Güncel Manşetler

ÇYDD Gebze’den Laiklik Vurgusu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Gebze Şubesi, müftülüklere nikâh yetkisinin medeni kanuna ve laikliğe meydan okumak anlamına geldiğini ifade edildi. Müftlüklere nikâh kıyma yetkisinin verilmesi tartışmalara neden olmaya devam ediyor…

ÇYDD Gebze’den Laiklik Vurgusu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Gebze Şubesi, müftülüklere nikâh yetkisinin medeni kanuna ve laikliğe meydan okumak anlamına geldiğini ifade edildi.

Müftlüklere nikâh kıyma yetkisinin verilmesi tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak ÇYDD Gebze Şubesi yazılı bir basın açıklamasında bulunuldu. Yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığınca Müftülüklere evlendirme memurluğu yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik tasarısı Türk Medeni Kanunu’nun laik ruhuna, Anayasa’nın 174. maddesine aykırıdır. Evlenmenin dini makamlarca yapılması Medeni Kanun’un ve evlenmenin laik niteliğiyle bağdaşmaz.

Medeni Kanun’un en çarpıcı özelliği olan aile hukuku ve kadın hakları devrimine aykırı olan tasarı, evlenmenin şekli ve evlenmeye ehliyet açısından büyük yara alıyor. Evlenmenin resmi evlendirme memurunca yapılması, Anayasa’nın 174. maddesi 4. bendine göre Türkiye Cumhuriyetinin laiklik niteliğini koruma amacını güden devrim kanunlarından biri olarak kabul edilmiştir. İmamlar, dini konularda bilgi ve donanıma sahiptir. Medeni Hukuk’a uygun evlenmenin şartları olan, örneğin ayırt etme gücü, tek eşlilik, yaş sınırı, yakın hısımlık teknik ve hayati şartlar müftüler ve imamlar tarafından hakkıyla değerlendirilemez.

Ehliyet şartları yerine getirilmeden yapılan bu evlendirme miras ve nesep hukukuyla ilgili sorunlar ortaya çıkarır, evlilik geçersiz ya da iptal edilebilir bir evlenme olur. Din adamlarına böyle bir yetki verilmesi Medeni Kanun’a ve laikliğe meydan okuma anlamına gelir, kabul edilemez.” denildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL