Genel Güncel Magazin Politika

DEVA’dan Yerel Basını Yok Etme Taslağına Tepki

DEVA Partisi Kocaeli Kurumsal İletişim Başkanı Alptekin Cevherli, ‘Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan yönetmelik taslağı eğer bu haliyle uygulamaya girerse; başta yerel basın olmak üzere Türkiye’de özgür basın biter’ dedi..

DEVA’dan Yerel Basını Yok Etme Taslağına Tepki

DEVA Partisi Kocaeli Kurumsal İletişim Başkanı Alptekin Cevherli, ‘Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan yönetmelik taslağı eğer bu haliyle uygulamaya girerse; başta yerel basın olmak üzere Türkiye’de özgür basın biter’ dedi

Ali Babacan’ın Genel Başkanlığı’nda kurulan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kocaeli İl Başkanlığı’ndan Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan yönetmelik taslağına tepki geldi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan DEVA Partisi Kocaeli Kurumsal İletişim Başkanı Alptekin Cevherli, Basın İlan Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve uzun zamandır umutla beklenen internet haber sitelerinin resmi ilan alma hakkındaki yönetmelik taslağının öne sürdüğü şartlar dolaysıyla öncelikle yerel internet haber siteleri başta olmak üzere, hepsini kamuya bağımlı hale getireceğini ifade etti. Ve ‘Dağ fare doğurdu’ dedi…

Başkan Cevherli şunları ifade etti, “Bu taslak uygulamaya girerse açıkça halkın doğru haber alma hakkı gasp edilmiş olur.

Bakıyoruz, Basın İlan Genel Müdürlüğü (BİK) Resmi İlan Yayımıyla Alakalı İnternet Haber Sitelerine Dair Hükümler Yönetmeliği’nin taslak yönetmeliğine göre, belediyelerin veya büyük sermaye gruplarının desteğini alamayan bir internet haber sitesinin hayatta kalması mümkün görünmüyor.

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENEMEZ

Eğer bu taslak kabul edilirse Türkiye’de basın özgürlüğü büyük darbe alacağı gibi, gerçek gazetecilerin bir araya gelip kurduğu veya kendi imkânlarıyla yayın yaptıkları internet haber siteleri de çok kısa bir sürede oluşacak haksız rekabet nedeniyle kapanmak durumunda kalacaktır.

Türk basının ‘Yaygın Medya’ boyutunda daha önce başlayan ve günümüzde de büyüyerek süren tekelleşme sorunu daha çözülmemiştir.

Üstelik ‘Gazetecilik dışı’ sektörlerden gelip sermaye güçleriyle çıkar maksatlı yönettikleri bir kısım yazılı basına benzer bir durum; şu anda nispeten özgür basın durumunda olan internet haberciliğine de yansıyacak ve Türk Milleti’nin haber alma özgürlüğü tekellerin ve ‘hükumet destekli sermaye güçleri’nin eline geçecektir.

Dolaysıyla bu haliyle biz, ‘Resmi İlan Yayımıyla Alakalı İnternet Haber Sitelerine Dair Hükümler Yönetmeliği’nin taslak haline, ‘Yerel Basını Yok Etme Taslağı’ diyor ve kesinlikle kabul etmiyoruz.

En temel insan haklarından biri olan haber alma özgürlüğü, hem de seçim sathına girmiş olan ülkemizde asla engelenemez” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL