Genel Güncel Manşetler Politika

DEVA Partisi’nden Kadınlar İçin Önemli Çağrı

DEVA Partisi Kocaeli İl Kadın Politikaları Başkanı Gamze Durmaz, Kahramanmaraş Depremi’nde zarar gören depremzede kadınların acil ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu Ali Babacan’ın genel başkanlığında kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi,..

DEVA Partisi’nden Kadınlar İçin Önemli Çağrı

DEVA Partisi Kocaeli İl Kadın Politikaları Başkanı Gamze Durmaz, Kahramanmaraş Depremi’nde zarar gören depremzede kadınların acil ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu

Ali Babacan’ın genel başkanlığında kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi, Kahramanmaraş Depremi’nin duyulması ardından gerek Genel Merkez düzeyinde ve gerekse de Kocaeli İl Başkanlığı olarak bütün Türkiye’deki DEVA Partisi teşkilâtları gibi hızlı bir şekilde çalışarak Afet Birimi oluşturmuş ve bu sayede koordineli bir şekilde deprem bölgesindeki illere yardım ulaştırmışlardı. Kocaeli İl Başkanlığı bu kapsamda afet bölgesine 4 tır yardım malzemesi göndermişti. Ayrıca il başkanlığı olarak Kocaeli’ne gelen depremzede ailelere de burada konaklama, gıda vs. yardımlarda bulunmaya devam ediyorlar.

Ayrıca Kocaeli İl Gençlik Politikaları Başkanı Doğukan Yavuz ve Seçim İşleri Başkanı Metehan Yılmaz başkanlığında partili gençlerden oluşan bir ekip de arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı.

Diğer yandan DEVA Partisi Dilovası İlçe Başkanlığı da Adıyaman’da kurduğu aş ocağı ile depremzedelere ücretsiz yemek dağıttı.

Genel başkan Ali Babacan’ın da çok uzun bir süre boyunca deprem bölgesinde afetzedelerin sesini Türkiye’ye duyurmak için çalıştığı ve vatandaşların acılarını paylaştığı biliniyor.

ANNELER VE ANNE ADAYLARI RİSK ALTINDA

Dün konuyla ilgili bir açıklama yapan DEVA Partisi Kocaeli İl Kadın Politikaları Başkanı Gamze Durmaz, Kahramanmaraş Depremi’nde zarar gören depremzede kadınların ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu.

DEVA Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen’in de konuyla ilgili paylaşımına değinen Başkan Durmaz şunları ifade etti:

“Açık, güvenliksiz ve kalabalık yerlerde barınmaya çalışan kadınların mahremiyet alanlarının olmaması, tuvaletlerin ve yıkanma yerlerinin kadınlar ve kız çocukları için ayrı olmaması, emzirme alanı bulmakta zorlanılması yaşamı zorlu ve güvensiz hale getiriyor. Tüm bu potansiyel riskler kadınlarda kaygı durumunu ve psikolojik depresyon ihtimalini iyice artırıyor.

Verilere göre depremden etkilenen yaklaşık 24 bin kadının önümüzdeki ay doğum yapacağı öngörülüyor. Ve ne yazık ki, bunlara yönelik gördüğümüz kadarıyla hiçbir hazırlık da yok…

Hijyenik şartlar olmadığı için enfeksiyon riski çok yüksek. Ayrıca hamilelerin doğum sürecinde doktor takibine ve kaliteli bakıma erişebilmeleri hayati önemde. Bu dönemde alınması gereken ilaç ve takviyeler de var. Ama ne yazık ki bunlara da genel olarak ulaşmaları mümkün değil, çünkü yok.

Uzmanlar stres, kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler, düşük doğum tartılı bebekler ve anne-bebek ölümleri beklediklerini ifade ediyor. Hamile depremzedeler, ‘Doğumdan korkardım. Şimdi doğuramayacağımdan korkuyorum’ diyor.

BEBEKLİ ANNELERİN SÜTÜ KESİLİYOR

Deprem bölgesinde üzüntü ve korkudan dışarıda ne yemek bulursa yiyen, sütü kesilen, emziremeyen anneler var. Afet sonucu stres hormonu yükselmesi anne sütünde sorunlar oluşturuyor ve bebek mamasına ihtiyaç duyuluyor. Kadının sütünün olması için bir şeyler yemesi gerekiyor ama gıda imkanları çok kısıtlı. Kadın içmeye su bulsa da tuvalete gitmemek için su içmek istemiyor, çünkü sağlıklı tuvalet yok; bu durum sütü de azaltıyor. Soğukta bebeklerin altını değiştirmek de ayrı bir zorluk.

Kadınlarda en sık görülen psikolojik durum ise kaygı bozukluğu. Uzmanlara göre korku, öfke, suçluluk, çaresizlik ve donup kalma gibi duygu durumlarının yaşanması oldukça yaygınlaşmış durumda” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER BELLİ

DEVA Partisi İl Kadın Politikaları Başkanı Durmaz, bu sıkıntılarla ilgili olarak DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen’in, deprem bölgesindeki kadınların hayatını kolaylaştırmak için acil olarak alınması gereken tedbirleri içeren hazırladıkları çözüm listesini paylaştı:

Farklı sosyal gereksinimlere sahip tam kapsamlı çadır alanları kurulmalı.
Bu hizmetlere kadının güvenle erişimini sağlayacak tedbirler alınmalı.
Kadınların hijyenik ve öz bakım ihtiyaçları karşılanmalı. Temizlik ürünleri, kadın pedi gibi ürünlere kolay ve sürdürülebilir erişim sağlanmalı.
Üreme sistemi ve idrar yolu enfeksiyonlarının hızlı takibi ve tedavisi yapılmalı.
Hamileler doktor takibine alınmalı.
Hamileler temiz su, kıyafet ve gıdalara hızlı ve kolay erişebilmeli.
Hamileler almaları gereken ilaçlar ve takviyelere ulaşabilmeli.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği’nden kadın sağlığı ve doğum uzmanlığı eğitimi almış uzmanların görevlendirilmesi hızlandırılmalı.
Mobil muayene şartları sağlanmalı, jinekolojik masa ve ultrason bulundurulmalı. Doğumlar ve sezaryenler yapılabilmeli.
Sağlık Bakanlığı bölgede doğum yapılabilen yerleri duyurmalı.
Yeni annelere temizlik ve annelik kitleri sağlanmalı. Sabun, iç çamaşırı, hijyenik ped, bebek battaniyesi, bebek bezi, lohusa pedi, diş fırçası, dış macunu verilmeli.
Hijyen ve ısı şartlarında emzirme ve bebek bezi değiştirme alanları açılmalı.
Anne sütü yeterli olmayan durumlarda, ek mama hazırlanması için steril şartlar sağlanmalı. Bebek maması desteği verilmeli.
Sosyal destek alanı ve çadırlar arasında taşımalı ulaşım sistemi kurulmalı.
Kadın ve çocuklara psikososyal destek sunulmalı. Kaygı halleri gideilmeli, güvende oldukları hissettirilmeli.
Bölgede hizmet verecek sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve pedagog sayısı artırılmalı.
Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışma yapılmalı, dayanışma ruhu canlı tutularak etkin ve yaygın destek sağlanmalı.
Anne ve çocuğun birlikte vakit geçirebileceği, oyun oynayabileceği alanlar oluşturulmalı.
Oyun terapi alanları, çocuk parkları kurulmalı.
Gönüllülere eğitim ve süpervizyon desteği verilmeli.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL