“Döviz kurunun belirgin etkisini görüyoruz”

KSO Başkanı Zeytinoğlu “ağustos ayı enflasyon oranını” değerlendirdi   TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde..

“Döviz kurunun belirgin etkisini görüyoruz”

KSO Başkanı Zeytinoğlu “ağustos ayı enflasyon oranını” değerlendirdi

 

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde 0.86 artışla yıllık yüzde 11.77 ile yatay seyrederken, ÜFE aylık yüzde 2.35 artarak yıllık yüzde 11.53’e yükseldi. Üretici fiyatlarındaki artışta döviz kurunun belirgin etkisini görüyoruz.” açıklamasını yaparak üretici fiyatlarının döviz kurundaki artıştan dolayı aylık olarak artmaya devam edeceğini belirtti.

 

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimlerini değerlendiren Zeytinoğlu, “Ana sanayi gruplarına baktığımızda enerjide yüzde 1.64 azalış olurken dayanıksız tüketim malında yüzde 10.17 ile ÜFE ortalamasının biraz altında bir artış gerçekleşti. Ancak döviz kurlarındaki artışın etkisi ile ara malında yüzde 13.58, dayanıklı tüketim malında yüzde 17.08 ve sermaye malında yüzde 18.09 artışın ÜFE ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Üreticilerimizdeki maliyet baskısını bu verilerden görebiliyoruz.” dedi.

 

ÜFE ve TÜFE arasındaki makasın daralığına işaret eden Zeytinoğlu “Üretici fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarını da yukarı çekebileceğini biliyoruz.” açıklamasını yaptı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL