Güncel Manşetler Sağlık

“Ebelik Mesleği Küllerinden Doğuyor”

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri bünyesinde, doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmeleri, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları, sahada gebe eğitimlerinin standardize edilmesi, normal doğumun..

“Ebelik Mesleği Küllerinden Doğuyor”

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri bünyesinde, doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmeleri, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları, sahada gebe eğitimlerinin standardize edilmesi, normal doğumun yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Sezaryen oranlarını düşürmek, normal doğumu özendirmek, annelerin mutlu doğum yapmalarını sağlamak ve anne-bebek ölümlerini engellemek amacıyla çalışmalar başlatıldı.

Bu çalışmalar kapsamında Kocaeli Üniversitesi Ebelik Bölümü ve Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile kamu hastanelerinde doğum ünitesinde görev yapan ebelere yönelik “Ebelerin Güçlendirilmesi Eğitimi” 5 gün boyunca Wellborn Otel’de gerçekleştirildi.

Eğitim son gününde Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, Tıbbi Hizmetler Başkanı Onursal Varlıklı, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı ve Program Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Ayla Ergin, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi Doç. Dr. Hasan Terzi, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi Op.Dr.Ünal Türkay, Ebe Nevin Şengör, Ebe Şermin Dere, Kocaeli KHB Genel Sekreterliği Uzman Halide Varol, Ebe Ebru Çalışkan, KOÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğr. Gör. Dr. Sena Aksoy, Öğr. Gör. Dr. Resmiye Özdilek, Öğr.Gör. Belgin Babadağlı ve Öğr. Gör. Nafiye Dutucu’nun katılımlarıyla sertifika töreni gerçekleşti.

Ergüney; Ebelik Mesleği Küllerinden Doğuyor

Programda kapanış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney; “Bugün ebeliğin güçlendirilmesi eğitim programımızın son etabını tamamlıyoruz. Bu programda hem başlatan hem de  bitiren sağlık alanının her alanında idarecilik yapmış sağlık büyüğünüz olarak çok mutluyum. Biz bu programı çok önemsiyoruz. Biliyorsunuz son 15 yıldır sağlıkta çok ciddi bir sağlık dönüşüm modeli yaşadık. Bu model içerisinde düşünün Kandıra’da sigortalı olan birisi, ilaçlarını alabilmek için Kocaeli SSK hastanesine randevu alarak 15 gün randevusunu bekleyerek sonrasında muayene olduktan sonra da tahlil vermek için 1 hafta beklemek zorunda kalıyordu. Tahlil sonuçlarını almak için de 4-5 gün  bekliyordu. İlaç kuyrukları için saatlerce bekledikten sonra bulunamayan ilaçların bir kısmını da eczanelere gidip almak gerekiyordu. Bunların paralarını tahsil etmek yada edememek gibi şu anda bize ve çocuklarımıza çok komik gelecek olan şeyler gibi bir çok olay daha yakın bir zamanda yaşanıyordu. Artık günümüzde her şey aynı gün içerisinde rahatlıkla yapılabiliyor .Bundan sonra bizim daha da nitelikli hizmetler oluşturmamız lazım. Hemşirelik ve Ebelik mesleğinin gerçek değere kavuşması ve hekimliğinde daha nitelikli daha gerçeğine uygun icra edilebilmesi için bu tip çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu yaptığımız programı Kocaeli Genel Sekreterliği olarak kendimiz tasarladık tamamen özgün bir çalışma. Hemen akabinde de Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir çalışma yaptığını öğrendik ve mutlu olduk. Onlarda bize çok destek verdiler. Hem Dünya’daki trend hem de Türkiye’deki trende bakacak olursak  gerçekten Ebelik mesleği tekrardan küllerinden doğuyor diyebiliriz. Önümüzdeki onlu yıllarda ebelik mesleği çok itibar gören bir meslek olacak ve bizler de bunu gerek Kocaeli’de gerekse de Sağlık Bakanlığı olarak tüm Türkiye’de bu hale getirmek için her türlü çalışmayı yapacağız. İnşallah bu çalışmaların ilimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum ’’ diyerek sertifika törenine geçildi.

Kocaeli’de birinci ve ikinci etabı Mart ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen eğitimin üçüncü etabının da 20-24 kasım tarihlerinde gerçekleşmesiyle toplamda 80 ebenin katılımı ile tamamlanmış oldu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL