Beyaz Baston Özgürlük ve Güvenlik Günü Buluşması

Gölcük Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay, 15 Ekim Beyaz Baston Özgürlük ve Güvenlik Günü münasebetiyle AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini..

Beyaz Baston Özgürlük ve Güvenlik Günü Buluşması

Gölcük Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay, 15 Ekim Beyaz Baston Özgürlük ve Güvenlik Günü münasebetiyle AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti.

Sözlerine “Bizim derdimiz insanlığa hizmet aynı paydada buluşmuş olduğumuz engelli kardeşlerimize yol göstermek ve onları topluma tanıtmak toplumu da onlarla buluşturmak.” diyerek başlayan Önerbay önce kendi yaşamından ardından da  komisyon olarak yaptıkları çalışmalardan söz etti.

“Benim gibi birçok insanın olduğunu düşünerek kendimi toparladım”

 26 yaşında geçirdiği bir trafik kazası sonrasında görme yetisini kaybettiğini belirten Önerbay yaşadıklarını şöyle özetledi: “ Görme yetimi yitirdikten sonra 5 yıl bu psikolojiyi yenmek için mücadele ettim, bu benim için müthiş bir yıkım oldu. Yakın çevremi dostlarımı sevdiklerimi kaybettim, insanların bana bakışı değişti. Öncesinde esnaftım, bir mesleğim vardı. Erkek kuaförüydüm ve geniş bir çevrem vardı. İşini iyi yapan ve sevilen biri olmama karşın kör olduktan sonra nedense insanlar benden uzaklaştı. Bu da bende yıkım oluşturdu, 5 yıl kendimle boğuştum. Daha sonra yaşamın devam ettiğini gördüm ve benim gibi birçok insanın olduğunu düşünerek kendimi toparladım.”

Görme Engellilerin Eğitim Desteği

Mevlüt Önerbay, Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Öğretmenlere yönelik açtıkları ve Braille Alfabesi kursunda 11 öğretmenin Braille alfabesi öğrendiğini ve 2 okulda görev yaptıklarını söyledi. Türkiye’de bulunan 16 tane görme engelli okulunun yetersiz olduğunu belirten Önerbay bu okulların her ilde her ilçede bulması gerektiğini ve bunun için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.   Okullarına gidip gelmede zorluk yaşayan engelli öğrenciler için Gölcük Belediyesi tarafından içine 5 tane tekerlikli sandalye alabilecek kapasitede araç temin edildiğini belirten Önerbay “Gölcük Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de 8 ay boyunca yakıt ve şoför yardımında bulundu. Bu sayede 19 öğrenci evlerinden okullarına rahatlıkla gidip gelebilecek.”dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL