Ekonomi Genel Güncel Manşetler Teknoloji Yaşam

Düşük Bütçeliler İçin Uygun Kasko Sigortası

Düşük Bütçeliler İçin Uygun Kasko Sigortası Yaptırılması zorunlu olmasa da trafik sigortasının tamamlayıcısı niteliğinde olan kasko sigortası, küçük primlerle büyük kazaların zararlarının karşılanmasını sağlıyor. Standart teminatlara ek olarak sigorta şirketleri..

Düşük Bütçeliler İçin Uygun Kasko Sigortası

Düşük Bütçeliler İçin Uygun Kasko Sigortası

Yaptırılması zorunlu olmasa da trafik sigortasının tamamlayıcısı niteliğinde olan kasko sigortası, küçük primlerle büyük kazaların zararlarının karşılanmasını sağlıyor. Standart teminatlara ek olarak sigorta şirketleri tarafından belirlenen ek teminatlarla kasko sigortasının kapsamını genişletmek mümkün oluyor. Ancak buna göre hem kasko sigortasının türü hem de prim ücretleri değişiklik gösteriyor.

Kasko Sigortası Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından belirlenen kasko türleri; dar kasko, genişletilmiş kasko, tam kasko ve kasko olmak üzere 4 grupta toplanıyor. Bu sigorta ürünlerinin tamamının TSB’nin belirlediği teminatları içermesi gerekiyor. Ancak sigorta şirketleri bu kasko çeşitleri ile birlikte isimleri farklı olan ürünler de sunuyor. Kasko yaptırmak isteyen araç sahipleri, bu ürünleri ve teminatları inceleyerek kendilerine en uygun olan sigortayı seçebiliyor.

Tüm kasko türlerinde standart olarak bulunan teminatlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Aracın motorlu ya da motorsuz bir kara ya da demir yolu taşıtı ile çarpışması
  • Hareket ya da park halinde olması fark etmeksizin, araca hareketli veya sabit bir nesnenin çarpması ve çarpmanın etkisi ile oluşabilecek devrilme veya düşme gibi kazalar
  • Aracın yanması
  • Aracın ya da araç parçalarının çalınması
  • Fiili ehliyete sahip olmayan ya da kötü niyetli kişilerin araçlara verdiği hasarlar

Bu noktada çoğu kişinin merak ettiği noktalardan biri, araçta bulunan aksesuarlar ve parçalar oluyor. Üretici firmalar tarafından araçlara standart olarak monte edilen ses ve görüntü sistemleri, navigasyon gibi parçalar kasko sigortası kapsamına giriyor. Ancak araç sahipleri tarafından sonradan eklenen parçaların poliçede ayrıca belirtilmesi gerekiyor.

Uygun Fiyatlı Dar Kasko Sigortası

Bütçesine göre uygun fiyatlı kasko sigortası yaptırmak isteyenler, paket içeriği ve sağladığı teminatlar nedeniyle dar kaskoya yöneliyor. Dar kasko yaptırarak tüm standart teminatlar için ek ücret ödemek zorunda kalmayan araç sahipleri, ana teminatların yalnızca bir kısmından faydalanabiliyor. Bir anlamda mini araç sigortası işlevi gören dar kasko, fiyat anlamında diğer kaskolara göre avantajlı olması ve özellikle düşük bütçeye sahip olanlara hitap etmesi ile öne çıkıyor. Prim ücretleri oldukça uygun olan dar kasko, eski model araca sahip olanlar için de avantajlar yaratıyor. Araç kasko fiyatı bu şekilde düşük bütçeye getirilebilir.

Dar kasko yaptırmak isteyenlerin ana teminatlar arasında seçim yapması da gerekiyor. Araç sahiplerine standart olarak sunulan kaza teminatı, yangın teminatı, hırsızlık teminatı ve üçüncü kişilerin verdiği zararlara karşı teminat arasından birinin ya da birkaçının bırakılması durumunda kasko sigortası dar kaskoya dönüşüyor.

Dar kaskonun fiyat anlamında sunduğu avantajlar arasında hasarsızlık indirimi de bulunuyor. Araç sahipleri, 1 yıllık kasko sigortası süresi boyunca herhangi bir kazaya karışmamışsa, bir sonraki dönem indirimden yararlanabiliyor. Bu durumda ödenen prim ücretlerinde de düşüş meydana geliyor.

Dar Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

Dar kasko, sigorta şirketlerinin kasko sigortası için sunduğu ana teminatların hepsini içermiyor. Ana teminatlardan en az birinin bulunduğu dar kaskoda seçimi araç sahipleri ihtiyaçlarına göre yapabiliyor. Teminatlar diğer kasko ürünlerine göre az olsa da sigortalılar daha düşük prim ücretleri ödeyebiliyor.

Sigorta şirketleri, dar kasko poliçesi yaptırmak isteyenlere çeşitli avantajlar da sunuyor. Hazırladıkları paketlerde araç sahiplerinin seçtiği ana teminatlara ek olarak çeşitli hizmetleri de poliçeye dahil ediyor. Sigortalılar, ihtiyaç duydukları takdirde ikame araç hizmeti, orijinal parça temini, mini onarım hizmeti, ihtiyari mali mesuliyet teminatı, kurtarma ve çekici hizmeti ve araç bedelinin belirlenmesi gibi hizmetlerden yararlanabiliyor. Bu teminatların poliçeye eklenmesi ile prim ücretleri de değişiklik gösterebiliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL