100 yıl sonra aslına uygun olarak pişirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; kentin kültür mozaikleri arasında yer alan asırlık lezzetlerini gün yüzüne çıkarmaya başladı. Kocaeli’nin asırlık geçmişe sahip olan Dartılı Düdüklü Makarnası yeniden hayat buldu. Bu güzel ve sevilen..

100 yıl sonra aslına uygun olarak pişirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; kentin kültür mozaikleri arasında yer alan asırlık lezzetlerini gün yüzüne çıkarmaya başladı. Kocaeli’nin asırlık geçmişe sahip olan Dartılı Düdüklü Makarnası yeniden hayat buldu. Bu güzel ve sevilen yemek, KO-MEK kursiyerleri tarafından aslına uygun olarak pişirilerek sofralardaki yerini aldı.

BİLGE ŞEHİR YEMEKLERİ

Bilindiği gibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri” kitabı ile unutulmuş lezzetleri ortaya çıkarmıştı. Bu yemekler KO-MEK Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Branşı aracılığıyla öğretilmeye başlandı.

AK SAÇLILARDAN PİŞİRME TEKNİĞİ

KO-MEK Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Branşı usta öğreticileri tariflerini öğrendikleri asırlık yemekleri kursiyerlerine öğretmeye başladı. İlk olarak, Kocaeli Yemekleri kitabında yer alan Dartılı Düdüklü Makarna yemeği seçilerek, kollar sıvandı. Ancak bunun öncesinde yemeği çocukluğunda yemiş olan Kandıralı ak saçlılardan pişirme tekniklikleriyle ilgili görüş alındı.

GENÇLERİN HEYECANI

KO-MEK Yenikent Kurs Merkezi Yiyecek ve İçecekleri Hizmetleri Branşı kursiyerleri usta öğreticileri gözetiminde ilk olarak pişirecekleri asırlık yemek için ön hazırlık yaptı. Malzemelerin temininin ardından usta öğretici yemeğin tarifiyle ilgi bilgilendirme yaptı. Ardından yine usta öğreticinin gözetiminde tarife uygun şekilde yemeğin hazırlanmasına geçildi. Genç kursiyerlerin, yemeğin hazırlanması sırasında oldukça heyecanlı oldukları ise gözlerden kaçmadı. 

ÖĞRENDİK, YAŞATACAĞIZ

Öte yandan Yenikent Kurs Merkezi kursiyerleri 100 yıl öncesinden bir lezzeti öğrenmenin ve pişirmenin mutluluğunu yaşadı. Kursa katılan Emine ve Kader Demir kardeşler, “Bu kursa yöresel yemeklerimizi öğrenmek için geliyoruz. Burada bize, atalarımızın, dedelerimizin bir zamanlar yedikleri ancak artık unutulmuş yemekleri yapmayı da öğretiyorlar. Bu sayede hem biz bu yemekleri öğreniyoruz, hem de gelecek nesillere taşımış oluyoruz. Öğrendiğimiz bu asırlık yemekleri yaşatacağız” dedi.

DARTILI DÜDÜKLÜ MAKARNA TARİFİ

Kocaeli’nin Kandıra yöresine ait asırlık Dartılı Düdüklü Makarnanın tarifi ise şöyle:

Malzemeler:

1 kg un

1 su bardağı +3 litre su

1 su bardağı dartı

1 şeker kaşığı tuz

yarım çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı:

1 su bardağı su, tuz ve un yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yavaş yavaş un ilave edilir. Elde edilen hamur ikiye bölünür ve pazı haline getirilir. Daha sonra oklava ile yuvarlak ve oldukça ince bir şekilde açılır. 3 parmak eninde, ortadan uzunlamasına kesilir. Kesilen her parça üst üste koyularak, kare şeklinde yeniden kesilir. Sonra tek tek alınarak, kaleme benzer bir cisim yardımıyla düdük şekli verilerek sarılır.

Bu işlem yapılırken 3 litre su ocakta kaynatılır. Sonra ikinci hamur da aynı şekilde açılarak sarılır. Düdük şeklinde sarılan makarnalar, kaynayan suyun içine atılarak orta ateşte pişmeye bırakılır Piştikten sonra suyu süzülür. Diğer taraftan tavanın içine dartı, karabiber ve kırmızıbiber koyulur ve ısıtılır. Hazırlanan düdük makarnanın üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL