Güncel Manşetler Sağlık

Yüksek Sesten 2 Gün Uzak Durun!

Statlarda, eğlence kulüplerinde, konserlerde ve sesin yüksek olduğu diğer yerlerde anlık olarak yüksek sese maruz kalındığında geçici işitme kaybı yaşanabiliyor. KOÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, anlık..

Yüksek Sesten 2 Gün Uzak Durun!

Statlarda, eğlence kulüplerinde, konserlerde ve sesin yüksek olduğu diğer yerlerde anlık olarak yüksek sese maruz kalındığında geçici işitme kaybı yaşanabiliyor. KOÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, anlık işitme kaybı yaşayanların 2 gün sesten uzak durmasını önererek, kalıcı işitme kaybı oluşmaması için yüksek sesle müzik dinlenilmemesi gerektiğini vurguladı.

Beşiktaş’ın RB Leibzig takımıyla oynadığı maçta rakip takım oyuncusunun, taraftarın yüksek sesteki tezahüratından dolayı oyundan çıkmak zorunda kaldığına değinen Fatih Mutlu, “Ani yüksek ses herkesi aynı oranda etkilemiyor. Sahada birçok futbolcu olmasına rağmen sadece o futbolcunun bu olaydan etkilenmesinde kulağında bir sağlık sorunu olması yatıyor” dedi.

Yüksek Sese Maruz Kalındığında 2 Gün Sesten Uzak Olunmalı

Uzun süre yüksek sese maruz kalan hastalarda işitme eksikliği oluşabildiğini aktaran Fatih Mutlu, “Silah atışlarında ortaya çıkan sesten, herhangi bir patlamadan, bir konserden, statta izlenen bir maçtan veya uzun süre elektrikli süpürge sesinden sonra oluşabilecek işitme kayıplarına karşın en az 2 gün sesten uzak kalmak gerekiyor. Aksi takdirde kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir” dedi.

Yüksek Seste Çalışanlar Koruyucu Kulaklık Takmalı

Yüksek sese maruz kalındığında kulak çınlaması, baş dönmesi gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mutlu, “Çok yüksek sesle müzik dinlemek yaşlandıkça hücrelerde oluşan kayıpları daha erken yaşa çekiyor. Özellikle gençlerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Kulak sağlığını korumak için yüksek gürültüde çalışırken koruyucu kulaklık takılmalı ve kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlenilmemeli” ifadesinde bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL