Deprem Şehitleri Anma Programı

 Deprem Şehitlerini Anma Programı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.   İlk olarak Gölcük Merkez Anıt Parktan başlayan kortej yürüyüşüne Bakan Soylu’nun yanı sıra, Vali Seddar..

Deprem Şehitleri Anma Programı

 Deprem Şehitlerini Anma Programı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 

İlk olarak Gölcük Merkez Anıt Parktan başlayan kortej yürüyüşüne Bakan Soylu’nun yanı sıra, Vali Seddar Yavuz, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kocaeli Milletvekilleri; Emine Zeybek, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz,  Sami Çakır, Saffet Sancaklı, Gölcük Deniz Ana Üst Komutanı Tuğamiral Aziz Bakıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Sağlık Ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, Vali Yardımcıları; Abdul Rauf Ulusoy, İsmail Gültekin, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Selim Kapancı, İlçe Belediye Başkanları, AFAD Başkanı Yunus Sezer, daire müdürleri, Siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri  ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

81 ilimizden gelen gönüllüler ve Kocaeli yerel destek ekiplerinin katıldığı kortej,  Kavaklı sahilinde son buldu.

Depremde kaybettiğimiz şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duanın ardından 17 Ağustos depreminin anlatıldığı ‘Unutma’ isimli tanıtım filmi izlendi.

Program; Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz’ın konuşmaları ile devam etti.

Vali Yavuz: “Marmara Depremi’nin 23. Yılında, sene-i devriyesinde hayatını kaybeden kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz, mekanları cennet olsun. Halen engelli olan ve hayatını engelli olarak sürdüren kardeşlerimize sağlık, afiyet ve kolaylıklar diliyorum. Hepinizin bildiği gibi Marmara Depremi milletimizin yaşadığı belki de en büyük felaketlerden bir tanesi. 18 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlerce kardeşimiz yaralanmış, ocaklar sönmüş, evler yıkılmış. Elbette acı günleri hatırlamak istemeyiz, unutmak isteriz. Ancak böylesine felaketleri unuttuğumuzda tekrarlanması ve hayatların tekrar kaybedilmesi riski de ortada. Bu nedenle felaketleri unutmak değil, tam aksine unutturmamak, yapı stoğumuzu değiştirmek, daha kaliteli binalar yapmak ve depreme dayanıklı hale getirmek en önemli hususlardan bir tanesidir. Diğer taraftan farkındalık ve eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Yaptığımız şey tam da budur.”

 

Biz Depremi Unutabiliriz Ama Deprem Bizi Unutmaz

Sadece insanlar hatırlamaz, denizler hatırlar ve şahittirler, topraklar hatırlar ve şahittirler, yürüdüğümüz sokaklar onların taşları hatırlar ve şahittirler. Sadece insanların belleği yoktur; tarihin, medeniyetin, yaşadığımız şehirlerin bellekleri ve hafızaları vardır diyen Bakan Soylu, Deprem gecesinde yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: “Deprem sabahında Avcılar’da daha sonra 11 gibi de Yalova’daydık. Zannediyorum saat 3’te Gölcük donanmaya gelmiştik ve kahrolduk. Buradaki hali hepimiz biliyoruz. Karamürsel, Değirmendere ve ardından Gölcük. Burada gördüğümüz tablo aslında insanın nasıl çaresiz olduğunu ortaya koyuyordu. Elbette karşı karşıya kaldığımız sıkıntılar da yetemeyeceğimiz sıkıntılar da söz konusu olabilir, bu elbette gerçekleşebilir. Milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Komutanlarımız var. Yetemeyecek durumlarımız söz konusu olabilir ama o gün bizim hiç hak etmediğimiz bir çaresizlikle karşı karşıya kaldığımız intibası büyük bir travma oluşturmuştur. 23 yıl önce bugün 18 bin 373 vatandaşımızı kaybettik. Allah gani gani Rahmet eylesin. Allah cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin. O günden sonra yaptıklarımız, bizden sonra yapılacaklar için onlara mahcup olmayız.  23 yıl önce aldığımız ders ki her afetten, her zorluktan her sınamadan birçok ders alıyoruz. Aldığımız dersler bize birçok adım attırdı bu ülkede. Bugün alacağımız dersler de bize gelecekte birçok adım attıracak ama Cenab-ı Allah bunlara dayanıklı olmayı bizlere nasip eylesin. Bir kardeşiniz olarak söylüyorum; biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz. Türkiye bir afet ülkesidir. 2018’in ortasından itibaren AFAD, İçişleri Bakanlığına bağlandı. O günden itibaren karşı karşıya kalmadığımız Afet kalmadı. Birçok afetle karşı karşıya kaldık.”

Konuşmaların sonunda Bakan Soylu şunları söyledi: “Burada hep birlikteyiz. Allah birliğimizi beraberliğimizi daim etsin. Cenab-ı Allah bizi bu millete mahcup etmesin ve bugün Kabe-i Muazzama etrafında dönüp dua eden; ‘Allah’ım bu Türk yurduna İslam’ın son sancağı olan bu ülkeye sen yardım et’ dendiğinde o duaları Cenab-ı Allah kabul etsin, bizi dünyaya ve bizi bize güvenenlere ve inananlara mahcup etmesin. Bu vesileyle depremde hayatını kaybedenlere hem yer hem gökten gelen bütün afetlerde hayatını kaybedenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah Allah onları cennetiyle cemaliyle müşerref eder. Bu vesileyle tekrar 23 yıl sonra üzerimizdeki sorumluluğu hissettiğimizi ifade ediyor, emrinize amade olduğumuzu bir kere daha huzurunuzda belirtiyor, gelecek nesillerdeki bu evlatlara güçlü ve büyük Türkiye’yi bırakmanın bizim en büyük sorumluluğumuz olduğunu bir kere daha huzurunuzda belirtiyor, hepinize hürmetlerimi ve saygılarımı ifade ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından program, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vali Seddar Yavuz, protokol üyeleri ve beraberindeki vatandaşlarımızın deprem şehitleri için denize karanfil bırakmalarıyla sona erdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL