Bayramlarda Top Patlayacak

Büyükşehir “Ramazan topu” geleneğini yaşatıyor Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’dan yadigâr bir geleneği yaşatıyor. İftarı ve imsağı bize haber veren ramazan topu geleneği İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde her gün uygulanıyor. Ramazan..

Bayramlarda Top Patlayacak

Büyükşehir “Ramazan topu” geleneğini yaşatıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’dan yadigâr bir geleneği yaşatıyor. İftarı ve imsağı bize haber veren ramazan topu geleneği İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde her gün uygulanıyor. Ramazan pidesi, ramazan davulcusu gibi 11 ayın sultanına özgü uygulamalar ay boyunca sürerken Ramazan topu uygulaması vatandaşların beğenisi kazanıyor.

RAMAZAN AYININ SİMGELERİNDEN

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Osmanlı döneminde 1800’lü yılların başlarında başlayan ve günümüze kadar süregelen Ramazan topu uygulamasını yaşatıyor. Büyük bir gürültüyle patladıktan sonra gökyüzünde yankılanarak herkes tarafından duyulan Ramazan topu iftar ve imsak vakitlerinde ateşleniyor. Ramazan topu özellikle iftar vakitlerinde “Top patladı” denildiğinde orucun açılabileceğini anımsattığından Ramazan Ayı ile özdeşleşmiş durumda.

İTFAİYE BAHÇESİNDE

Şehrin büyük bir bölümünden çok net bir şekilde duyulan Ramazan topu, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye binasının bahçesinden patlatılıyor. Asıl görevi yangınlara müdahale,  doğal afetlerle mücadele, kaza-kırımlarda kurtarma olan Büyükşehir İtfaiyesi, Ramazan Ayı’nda Ramazan topu atma işini de üstleniyor.

Sahur ve iftar vakti İtfaiye çatısına yerleştirilen ses bombası özelliğine sahip Ramazan topu uzaktan kumanda ile patlatılıyor.

BAYRAMLARDA TOP PATLAYACAK

Topu patlatmakla görevli itfaiye personeli, her defasında bütün önlemleri titizlikle alıyor, özel kıyafetlerini giyiyor. Top ateşlenince yerden yaklaşık 80 metre yükseğe çıkıp havada patlayan top, şehrin büyük kesiminden duyulabiliyor. Kocaeli İtfaiyesi, ramazan boyunca her gün sahur ve iftar vakti birer tane top patlatacak. Ayrıca bayram namazından sonra 7 top, bayramın son günü ikindi vakti 7 top patlatılacak. İtfaiye, Kurban Bayramı’nın son gününde de 7 top patlatıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL