Bathonea kazısında dünyada bir ilk keşfedildi

KOÜ öncülüğünde yapılan Bathonea kazısında dünyada bir ilk keşfedildi Kocaeli Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve İstanbul’un bilinmeyen tarihine ışık tutan Bathonea kazılarında, 1600 yıllık yazı hokkası ve divitten oluşan yazı takımı..

Bathonea kazısında dünyada bir ilk keşfedildi

KOÜ öncülüğünde yapılan Bathonea kazısında dünyada bir ilk keşfedildi

Kocaeli Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve İstanbul’un bilinmeyen tarihine ışık tutan Bathonea kazılarında, 1600 yıllık yazı hokkası ve divitten oluşan yazı takımı bulundu. Hokka ve divit takımının bir arada bulunması, dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde sürdürülen ve kazı başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şengül Aydıngün’ün yaptığı Bathonea kazılarında yeni bilgi ve bulgulara erişildi.

İstanbul’da Küçükçekmece Göl Havzası’nda kazıların sürdüğü Bathonea Arkeolojik Alanında Geç Roma dönemine ait yazı takımı bulundu. Bir tüccara ait olabileceği düşünülen minyatür kap, kemik yazı kalemi ve hokkanın bir arada bulunduğu yazı takımının 1600 yıllık olduğu tespit edildi. Bulunan yazı takımının, bir arada bulunması da dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyor. Yapılan incelemeler neticesinde divit üzerinde kırmızı ve siyah mürekkep izlerine rastlandı. Kırmızı mürekkep o dönem için yalnızca devlet görevlilerinin ve saray mensuplarının kullandığı bir mürekkep olarak dikkat çekiyor. 1600 yıl önce yazının çok az kullanıldığı dikkate alındığında, bulunan keşfin önemi daha da artıyor.

Medeniyetler beşiği İstanbul’un tarih öncesi dönemine ait önemli ipuçları veren Küçükçekmece Gölü kenarındaki Bathonea kazılarında ayrıca 557 yılında Ayasofya’nın kubbesinin yıkılmasına sebep olan depreminin izlerine de rastlandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL