AK Partili Belediyelere var, bize yok

Hürriyet’ten Milli Emlak ve SGK’ya sitem:AK Partili belediyelere ‘tamam’ diyor bizim taleplerimizi kabul etmiyorsunuz  İzmit Belediyesinin 2020 yılı kesin hesabının görüşüldüğü mayıs ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda belediye başkanı Av. Fatma..

AK Partili Belediyelere var, bize yok

Hürriyet’ten Milli Emlak ve SGK’ya sitem:AK Partili belediyelere ‘tamam’ diyor bizim taleplerimizi kabul etmiyorsunuz 

İzmit Belediyesinin 2020 yılı kesin hesabının görüşüldüğü mayıs ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda belediye başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “SGK ve vergi borçlarına karşılık Vadi İzmit’teki dairelerimizi gösterdik ama Milli Emlak kabul etmedi. Ak Partili belediyelere var, bize yok” dedi

 İzmit Belediyesinin mayıs ayı meclis toplantısının ikinci birleşimi belediye başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Salonu’nda kesin bilanço gündemiyle toplanan meclis toplantısına izinli olan üyeler; Güzin Taştekin, Ersin Alparslan, Aysel Demirtaş ve Hakan Tanta katılmadı. 2020 Yılı Kesin Hesabı ve ekleriyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okundu, oybirliğiyle kabul edildi.

MUHALEFETİ HOŞGÖRÜYORUZ

Kesin hesapla ilgili muhalefetin eleştirilerine açıklık getiren ve bütçeyle ilgili halkı bilgilendiren İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet önce bütçenin hazırlanmasında emeği olan meclis üyelerine, müdürlere ve çalışanlara teşekkür etti. Ardından en denk bütçelerden birini yaptıklarının altını çizen Hürriyet, “Muhalefet elbette ki bir şeyler bulmaya çalışacak. Meclisi izleyen vatandaşlarımız var. İzleyen insanlara karşı Muhalefet de bir şeyler diyecek, doğru ya da yanlış. Bunu da hoşgörüyoruz. Fakat eksik bilgileri tamamlamak isterim” dedi.

SGK VE VERGİ BORÇLARIMIZ VAR

Sözlerini sürdüren başkan Hürriyet, “Öncelikle borç dediğiniz rakamlar piyasaya olan borçlar değil. Yani vatandaşa çok fazla harcama olmuş da bu yüzden borçlar artmış gibi göstermeye çalışmayın. Borç dediğiniz rakamların sadece 27 milyonu bizim kamyonlarımızı satın alabilmek için kullandığımız kredidir. Geri kalan 80 milyonun hepsi kamu borçlarıdır. Yani SGK ve vergi borçlarıdır. Zaten belediyelerin çok büyük bir kısmı bu oranları ödeyemiyor ya da ödemiyor. 27 milyon kredi ile aldığımız kamyonlarımız da belediyemiz için şu anda ciddi bir malvarlığıdır ve bugünkü değeri 57 milyondur. 27 milyon kredi kullandık 57 milyon kazanç sağladık. Yani belediyemiz için 57 milyonluk kazanç elde ettiğimizi, kiralamadan kurtulduğumuzu, 57 milyon liranın bir kişinin cebine girmek yerine belediyemize kazanç olarak kaldığını söylemiyorsunuz ve halkı yanıltmak istiyorsunuz.

‘VADİ İZMİT’ DEDİK, KABUL EDİLMEDİ

Diğer yandan AKP döneminde 2016, 2017 yıllarında Belsa B Blok, kaymakamlık binası, Kuruçeşme hizmet binası  ve çok sayıda belediyeye ait arazi vergi ve SGK borcuna karşılık Milli Emlak ve SGK’ya devrediliyor. Biz de SGK’ye ve vergi dairesine aynı şekilde kamu borçlarına karşılık Vadi İzmit’i ve kullanılamayan arazilerimizi sunduk. Fakat kabul etmediler. Ama AK Partili belediyelerin okul, cami ya da kullanamadıkları arazilerin, borçlara karşılık SGK ya da Milli Emlak’a devir talepleri kabul ediliyor ve borçlar siliniyor. Ama muhalefet partilere üye başkanların belediyelerinde borçlara karşılık yapılan bu gibi talepler kabul edilmiyor” serzenişinde bulundu.

KRONİK BORCUMUZ BULUNMUYOR

Öngörülen bütçe ile gerçekleşen bütçedeki giderlerin azlığının muhalefet tarafından halka iş yapmamak olarak algılatılmasına yönelik yanıt veren başkan Hürriyet, “Olmayan para harcanmaz. İnsanlarımız artık fakirleşti. Fiyatlar uçtu. Sektörler durdu. Ekonomik kriz, pandemi, sizin yanlış ekonomik politikalarınız. Belediyeler zaten borç batağında. Bu seferde daha büyük kronik sorunlara yol açar. Bir kere gereksiz harcamaların hepsini kaldırdık. Bizim dönemimizde kronikleşmiş borç durumumuz yok. Bir tek Belsa’nın kirası var ki o da sizin döneminizden kalma kronik sorun” şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ BELEDİYELERE VAR, BİZE YOK

Bütçede belediyenin daha fazla borçlandırıldığının söylenmesi üzerine Hürriyet, “O borcun içinden bir kere ciddi bir rakamı çıkarmanız gerekiyor. O bir değer, kazanım. Keşke 27 milyon değil de 52 milyonluk kredi kullanma yetkisi verseydiniz de bugün 57 milyon değil, 90 milyonluk kazanım elde etseydik. Ama olmadı. Borçlarımız SGK borçlarımız ve vergi borçlarıdır. Bu borçlar tamamen kamu borçlarıdır. Bizim piyasaya ödemelerle ilgili 45 günlük ödeme takvimimiz devam ediyor. Gelin, destek verin; diğer belediyelerin yaptığı gibi kullanamadığımız yerleri Milli Emlak ve SGK’ya sunayım. Siz de destek verin. Borcumuzu silelim” ifadelerini kullandı.

PANDEMİDE YASAK KARARLARIYLA DURDURULAN HİZMETLER VAR

Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün bütçesine de açıklık getiren Hürriyet, “Sosyal Destek Hizmetler Müdürlüğü’nün ciddi anlamda bütçesini kullandık. Kadın, engelli, yaşlı vs yardımlarını buradan yapıyorduk. Fakat şimdi Kadın ve Aile Müdürlüğü’müz var ve harcamalar o müdürlük üzerinden. Çorba çeşmesi hizmetleri, down kafe, emekli evleri, engelli ve kadınlar için yapılan etkinlikler, okul hizmet masası, şehir içi ve şehir dışı geziler vs pandemi nedeniyle neredeyse 1,5 yıldır olmadığı için giderleri de haliyle düştü.

DIŞARDAN ALMIYOR, BİZ YAPIYORUZ

Ayrıca daha önce dışardan hizmet alımı yapılıyordu. Dağıtımlar, organizasyonlar, psikososyal hizmetler vs dışardan hizmet olarak alınıyordu. Biz kendi bünyemize psikologlarımızı aldık. Kendi kontrolümüzde bir hizmet haline geldi. Kimya mühendisi aldık ve kolonyamızı yaptık. Şikayetleriniz üzerine durduruldu. Üretemiyoruz şuan. Esnaftan alınmayan kiralar, harçlar… Hepsi sosyal destektir. Vatandaşımıza yardımdır. Öte yandan örneğin; bir evin çatısı yandığında önceden sosyal destek hizmetleri müdürlüğünün bütçesinden yapılıyordu. Bu dönem hepsini fen işlerinden tek kalemde yapmaya çalıştık. 1,5 milyon liradan fazla ihtiyaçlı ailelere yapım, tamirat işi yaptık. Hepsi sosyal hizmet adı altında yaptığımız önemli hizmettir” dedi.

HER AY BİN 700 AİLEYE DESTEK

Vatandaşa yapılan sıcak yemek hizmeti ve desteklerin önemli bir bölümünün bağışlardan sağlandığının altını da çizen başkan Hürriyet, “Bütçede görünmemesi normal. Çünkü biz ihtiyaç haritasıyla anlaşmalar yaptık. 1 milyondan fazla destek aldık. Gıda Bankası ve Dost Eller’e bütçemizden harcamadan destek verdik. Sıcak yemek dağıttık. Hepsini bağışlarla yaptık. Eylül 2020’den itibaren 1700 vatandaşımıza her ay düzenli yardım yapıyoruz. Aylık 100 TL olan rakamı arttırdık, Bin 90 olan sayıyı bin 700 yaptık. Pandemiden dolayı ekonomisi bozulanlara yaptığımız yardımlar hariç. Yaptığınız eleştirilerin hepsinin altı boş. Vatandaşımız ne olduğunu görüyor.

KENDİ BELEDİYELERİNİZE BAKIN

Sürekli pandemiyle pandemisiz dönemi karşılaştırıyorsunuz. Pandemi olmadan ve ekonominin iyi olduğu dönem ile şimdiki dönemi karşılaştırıp halkı yanıltıcı bilgiler vermeniz kadar haksızlık olamaz. Gidin kendi belediyelerinize bakın. Emin olun farklı olamaz. En iyi denk bütçelerden birini yaptık. Personel tabi ki istihdam ediyoruz; çünkü yeni yerler açıyor ya da dışardan hizmet almak yerine kendimiz üretiyoruz. Sizin yıllarca emekli etmediğiniz insanları da biz emekli ettik; onlara 5 milyondan fazla ödeme yaptık. Bu yıl da 800 bin ödeme yaptık. Sürekli özel kalem diyorsunuz. Özel kalem bütçesi sadece personel gideri.

SONRAKİ TOPLANTI 1 HAZİRAN’DA

Basın konusunda bıkmadan söyleyeceğim; tüm müdürlük harcamalarını basın yayın başlığında topluyoruz. Her şey basın yayın üzerinden çıkıyor. Artması çok normal. ‘Bilboard’ deyip duruyorsunuz da; Kartepe’nin şehir dışında giydirdiği bilbordları, Başiskele’nin Çayırova’ya kadar bilbordları giydirdiğini unutuyorsunuz. O tarafa bu tarafa çeken sizlersiniz. Elbette söylenecek çok şey var. Çok da uzatmaya gerek yok. Kıymetli katkılarınız için çok teşekkür ediyorum. Bugünleri bir an önce atlatalım. Sağlıktan öte hiçbir şey yok. Hepinize sağlık diliyorum” sözleriyle toplantıyı 1 Haziran 2021 saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL