ortaya koymaktadır.  Bu vizyonun özel sektörümüzle paylaşılıyor olması ve gerektiğinde bu yönde adımlar atılması, ülkemiz adına gurur vericidir.  Hattın hayırlı olmasını temenni ediyor, yapımına vesile olan herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit  Turhan ve Vali Hüseyin Aksoy’a DP World CEO’su Kris Adams günün anısına plaket takdim etti.

Programın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve Vali, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte limanı gezerek, günün anısına toplu fotoğraf çekildiler.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL