Afet Eğitim Genel Güncel Manşetler

Depremzede Öğrencilerin KYK Kredi Borcu Silinmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ile 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerden etkilenen 11 ilde ikamet eden veya eğitim gören yükseköğrenim öğrencilerinin öğrenim ve..

Depremzede Öğrencilerin KYK Kredi Borcu Silinmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ile 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerden etkilenen 11 ilde ikamet eden veya eğitim gören yükseköğrenim öğrencilerinin öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemelerinin kaldırılarak borçlarının silinmesine yönelik Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu.

Tarhan, “Deprem sadece bölge halkını değil tüm ülkemizi etkiledi. Ama bir gerçek var ki bölge halkı işçisinden memuruna, çiftçisinden sanayicisine, esnafından tüccarına, emeklisinden öğrencisine büyük mağduriyetler yaşıyor. Depremin gerçekleştiği ilk günden bu yana sahada yaptığımız çalışmalarda ilk olarak acil ihtiyaçlar olan arama kurtarma, sağlık, barınma, beslenme gibi temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasında dahi sorunlar yaşanıyor. Ancak sorunlar sadece bununla kalmayacak. Bölgede ekonomik anlamda da sorunlar yaşanacak. Biz bu sorunların çözümlerinin planlanması gerektiğini düşünüyoruz ve heyet olarak bu konuda da çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

“Hükümet bulduğu çözümün diyetini ödemelidir.”

Tarhan, “Depremzedelerin barınma sorununa hükümetin bulduğu çözüm ise ilk olarak eğitime ara vermek oldu. Üniversiteleri uzaktan eğitime geçirerek Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarını depremzedelere tahsis etmeye karar verdiler. Deprem mağduru öğrencileri bir kez daha mağdur ettiler. Deprem bölgesinde ikamet eden öğrencileri yurtlarından çıkartıp bölgeye geri gönderdiler, bölgede eğitim gören çocukları da apar topar yurtlardan çıkartıp açta açıkta bıraktılar. O nedenle hükümet bulduğu bu ucube çözümün diyetini ödemelidir. Bu amaçla verdiğimiz kanun teklifi ile afet ilan illerde ikamet eden veya bu illerdeki yüksek öğrenim kurumlarında mücbir sebep ilan edildiği tarih itibariyle eğitim gören öğrencilerin kullandıkları öğrenim kredisi ve katkı kredisi için geri ödeme zorunluluğunun kaldırılmasını önerdik.” diyerek yüksek öğrenim öğrencilerinin gelecekte yaşayacakları ödeme sıkıntısına bugünden çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarhan’ın verdiği Kanun Değişikliği Teklifinin içeriği

16 Ağustos 1961 tarih ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nun 14 ve devamı maddelerinde yükseköğretim öğrencilerine öğrenim kredisi ve katkı kredisi verilmesi düzenlenmiştir. 351 sayılı Kanunun 16’ncı maddesinde öğretim kurumundan mezun olan veya sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan ya da herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarılan öğrencilerin, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödemek zorunda olduğu düzenleniyor. Tahsin Tarhan’ın vermiş olduğu teklif ile 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin ardından mücbir sebep ilan edilen 11 ilde ilan tarihi itibariyle öğrenim gören veya bu bölgede ikamet eden öğrencilerin kullandıkları öğrenim kredisi ve katkı kredisinin geri ödenmesi şartının kaldırılması amaçlanıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL