“Ciddi bir altyapı sorunuyla karşı karşıyayız”

Karamürsel’deki Zehirlenme Vakaları Tesadüfi Değil   Kurban Bayramının 1. ve 2. günleri, yani 31 Temmuz ile 1 Ağustos tarihlerinde Kocaeli ili Karamürsel ilçesi Yalakdere mahallesinde içme suyu şebekesi kaynaklı zehirlenme..

“Ciddi bir altyapı sorunuyla karşı karşıyayız”

Karamürsel’deki Zehirlenme Vakaları Tesadüfi Değil

 

Kurban Bayramının 1. ve 2. günleri, yani 31 Temmuz ile 1 Ağustos tarihlerinde Kocaeli ili Karamürsel ilçesi Yalakdere mahallesinde içme suyu şebekesi kaynaklı zehirlenme meydana geldi. Bahsi geçen zehirlenme sonucunda 100’den fazla vatandaş sağlık kurumlarına başvurdu. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Tahsin Tarhan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yöneltilmek üzere bir dizi soru yöneltti. Zehirlenme olayıyla ilgili resmi açıklamayı yetersiz bulan Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti: İçme suyunun temizlenme sürecini üstlenen Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkililerine göre Yalakdere, Taşağıl, Valideköprü, Semetler, Kızderbent ve Hayriye mahallerine içme suyu temin eden Valideköprü Arıtma Tesisi’nin kaynak olarak kullandığı derede kurban atıklarının dökülmesi sonucu kirlenme meydana gelmiş. Oysa sorun hiç de bu kadar basit değil. Bölgeyi bizzat ziyaret edip gözlerimde bulundum. Ayrıca vatandaşların şikayetlerini dinledim. Açık olan husus şu: Ciddi bir altyapı sorunuyla karşı karşıyayız.”

 İnsan Hayatı Bu Kadar da Ucuz mu?

Bölgeye su veren arıtma tesisinin yetersizliğine dikkat çeken Tarhan denetim ve altyapı eksikliğinin yeni zehirlenme vakaları için uygun ortam yarattığını vurguladı. Tarhan’a göre;

“Bakanlıktan beklentimiz öncelikle bölgenin ihtiyacını karşılayan Valideköprü Arıtma Tesisinden şebekeye verilen suyun hangi aralıkla kontrol edildiğini açıklaması. Suyun kirlilik durumuna dair rakamları bilmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın temel şikayeti şebeke suyunun içilebilir düzeyde olmadığı. Bu iddia gerçekten de doğru mu? Şebeke suyu denetim sonuçları halk sağlığı açısından çok önemli. Zehirlenme olayı bölge halkının çaresizliğini bir kez daha ortaya koydu. Çünkü su arıtma tesisi yetersiz. Bu nedenle artezyen kuyularından su veriliyor şebekeye. Kanalizasyon suyunun şebeke suyuna karıştığı durumlarda ise zehirlenme vakaları gerçekleşmekte. Bu bağlamda su arıtma tesisi yetersizse artezyen kuyularından su çekmek yerine neden yeni arıtma tesis yatırımı yapılmadığı meselesinin açıklığa kavuşması lazım. Bakanlık neyi bekliyor? Yeni zehirlenme olaylarını mı? Su arıtma tesisleri, şebeke suyu hattı ve fosseptik toplama kuyularını yenilemek gerçekten de bu kadar da zor mu? İnsan hayatının bu kadar da ucuz olmaması lazım. Konunun ve vatandaşlarımızın sağlığının takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL