Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
Akar'dan Dünya Engelliler Günü' mesajı | Kocaelide Bugün

Akar’dan Dünya Engelliler Günü’ mesajı

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ mesajı yayınladı.   “1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir karar ile 3 Aralık gününü ‘’Uluslararası Engeliler Günü’’olarak ilan etmiş BM İnsan Hakları..

Akar’dan Dünya Engelliler Günü’ mesajı

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ mesajı yayınladı.

 

“1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir karar ile 3 Aralık gününü ‘’Uluslararası Engeliler Günü’’olarak ilan etmiş BM İnsan Hakları üye ülkelerce 3 Aralık gününün engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacı ile tanınmasını istemiştir.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli unsurlardan biri engelli vatandaşlara sağlanan eğitim, iş, barınma ve destek hizmetlerinin yaygınlığı ve kalitesidir.

Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesi gereğince insanlarımızı sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamak devletin görevidir.

Topluma sunulan tüm hizmetlerin engelli yurttaşlarımıza da eşit ve erişilebilir bir şekilde sunulması, yurttaşlarımızın toplumsal yaşama katılması için gereken önlemlerin alınması ve engelli insanlarımızın hayatın her alanında desteklenmesi bu görevin doğal bir sonucudur.

Ancak AKP Hükümetinin, mevzuattaki ve yasal düzenlemelerdeki “sakat, özürlü, çürük” kelimelerini çıkarıp, bunları “engelli” kelimesiyle değiştirerek, engelli yurttaşlarımızın gözünü boyamaya çalıştığını, bu samimiyetten uzak tutumun, yasalarda isimleri değişen ancak sorunları aynı kalan engelli yurttaşlarımızın gözünde, inandırıcılığını yitirdiğini görmekteyiz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 8,5 milyon engelli bulunuyor. Engelli bireylerin yüzde 66,9’u kaldırımlara, yüzde 55 ila 60 arası da yaya yollarına, yaya geçitlerine, market, mağaza, lokanta, kamu binası, postane ve banka gibi yerlere erişememektedir. Yine Engellilerin yüzde 44,3’ü sağlık hizmetinden yararlanamamakta iken zihinsel engelliler için bu oran yüzde 51’e çıkmaktadır.

Bunu istihdam alanlarında görmekte iken bir de Siyasi iktidarın, “engelliler öğretmenlik yapamaz ”, “görmediğin halde sana iş veriyoruz”, “sizi insan yerine koyduk” gibi utanç dolu söylemlerine muhatap olmak zorunda kalması engelli yurttaşlarımızı derinden yaralamaktadır.

Tüm bu sorunlara rağmen, engellilerimizin yaşamlarını kimseye muhtaç olmadan sürdürebilecekleri düzenlemelerin hayata geçirilmesi umudu ve dileği ile engelliler haftasını kutluyor, bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet Halk Partisi’nin engelli yurttaşlarımız için ortaya koyduğu projelerin bir an önce hayata geçirilmesini temenni ediyorum.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL