Ekonomi Güncel Manşetler

Üretici ve İhracatçı Gebze’de Buluştu

Avrasya’nın ekonomik açıdan kalbi olarak nitelendirilen Gebze’de üretenleri ve ihraç edenleri bir araya getiren EKOAVRASYA İHRACAAT STATEJİLERİ ve HEDEFLERİ toplantısı Bayramoğlu Paradise Hotel’de gerçekleşti. Geçtiğimiz ay Ukrayna’da düzenlenen iş dünyası..

Üretici ve İhracatçı Gebze’de Buluştu

Avrasya’nın ekonomik açıdan kalbi olarak nitelendirilen Gebze’de üretenleri ve ihraç edenleri bir araya getiren EKOAVRASYA İHRACAAT STATEJİLERİ ve HEDEFLERİ toplantısı Bayramoğlu Paradise Hotel’de gerçekleşti.

Geçtiğimiz ay Ukrayna’da düzenlenen iş dünyası formuna katılan bölgemizin başarılı iş adamlarından Gebze kent Konseyi Başkanı ve Gümüşay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Şenel ’in ev sahipliğinde gerçekleşen EKOAVRASYA Uluslararası Pazarlara Güvenli Açılma ve Hedef pazarların Tespiti konulu sohbet toplantısı Bayramoğlu Paradise Hotel’de gerçekleşti.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği başkanı Hikmet Eren ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Gebze Ticaret Odası Meclis Üyesi ve 10. Meslek komitesi başkanı Daltemapark Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Dal ve bölgemizde üretim yapan Kobilerin sahiplerinin ve temsilcilerinin katıldığı toplantı öncesinde akşam yemeği yenildi.

GEBZE ÜRETİYOR

Konferans salonunda devam eden toplantıda açılış konuşmasını yapan ev sahibi Gültekin Şenel “ Bu tip butik toplantılarımızı her geçen gün arttırarak Türkiye’nin en çok üreten bölgesi olan Gebze’nin bu üretimini uluslararası pazarlarda alıcılarına ulaştırmanın yollarını, ihracatın püf noktalarını, karşımıza çıkabilecek olumsuzlukları nasıl aşarız sorularının yanıtlarını her birlikte arayacağız. Uzman arkadaşlarımızın verdiği bilgiler ile Avrasya’nın tam ortasında bulunan Gebze’mizin ürettiği makine, oto yedek parça, kozmetik, gıda, tekstil, plastik ürünlerinin tüm dünyada alıcı bulmasına olanaklar sağlamayı amaçlıyoruz. Başta EKOAVRASYA Derneği başkanımıza ve yöneticilerine, sonrada ilgi göstererek toplantımıza katılan Türk ekonomisinin şah damarı üreticilerimize, sanayicilerimize hoş geldiniz demek istiyorum. Verimli ve ihracat yapmak isteyen üreticilerimize ışık tutacak rehber olacak bir toplantı olmasını umuyorum.” Dedi.

ÜRETTİĞİMİZİ NASIL VE KİME SATARIZ?

Toplantıya Ankara’dan katılan EKOAVRASYA Derneği başkanı Hikmet Eren dernek olarak hedeflerini ve amaçlarını anlatarak başladığı konuşmasında “ Derneğimizin kuruluş amacına uygun olarak ekonomimizin merkezinde gördüğümüz Gebze ilçesini çok önemsiyoruz. 9 Organize sanayi bölgesini bünyesinde bulunduran Gebze’nin üreten sanayicileri ile bir araya gelerek ihracatın püf noktaları ve karşılaşabileceğimiz zorluklar sorunlar konusunda neler yapılmalı sorusunu tartışmak, görüş alış verişinde bulunmak istedik. Uzman arkadaşlarımızın bizlerle paylaşacağı bilgiler ışığında sıcak ve samimi bir ortamda Türk ekonomisine can katmak için önemli adımları birlikte atacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz.” Dedi.

EKOAvrasya’nın tüm siyasi görüşlerin üstünde bir yol haritasına sahip olduğunu, dernek bünyesinde ülkemizde üretim yapan yüzlerce işverenin yer aldığını belirten Eren “ Ürettiğimiz kaliteli ürünleri rekabet edebilir bir seviyede, iyi bir fiyat politikası ile uluslararası alanda satabilme kabiliyetine sahip olmalıyız. Bu konuda birçok veri elimizde mevcut. Türkiye ekonomisinin uluslararası ticaret hacminin 2023 yılında 1 Trilyon 250 milyar lira olması, ihracatımızın da 500 milyar lira olması hedefleniyor. Bu hedefi tutturabilmemiz için nasıl ihracat yapmamız gerektiğini bilmemiz ve uygulamamız, ihracat yaparken devletin bizlere sağladığı imkânları bilmemiz ve en önemlisi ürünlerimizi değerinde alıcıları bulabileceğimiz pazarlara arz edebilmemiz gerekir.” Diye konuştu.

UZMANLARA GÖRE TÜRKİYE DİĞER AVRASYA ÜLKELERİNE ORANLA ÇOK ŞANSLI

İhracatta Pazar tespiti konusunda toplantıya katılanlara bilgiler veren EKOAVRASYA uzmanları ise bir işletmenin ekonomiye katkısı olabilmesi ve güçlenerek yatırımlarını gerçekleştirebilmesi için üretiminin % 50’lik bölümünü ihraç etmesi gerektiğini belirterek bu konuda adımlar atabilmek için devlet destekli ihracat uzmanları ile çalışmanın faydalı olacağını belirttiler. İhracat yapan firmaların son 10 yıllık istatistiki bilgilerin katılımcılara aktarıldığı toplantıda ürünün müşteriye ulaşımı ve parasının tahsili konusunda sıfır risk olduğu belirtilerek Türkiye’nin ihracat haritasının dünyanın bir çok ülkesine göre daha dar olduğunu belirtildi. Pazar araştırmaları için yapılan devlet destekli SİAD gezilerinin hedefine ulaşamadığının altının çizildiği butik forumda özellikle uluslararası fuarların bizim üreticilerimizin korkulu rüyası haline dönüştüğüne dikkat çekildi. Fuarlara katılan firmalarımızın burada yeni teknolojilerle tanışmak, ürün tanıtmak, Pazar araştırmaları yapmak yerine, ürün satışı hedefledikleri belirtilen açıklamada fuar alanlarında satış hedefleyen üreticinin hayal kırıklığı yaşadığı dile getirildi.

Türk cumhuriyetlerinin birçoğunda ekonomik ve ticari üretimin yapılmadığına bu ülkelerde başta doğalgaz ve petrol olmak üzere, tarım ürünlerinin mevcut olmasına rağmen teknoloji transferlerinin gerçekleşmemesi neticesinde sanayi üretiminin çok kısıtlı olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’nin ise bu konuda büyük avantajlara sahip olduğunu sanayi ve teknoloji üretimi ile Türk Cumhuriyetlerinde Pazar araştırmalarının yoğunlaştırılması ve bu pazarlara ihracat yapılmasının önemine vurgu yaptılar.

Türkiye’nin özellikle Avrasya’da teknoloji ve teknolojiye bağlı sanayi üretiminde önder olması gerektiği belirtilen toplantıda ihracat yapmayı hedefleyen firma temsilcilerine izlemeleri gereken yollar hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Avrupa, Balkanlar ve Türk cumhuriyetlerinde temsilcilikleri bulunan EKOAVRASYA derneğinin sanayimizin ve üreticilerimizin dış pazarlara açılmasında her zaman destekçisi olduğu belirtilen toplantı sabahın ilk saatlerine kadar sürdü.

ÜRETİME DAYALI OLMAYAN EKONOMİ BİR NOKTADA ÇÖKER

Katılımcıların büyük keyif aldıklarını dile getirdikleri toplantının sonunda görüşlerini açıklayan GTO meclis üyesi Özcan Dal ise “ 15 yıllık evvelinde benim GTO kürsüsünde dile getirdiğim üretim üretim üretim çağrımızın bugün dile getiriliyor olması bile yarınlar için umut verici. Üretenlerin ürünlerini nasıl ve nereye satacakları konusunda bir rehbere mutlak ihtiyaçları var. Özellikle Avrasya ülkelerinin bizim teknolojimize ve sanayimize ihtiyaç duydukları bir gerçek. İhracatın çeşitli imkanlarla desteklendiği ülkemizde bu pazarların iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Pazar tespiti konusunda ihracat uzmanlarından fikir ve öneriler almanın da doğru bir adım olacağı kanısındayım. Türkiye’nin ekonomisinin güçlenebilmesi için kaliteli ve hızlı bir üretim ve bu üretimi uluslararası pazarlama yeteneği kazanması şart. Çok verimli bir toplantı oldu. Emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür ederim. Bu tür toplantıların farklı konu başlıkları ile sık sık tekrar edilmesinde bölgemiz ve ekonomimiz açısından fayda görüyorum.” Dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL