Göç Çalıştayı Kocaeli’de Yapıldı

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı  Gerçekleştirildi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Göç,..

Göç Çalıştayı Kocaeli’de Yapıldı

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı  Gerçekleştirildi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde istişare edildiği  Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı,  İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

The Ness Thermal Otelde düzenlenen Çalıştaya; İstanbul Valisi  Ali Yerlikaya, Balıkesir Valisi Ersin yazıcı, Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Bursa Valisi  Yakup Canbolat, Çanakkale Valisi  Orhan Tavlı, Edirne Valisi  Ekrem Canalp, Kırklareli Valisi  Osman Bilgin, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Tekirdağ Valisi  Aziz Yıldırım ve Yalova Valisi  Muammer Erol, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jea Marie Garelli, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, Türk Kızılay’ı Göç Hizmetleri Direktörü Bayram Selvi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet kazan, BMMYK İstanbul Saha Ofisi Başkanı Elif Selen Ay, belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri,  sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ve BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jea Marie Garelli’nin konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayına Kocaeli olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Dünyada yaşanan sorunlar nedeniyle insanlar yerlerini değiştirmek zorunda bırakılmışlar ve bu nedenle göç olayları birçok boyutuyla karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Suriye sınırında yaşanan olaylar nedeniyle bölgemizde son yıllarda yoğun göç alan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemiz bu anlamda dünyaya örnek olabilecek bir yaklaşımla hiçbir dil, ırk mezhep, inanç ayrımı gözetmeksizin ülkeye sığınanlara ev sahipliği yapmış ve bu anlamda da 4 milyonu aşan mülteciye ev sahipliğine devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte dünya genelinde yaşanan iç karışıklıklar, çatışmalar, ekonomik nedenler ve yakın bir zamanda daha fazla karşılaşacağımız iklim değişikliği gibi sonuçlar nedeniyle göç hareketliliğine tanıklık etmiş olacağız.

Türkiye bu meselenin insani ahlaki ve teknik çözümü için her alanda inisiyatif almıştır. Bu bağlamda tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiş olan göç meselesinin çözümüne katkı sunması açısından programımızın başarılarla dolu olmasını diliyorum. Bu programa katılmak üzere ilimize teşrif eden başta Bakan Yardımcımız olmak üzere bütün konuklarımıza ilimize hoş geldiniz diyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum” diyen  Vali Aksoy’un konuşmalarının ardından İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise yaptığı konuşmalarında; Bugün Suriye’de 7 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 14 milyon insan doğrudan insani yardıma ve korumaya muhtaç durumdadır. 9 yıl içerisinde Suriye’de 600 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla insan yaralandı. Böylesi bir insanlık dramının yaşandığı bir ortamda ülkemiz insani, vicdani ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirerek kapısına sığınanları dinini, rengini, ırkını ayırmaksızın hiç tereddüt etmeden kabul etti. 9 yıllık süreçte ülkemiz atmış olduğu adımlarla kültürüne ve tarihine özgü karakterini içeren kendine has göç yönetimi geliştirmiş ve tüm dünyaya bu yönüyle örnek olmuştur.

Binlerce yıldır köklü bir merhamet toplumu olmak özelliğine sahip ülkemiz sadece Anadolu topraklarında değil, Dünya’nın her bir yerinde var olan zulme sessiz kalmadığını ve ihtiyaç halinde olan herkesin sığınacağı güvenli liman olduğunu Dünyaya defalarca kanıtlamıştır. Ancak göç yönetimi sadece ülkeye kabul etmekle kalmayıp, güvenlik ve uyum boyutlarıyla ele alınması gereken bir konudur. Bakanlığımızın tüm birimlerinin ve özellikle Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün bu konularda yürütmekte olduğu çalışmalardan ötürü teşekkürü hak ettiğini ifade etmek isterim. Bu çalışmalar, yaşayan kişilerin, bireylerin, göçmenlerin ve kendi insanlarımızın birbirini tanıması, var olan ön yargıların kırılması ve Türkiye’nin kültürü, adabı ve sosyal yaşam kurallarını ülkemizde misafir olanların öğrenmeleri açısından kıymetlidir bu sebeple bunun huzuru temin ve güvenlik boyutu vardır. Göç İdaremizin bu tür çalışmalarını siz değerli katılımcılarımızın desteği ve iş birliği ile daha ileriye taşıyacağımızdan emin olduğumuzu da ifade etmek isterim.  Bu çalışmanın hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ev sahiplikleri için başta Kocaeli Valisi olmak üzere emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” diyen Bakan Yardımcısının konuşmalarının ardından “Misafirimsin” adlı belgesel gösterimi sunuldu.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL