Bakanlar “Deniz Kirliliğine Acil Müdahale” tatbikatında

Kocaeli Körfezi Bölgesi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. İzmit Gemi Trafik..

Bakanlar “Deniz Kirliliğine Acil Müdahale” tatbikatında
Kocaeli Körfezi Bölgesi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi (GTH) Bölgesel Koordinasyon Komitesi Merkezi’nde gerçekleştirilen tatbikata; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Deniz Eğitim ve Öğretim – Garnizon Komutanı  Tümamiral Kadir Yıldız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Başdanışmanı Ali Kurumahmut,  Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı M.Emin Birpınar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Osman Ekşi, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, İlçe Belediye Başkanları, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Muhammet Ecel, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile  Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tanıtım film gösteriminin ardından Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç’ın gerçekleştirilecek olan tatbikat hakkında bilgi sunumunda bulunmasıyla devam etti.
Vali Hüseyin Aksoy’un yapmış olduğu konuşmalarında; “Deniz kirliliğine dönük olarak yapmakta olduğumuz tatbikatımıza hoş geldiniz. Türkiye 8333 km kıyı uzunluğuna sahip bir ülkedir. 3 tarafı denizlerle çevrili. Kocaeli’de benzer özelliklere sahip ve  188 km kıyı uzunluğu olan bir kent. Böylesine önemli bir kentte deniz kirliliğinin oluşmaması, oluşabilecek tedbirlerin önceden alınması adına yapılmış ve yapılmakta olan birçok çalışma var. Büyükşehir Belediyemizin başta İzmit Körfezinin temizlenmesi ve atık suların arıtılması konusunda yoğun çalışmaları var. İl Çevre Müdürlüğümüzün koordinasyonunda kirliliğin önlenmesi adına yapılan önemli çalışma ve denetimler var. ” dedi.
 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Denizcilik tarihimize dönüp baktığımızda Piri Reisler, Hızır Hayrettin Paşalar, Çanakkale Zaferimiz gibi birçok kahramanımız ve şehitlerimiz oldu. Ülkemiz insanlığın vicdanı konumundadır. Milli geliri durumu itibariyle de dünyada en çok yardım eden ülke konumundadır. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir ve bu manada deniz ve denizcilik ülkemiz, insanımız ve ülkemizin ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Hem jeopolitik hem de stratejik taraftan önemi vardır. Rakamlara bakacak olursak 2017 yılında İstanbul Boğazından 43 bin gemi, Çanakkale Boğazından ise 45 bin gemi geçmiştir. 1960 yılından bu yana deniz trafiğinde birçok küçük ve büyük kazaları da meydana gelmiştir. Bu sebeple boğazdaki can güvenliği de her zaman bir tehdit olarak, gözükmüştür. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak  denizlerdeki kazalarla alakalı büyük bir koordinasyon ve büyük bir uyum içerisinde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.
İzmit Körfezi’ne baktığımızda Belediyeye ait uçak 7 gün 24 saat sahada sahillerde denetim yapıyor ve Bakanlığımızla koordineli bir şekilde kirlilik varsa müdahale ediyoruz. Denizin ve kıyı kirliliğini önlemek bizim elimizde. Kirli sular ekosistemi bozduğu gibi doğada da zamanında yok olmuyor. Denize bırakılan bir plastik bardak 50 yılda, plastik poşet 10 ila 20 yılda, cam şişe 1 Milyon yılda, sigara izmariti ise 5 yılda doğaya karışıyor. Dolayısıyla bizim bu bilinci vatandaşımıza, çocuklarımıza  bir şekilde bu alışkanlıkları kazandırmamız gerekiyor. Bu manada temizlemekten ziyade, atmamayı öğrenmeliyiz ve öğretmeliyiz. Denizlerimizi ilgilendiren Mavi kart ve Sıfır Atık sistemimiz var. 39 bin adet teknemize Mavi Kart sistemi var ve bu sistem ile birlikte bu teknelerin atıkları düzenli olarak takip ediliyor ve atıklarını sahillerde, kıyılardaki atık tesislerine bırakmak zorunluluğu var. 2002 yılında hiçbir limanda gemilerde atık alım sistemi yoktu, 2002 yılı ile başladı ve bugün 294 adet tesisimiz gemilere hizmet veriyor. Mavi Bayraklı plajlarımız da 127 iken 459’ a çıkardık ve bu sayıyla dünyada üçüncüyüz ve kısa zamanda birinci olma noktasında çalışmalarımızı Bakanlık olarak sürdürüyoruz.
Bu tatbikatlar Foça’da ne kadar önemli olduğunu gördük. Ani müdahalenin, buradaki eğitimin hem vatandaşımız açısından hem tatbikat gerçekleştiren kuruluşlar açısından çok önemlidir. Vatandaşımızın en az mağdur olacak şekilde olaya müdahale etmemiz bu tatbikatlar sayesinde oluyor. Bu manada Ulaştırma Bakanlığımızla birlikte gerçekten büyük bir uyum ve koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Bu tatbikatta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yaptığı konuşmalarında ise; “ Bugün burada toplanma vesilemiz deniz kirliliği de bu sorunların bir tanesini oluşturuyor. 3 tarafı denizlerle çevrili köprü konumunda olan bir ülkeyiz. 25 milyon hektar deniz alanımız var. 177 bin km boyunda 33 akarsuyumuzun yanında 200 doğal gölümüz, 318 baraj gölümüz, 1300 adette  göletimiz var.  Bu zenginliğe ne kadar şükretsek azdır. Ancak tek başına sahip olmakta yeterli değildir, bu zenginliklerimize gelecek nesillerimizin emaneti gözüyle bakmadıkça haksızlık yapmış oluruz. Bölgesel ve küresel oyunlar karşısında da milletimiz ve devletimiz için bir yandan beka mücadelesi verirken diğer yandan da müreffeh yarınları inşa etme çabası ve gayreti içerisindeyiz. Bizim için bir karış toprağımız ne anlam ifade ediyorsa, denizimiz  ve surumuzda aynı anlam ve önemi taşımaktadır. Bu bilinci tüm milletimize aşılamak içinde önceki gün hedef bir milyon amatör denizci programını başlattık.
KOCAELİ BÖLGESİNDEKİ 35 LİMAN TESİSİNDE GEÇTİĞİMİZ YIL 73 MİLYON TON YÜK İŞLEM GÖRDÜ
Bugün bizi ağırlayan İzmit Körfezi de, ülkemiz denizcilik sektörünün kalbinin attığı bir yerdir. Ortalama yılda 10 binden fazla bu körfeze girip çıkmaktadır. Kocaeli bölgesindeki 35 liman tesisinde geçtiğimiz yıl 73 milyon ton yük işlem gördü. Deniz ticareti açısından en önemli bölgelerimizden olan Kocaeli bölgemizde 8 adet tersane faaliyet göstermektedir. O nedenle burada gerçekleştirilecek tatbikat çok büyük önem taşımaktadır. Tatbikatla kurumlarımızın deniz kirliliğine hızlı ve etkin müdahale ederek, acil müdahale kapasitelerini artırmalarını amaçlıyoruz. Çünkü ne kadar tedbir alınırsa alınsın hiçbir kaza geliyorum demez. O nedenle tatbikata katılacak bütün arkadaşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Tatbikat sonrası yapılacak değerlendirme toplantısında paylaşacağımız görüş ve önerilerde büyük önem taşımaktadır.” diyen  Bakanımız tatbikatta emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Vali Hüseyin Aksoy beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi (GTH), Bölgesi Koordinasyon Komitesinin merkezi olacak şekilde “Kocaeli Körfezi Bölgesi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale” tatbikatına geçtiler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL