“Bütçe performansını olumlu değerlendiriyoruz”

KSO Başkanı Zeytinoğlu ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi   T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, harcamalar..

“Bütçe performansını olumlu değerlendiriyoruz”

KSO Başkanı Zeytinoğlu ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

 

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, harcamalar tarafında tedbirli davranılarak bütçede fazla sağlanmasının önemine değinerek, “Ağustos ayında bütçe gelirleri yüzde 15.1 artışla 108.57 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 14.3 azalışla 80.35 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe giderlerinin azalması ve gelirlerin artmasıyla bütçe 28.22 milyar TL fazla verdi. Ağustos’ta gerçekleşen bütçe performansını olumlu değerlendiriyoruz. Açıkların yükselmesi ekonomimizi kırılganlaştıracağından, harcamaların azaltılarak denk bütçe hedeflenmesinin önemini her zaman dile getiriyoruz.” dedi.

 

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirlerinde ağustos ayındaki yüzde 47.8 artış, gelirler kalemini önemli ölçüde artırdı. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda, ağustos ayında, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin yüzde 38.3, dahilde alınan KDV’nin yüzde 56.6 ve ithalatın artması ile ithalden alınan KDV’nin yüzde 38.2 oranında arttığını görüyoruz. ÖTV gelirlerinde de yüzde 67.1’lik artış var. ÖTV’nin alt kalemlerinden Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirindeki yüzde 370.3 artış dikkat çekiyor. Burada, ağustos ayında artan otomotiv satışlarının etkisini görüyoruz. Vergi gelirlerindeki artışta ekonomideki canlanmanın etkili olduğu ortada. Giderler tarafında ise en fazla azalış yüzde 30.8 ile cari transferler kaleminde görülüyor. Kamunun bazı giderlerinin kısılmasıyla sağlanan cari transferlerdeki önemli düşüş, ağustos ayında bütçe performansının olumlu olmasında önemli bir etken oldu.” dedi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL