“Eksi Birinci Kat”

                                  EKSİ BİRİNCİ KAT  Kocaeli  Cezaevi  Kampüsünde sergilendi  Ülkemizde hem cezaevlerinde hem de dışarıda madde bağımlısı gençlerin..

“Eksi Birinci Kat”

                                  EKSİ BİRİNCİ KAT  Kocaeli  Cezaevi  Kampüsünde sergilendi

 Ülkemizde hem cezaevlerinde hem de dışarıda madde bağımlısı gençlerin rehabilitasyonu üzerine yoğunlaşan Hayata Dönüş Derneğinin bağımlılıkla ilgili  “Eksi Birinci Kat” adlı tiyatro oyunu sergiliyor. Oyun, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü  çerçevesince 1 hafta boyunca   Kocaeli ceza infaz kurumu kampüsünde tutuklu ve hükümlüler ile buluştu.

Proje kapsamında 3 ay gibi kısa bir sürede hayata geçen “Eksi Birinci Kat” adlı tiyatro oyunu Kocaeli ceza infaz kurumu kampüsünde yer alan T-1, T-2 ve Erkek Açık Ceza İnfaz Kurumlarında sergilenerek büyük alkış aldı. Tamamı gönüllülerden ulaşan oyuncu kadrosu Burak Tekin’in yazıp yönettiği oyunda 3 gencin alkol, uyuşturucu internet (sanal) bağımlılığını ele alırken bunların zararların çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Oyun gençlere internetin sadece sosyal medyadan ibaret olmadığını online kursların varlığı, spor ve sanat gibi sosyal faaliyetlere yönlendirme mesajını da verdi.

Hayata Dönüş Derneği Başkanı Nezahat Erok, “Bağımlılıkla mücadele için gençleri; tiyatro, dans, müzik gibi sanat dallarına, spor ve bilime yönelten projelere ihtiyaç var. Dernek gönüllüleri ve üniversite öğrencileri ile amatör olarak  bu projeye başladık ve korkusuzca sahneye çıktık.  Sanatın rehabilitasyonda hem de bağımlılığı önlemede daha etkili bir araç olduğu düşünüyoruz. Destek ve yardımlarla büyüyeceğiz ve daha çok gence, aileye ulaşacağız. Projede ve oyunda emeği geçen başta yazar ve yönetmenimiz Burak TEKİN, rejide Emirhan Sezer KAYA oyuncular Sevda ERBOY,  Umut DURMAZ, Cihan TAŞDEMİR, Gökşen TAFRAN, Ayşe UZUNER, Özgen ORAK,   Aliye UMUT,  Semih CİVELEK,  Ömer Faruk DEMİR   ve Müfit Akın EROK’a emekleri için çok teşekkür ederim.” dedi.

Oyunculardan Sevda Erboy, “Cezaevlerindeki gösterimizi merak ediyordum, öncelikle bizi infaz koruma memurları çok iyi karşıladı ve ağırladı. Tutuklular/hükümlüler salona getirildiğinde nasıl gülen yüzlerle bizi izliyorlar, acıklı sahnelerde iç çekiyorlar, komik sahnelerde kahkahaları ile salonu inletiyorlardı. Çok ayrı bir atmosferdi. Oyun bitişinde seyircimizi selamladık, alkışlarken gözleri nasıl cam gibi parlıyor, bize bakıp teşekkürleri iletiyorlardı, iyi ki geldiniz demeleri o kadar mutlu etti ki, o kalplere dokunmak çok güzel bir duyguydu.  ” şeklinde duygularını ifade etti.

2019 yılı içinde Marmara bölgesinde 2020 yılında tüm bölgelerde devam edecek, digital okur yazarlık ve etkili iletişim becerileri seminerleri ile ailelere ulaşmayı da hedefleyen “Pozitif Düşün Genç Yaşa” projesi, yerelden çıkarak ülke çapında da yayılmaya hazırlanıyor. Projenin  yazımını ve danışmanlığını uzman psikolog Sinem ÇETİN üstlenirken  “2018-2023 yılı Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planından hareketle geliştirilen 3 sene sürecek olan  “Pozitif Düşün Genç Yaşa” projesi şu ana kadar Kocaeli’de lise öğrencilerine,  genç tutuklu ve hükümlülere olmak üzere yaklaşık 1.500 gence ulaşmış oldu. Amacımız öncelikle bağımlılığın zararlarını tiyatro gibi etkili bir sanat aracı ile göstermek sonrasında gençleri farklı sosyal kültürel faaliyetleri tanıtarak yönlendirmektir. Ailelere ise çocuklarına sorumluluk verme, her ihtiyaçlarının anında karşılamak yerine sorun çözme becerilerini geliştirme, internetin faydalı yönlerini kullanmalarını sağlamak için rol model olma gibi davranış kalıplarını duyurmak istiyoruz.  Araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde sosyal medya bağımlılığı artışı ile  ders başarısında düşme ile uyuşturucuyu  deneme ile suç/ risk davranışı artışı,  15 yaş altında bile çarpıcı şekilde kendini  gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Proje danışmanı ÇETİN, katılmak istedikleri tiyatro festivalleriyle de daha çok kişiye ulaşmayı amaçladıklarını hatta farklı illerde sahnelenebilmesi için Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerden destek beklediklerini belirtti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL