“Büyük depremi tetikleyecek bir deprem değil”

Deprem Önlemi: Kentsel Dönüşüm Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen deprem İstanbul’da hissedildi. Silivri’de meydana gelen deprem, İstanbul büyük depreminin habercisi olabileceği gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Kocaeli Üniversitesi..

“Büyük depremi tetikleyecek bir deprem değil”

Deprem Önlemi: Kentsel Dönüşüm

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen deprem İstanbul’da hissedildi. Silivri’de meydana gelen deprem, İstanbul büyük depreminin habercisi olabileceği gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oruç, konu ile ilgili Radyo K.İ.’ye açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bülent Oruç, Depremi elastik deformasyon enerjisinin kinetik enerjiye dönüşmesi olarak tanımladı. Marmara Denizi Silivri açıklarında 4.6 şiddetinde meydana gelen depreme ilişkin konuşan Oruç, “Marmara Denizi Silivri açıklarında, 4.6 şiddetinde meydana gelen deprem Orta Marmaray çukurluğunu denetleyen faylar üzerinde gerçekleşti. Silivri açıklarında meydana gelen deprem sığ derinlikte meydana geldiği için şiddeti küçükte olsa etkili hissedildi. İstanbul’da gerçekleşen depremler beklenen büyük İstanbul depremi ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Öncelikle şunu söylemeliyim gerçekleşen deprem büyük depremi tetikleyecek bir deprem değil küçük deprem özelliğindedir.” İfadelerini kullandı.

“İnşaat Mühendisleri Depreme Dayanıklı Yapı Malzemeleri Kullanmalılar”

Beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili konuşan Oruç, “Gerçekleşen İstanbul depremleri sonucunda Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde büyük İstanbul depremi bekleniyor. Afet yönetimi çok önemseniyor fakat afet yönetimine gerek kalmaksızın tehlikenin büyük olduğu bölgelerde riski küçültecek önlemler alırsak bunun afete dönüşmesini engellemiş oluruz. İnşaat mühendisleri, jeofizik mühendislerinin zemin ile ilgili dinamik parametrelerine güvenerek tehlikeli bölgeler de riski küçültmek adına çalışmalar yapmalıdırlar. Dinamik zemin parametrelerine göre depreme dayanıklı yapı malzemesi kullanarak kaliteli mühendislik yapıları inşa edilmelidir. Hali hazırda var olan binaların güçlendirilmesine yönelik atılması gereken adımlar olabildiği gibi zayıf binaların yıkılarak yerlerine daha güvenli zeminlerle beraber depreme dayanıklı yapı malzemeside kullanılarak insanların yerleşmelerine imkan sağlanmalıdır. Çok önemli depremler üreten aktif fay hatları üzerindeyiz her tarafımız fay hatları ile dolu kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak depremlere karşı büyük önlemler almış oluruz.” dedi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL