Güncel Manşetler

Çocuklar Yaz Tatil Dönemini Nasıl Değerlendirmeli?

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Coşkun, çocukların üç aylık yaz tatilini nasıl değerlendirebileceği ve ailelerin bu konuda..

Çocuklar Yaz Tatil Dönemini Nasıl Değerlendirmeli?

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Coşkun, çocukların üç aylık yaz tatilini nasıl değerlendirebileceği ve ailelerin bu konuda neler yapması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Günümüzde üç aylık yaz tatilinin çok uzun olduğunu ve bu süre zarfında çocukların öğrendikleri bilgileri unutabildiğini belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ayşen Coşkun, bu konuda ailelere önemli görev düştüğünü aktardı. Yaz tatili döneminde ailelerin atması gereken adımları anlatan Prof. Dr. Coşkun, “Tatilin başlangıç döneminde çocukların serbest zamanı olmalı. Bu en fazla 20 gün olarak belirlenebilir. Bu günlerde çocuklar zamanını nasıl geçirmek istiyorsa buna izin verilmeli. Ancak bunun sonrasında bir program yapılmalı” dedi.

“Yaz Tatilinde Çocuklarınıza Program Yapın”

Haftanın 2-3 günü özellikle sabah saatlerinde bir saat kadar bir sürenin, çocukların öğrendikleri bilgileri tekrarlamasının veya kitap okumaya ayırmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, bununla birlikte çocukların fiziksel gelişimi için de spor yapmalarını tavsiye etti. Ailelerin mutlaka belirlenen programın içinde yer alması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Coşkun, “Bir program yapıp, çocuğa bu programa uy dersek, bunda başarılı olamayız. Çocukla mutlaka birlikte hareket edilmeli, onun istekleri de göz önünde bulundurulmalı. Anne-baba hafta sonlarını evde televizyon karşısında geçiriyorsa, çocuk da 3 aylık yaz tatilini bu şekilde geçirecektir. Çocuklar için en önemli öğrenme eylem taklididir. Anne baba spor yapacak ki çocuk da bunu doğal karşılasın ve spor yapsın” ifadesinde bulundu.

“Akıllı Telefonlar Bebek Bakıcısı Görevi Görüyor”

Çocuklarda bilgisayar kullanımına da değinen Prof. Dr. Coşkun, “21. yüzyıldayız, çağın gereği olarak hepimizin hayatında bilgisayar çok fazla yer alıyor. Bu çocuklar yeni çağda doğan çocuklar. Her şeylerini bilgisayar ile yapacaklar. Onların hayatında bilgisayarı sıfırlamak mümkün değil, ancak burada yaptığımız başlangıç yanlışları var. Bu yanlışlar çocuk büyüdükçe daha ciddi soruna dönüşüyor” açıklamasında bulundu. Çocukların daha küçük yaşlardan itibaren akıllı telefon veya tabletle buluşturulduğunu, ailelerin çocuğu oyalamak için bu yönteme başvurduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Coşkun, ailelerin akıllı telefonları bebek bakıcısı gibi kullandığını ve bu davranışın çocuğun gelişimi açısından son derece yanlış olduğunu açıkladı.

“6 Yaşına Kadar Çocukları Telefon, Tablet, Bilgisayardan Uzak tutun”

Prof. Dr. Coşkun, “0-6 yaş aralığındaki çocuklar mümkün olduğu kadar akıllı telefondan uzak tutulmalı. Çünkü o çocuk sosyalleşmiyor. Dikkati tamamen telefon veya tablette olduğundan çevresinde olan bitenin farkına varmıyor. Çevresindeki insanlara, hayvanlara, olan bitenlere yönelik bütün algısının kapanmasına yol açıyoruz. Böyle bir durumda da çocuk boş bulduğu her anı bilgisayar başına geçmek için kullanıyor. Aileler, çocuklarının zamanını bilgisayar başında geçirmelerini istemiyorlarsa, mutlaka yerine bir alternatif koymalılar. Aksi takdirde, bilgisayardan kalkan çocuk, televizyon izlemeye başlıyor. Bunun da yapılmasını kısıtlarsanız, bu sefer sadece uyuyor. Ancak çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için mutlaka hareket içeren, sosyalleşebildiği saatlerinin olması gerekiyor” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL