Genel Güncel Manşetler Yaşam

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Kocaeli’de

Kocaeli Kartepe’de oluşturulan Doğal Yaşam Parkı’nın yabani ve evcil hayvan sayısı giderek artıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kartepe ilçesi Uzuntarla ve Eşme mahalleleri arasında kalan 2 bin dönümlük ormanlık alan içerisinde..

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Kocaeli’de

Kocaeli Kartepe’de oluşturulan Doğal Yaşam Parkı’nın yabani ve evcil hayvan sayısı giderek artıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kartepe ilçesi Uzuntarla ve Eşme mahalleleri arasında kalan 2 bin dönümlük ormanlık alan içerisinde doğal yaşam parkı oluşturdu. Avrupa’nın en büyük, dünyanın da üçüncü doğal yaşam parkı olan Kartepe Doğal Yaşam Parkı pek çok farklı tür yabani ve evcil hayvana ev sahipliği yapıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan hayvan türleri parktaki özel alanlarına yerleştirilerek burada yaşamaları sağlanıyor. Parkın hayvan popülasyonu her geçen gün giderek artıyor.  

 40 FARKLI HAYVAN TÜRÜ BULUNUYOR

Parka son olarak 60 hayvan daha getirildi. Bunların kimisi Afrika’dan kimisi Amerika’dan, kimisi de Çin’den geldi. Parkta Madagaskar’ın meşhur lemurları, Amerika’nın ördeği, Çin’in kazı kendilerine yer buldular. Doğal Yaşam Parkı’nda 40 çeşit hayvan türü bulunuyor. Televizyonda belgesellerde izlediğimiz hayvanların pek çoğu bu parkta birkaç metre mesafeyle izlenebilecek. Parkta dünyanın dört bir yanından değişik hayvan türleri kendileri için ayrılan doğal alanlarda yaşıyor. Alanların üzerine kurulacak gezinti yollarıyla vahşi hayvanlar doğal ortamlarında izlenebilecek. Çiftlik hayvanlarının da olacağı parkta, farklı iklimlerden gelen 40 farklı hayvan türü için uygun koşullar oluşturuluyor.

 ÇOCUKLAR HAYVANLARLA YAKINLAŞACAK

Kocaeli Doğal Yaşam Parkı bünyesinde; Çocuk Hayvanat Bahçesi, idari ve hizmet binaları, Hayvanlar için özel yaşam alanları oluşturuluyor. Parkta Anadolu Türleri Hayvanları bölümü ve Anadolu Yırtıcıları bölümü ve Afrika Savanı ortamı bölümleri yer alıyor. Doğal Yaşam Parkı’nda ayrıca akvaryum, botanik park ve kamp alanı da yer alacak. Pakta gençlik merkezleri, kafeler, göletler, dinlence alanları ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Doğal Yaşam Parkı’nda çocukların hayvanlarla içli dışlı olabileceği ortamlar da oluşturuluyor. Ördek, kaz ve kuzu gibi hayvanların bulunacağı Çocuk Hayvanat Bahçesi’nde ise çocukların korkmadan oynayabileceği evcil hayvanlar olacak.

 DOĞAYI BOZMADAN HAZIRLANDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Uzuntarla’da oluşturulan Doğal Yaşam Parkı, Kocaeli’nin çevresinde yer alan İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova gibi şehirlerden de ulaşım kolaylığı nedeniyle ziyaretçi çekmesi bekleniyor. Ülkemizde bulunan hayvanat bahçelerinden daha farklı bir konseptte olan Doğal Yaşam Parkı, parkta yaşayacak hayvanların habitatlarını korumayı hedef alırken bulunduğu alanın fiziksel özelliklerinden de yararlanıyor. Park, doğayı bozmadan, geniş alanlara yayılan bir bahçe konseptiyle hazırlandı. Hayvanat bahçesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli olan yönetim ve idari personel eğitimleri sürüyor.  Ziyaretçi gereksinimleri ve hayvanların yaşam alanlarını kapsayan, gelecek on yıla yönelik bölümler planlanıyor.

 BİRÇOK HAYVAN TÜRÜ

Doğal Yaşam Parkı tamamlandığında içerisinde; Beyaz dağ keçisi, yaban koyunu, siyah kıl keçisi, minyatür keçi, tiftik keçisi gibi türler bulunacak. Ayrıca, Karakaya ve Karagül koyunu, oklu kirpi, Mardin beyaz eşeği, lama, deve, tavus kuşu, at, midilli atı, zebra, kuğu, yeşil başlı yaban ördeği, sülün türleri de bulunacak.

 GENİŞ ALAN

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan verilere göre Doğal yaşam alanları için öngörülen; her 100 dönüme 3 yabani hayvan bulundurulabiliyor. Yabani hayvanlar kısıtlı bölümlerde elle besleme yapıldığı için her 500 metre karelik bir alana, 1 hayvan yerleştirilecek şekilde hesaplandı. Doğal yaşam parkında; 52 adet kapasiteye sahip Kızıl Geyik Alanı, 44 adet kapasiteye sahip Ala Geyik Alanı, 48 adet alana sahip Karaca Alanı, 45 adet kapasiteli Ceylan Alanı bulunacak. Ayrıca 40 adet kapasiteli Yaban Koyun Alanı, 40 adet kapasiteli Şamua Alanı, 30 adet kapasiteye sahip Anadolu Dağ Keçisi Alanı, 80 adet kapasiteli Yılkı Atı Alanı yer alıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL