Genel Güncel Manşetler Yaşam

1 Mart Üsküdar Vapur Faciası için ‘Anı Dalışı’

1 Mart Üsküdar Vapur Faciasında Hayatını Kaybedenler için Anı Dalışı Gerçekleştirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958’deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, anısına Gölcük..

1 Mart Üsküdar Vapur Faciası için ‘Anı Dalışı’

1 Mart Üsküdar Vapur Faciasında Hayatını Kaybedenler için Anı Dalışı Gerçekleştirildi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958’deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, anısına Gölcük Kavaklı Vapur İskelesinden Derinlere Dalış topluluğu tarafından Anı Dalışı gerçekleştirilerek 14 metre derinliğe çelenk bırakıldı.

Vapur faciasının 60. yılı dolayısıyla Kavaklı Vapur İskelesinde gerçekleştirilen Anı Dalışı anma törenlerine, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, İlçe Jandarma Komutanı Burçak Kırca, Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

DENİZİN DERİNLİKLERİNE ÇELENK BIRAKILDI

Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu’nun 8 üyesi, saygı dalışı öncesinde “72 Üsküdar seni unutmadık” yazılı pankart açtılar. Daha sonra denize dalan dalgıçlar, denizin dibine faciada hayatını kaybeden 392 kişi için çelenk bıraktılar.

ACILAR TAPTAZE

Törende konuşan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, 1958 yılında yaşanan facianın hüznünü hala yaşadıklarını söyleyerek, “Bundan 60 yıl önce Üsküdar Vapurumuz fırtına sonucu denize batmış ve 400 yakın insanımız şehit olmuştu. Önemli bir kısmı Körfez’in Güney yakasında Gölcük ve Karamürsel bölgesinde bir lise olmadığı için İzmit’e gidiyordu o dönem öğrenciler. Şehitlerimizi anma adına her yıl anma etkinliği düzenliyoruz. Bu sene çok farklı bir etkinlik yapıldı. Dalgıçlarımız şehitlerimiz anısına denize daldılar. Denizin dibine plaket bıraktılar. Acılar taptaze unutulması mümkün değil. Gelecek nesillere yaşadığımız bu acı olaydan bir ders şeklinde bir mesaj verilmesini de sağlamış oluyoruz” dedi.

Tören, 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği İzmit Körfezine karanfil atılması ve öğrencilerin balonları gökyüzüne bırakması ile son buldu.

Kavaklı Sahilindeki Törenin ardından Gölcük Belediyesi Sanat Galerisinde 1 Mart Üsküdar Vapur faciasını anlatan Belgesel, Gazete küpürleri, Fotoğraf sergisine katılım sağlandı. Gölcük Tevfik Hoca Camiinde öğle namazına müteakip Mevlid_i şerif okundu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL