‘’En Nitelikli Kitap Fuarı, Kocaeli Kitap Fuarıdır’’

10. Kocaeli Kitap Fuarı Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde ‘’İktisadi ve Siyasi Düşüncede Akıl’’ konulu söyleşisi ile eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı siyasetçi, yazar Nihat Ergün konuk oldu. Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde ‘’İktisadi..

‘’En Nitelikli Kitap Fuarı, Kocaeli Kitap Fuarıdır’’

10. Kocaeli Kitap Fuarı Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde ‘’İktisadi ve Siyasi Düşüncede Akıl’’ konulu söyleşisi ile eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı siyasetçi, yazar Nihat Ergün konuk oldu.

Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde ‘’İktisadi ve Siyasi Düşüncede Akıl’’ konulu söyleşisi ile eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı siyasetçi ve yazar Nihat Ergün kitapseverlerle buluştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne böyle güzel bir projeye imza attıkları için teşekkür ettiğini ifade eden Ergün” Türkiye’nin genelinde birçok kitap fuarı var ancak Kocaeli Kitap Fuarı kadar nitelikli başka bir fuar yok, devamlı olması da ayrıca değerli” dedi.

KUR’AN VE PEYGAMBER İLE İLİŞKİMİZİ YENİDEN KURMALIYIZ

Hz. Peygamberimiz tüm yönleri ile bizlere örnek olduğunu kaydeden Ergün” Bu doğrultuda toplumsal sorunlar karşısında ilgisiz kalamayız. Bizim Müslüman olarak duyarsız kalmamız mümkün değildir. Öyleyse Kur’an ve Hz. Peygamber ile ilişkimizi yeniden kurmamız lazım. Hz. Peygamber sömürü, köleleştirme ve fakirlik sisteminin nedenleri üzerine kafa yoran bir kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

35 YILLIK SİYASETİN İÇİNDEYİM

2015 yılında vekillik sürecini tamamladıktan sonra, 35 yılının siyasetin içinde geçtiğini kaydeden Ergün” Bu süreçte birçok ülke gördüm, zengin ve fakir ülkeler de vardı, tüm bu izlenimlerimi kitabımda yazdım. Müslüman toplumların büyük bölümünün siyasi ve iktisadi açıdan büyük sorunlar yaşadığını gördüm ve tüm bu sorunların bizim inancımızdan kaynaklandığı algısı olması beni araştırma yapma ihtiyacı duymama neden oldu. ‘’İktisadi ve Siyasi Düşüncede Akıl’’ kitabımda bu konuya odaklandım. İslam coğrafyası insan haklarının eksik olduğu, gelir düzeyinin ve teknolojinin kısıtlı olduğu bir kısır döngü içerisinde. Bizim inancımız ve buna dayalı kültürümüz bizi aslında bu sorunları yaşıyor olmaktan çok bu sorunları aşmış ve insanlara örnek olma noktasına getirmiş olmalıydı. Tüm bunlar ışığında bizim zengin müreffeh, insan haklarının teminat altında özgür bir toplum olmaya motive etmeliydi.” dedi.

OKUYALIM AĞLAYALIM DÜZEYİNDEN OKUYALIM ANLAYALIM DÜZEYİNE GEÇMELİYİZ

Siyasetçi ve Yazar Nihat Ergün” Kur’an okuma yarışmalarından çok daha önemlisi doğru anlama çalışmalarına ağırlık vermektir. Müslümanların güzel okumakta sorunu yok, doğru anlamakta problemleri var. Eğer İslam dünyası bu sorunları yaşıyorsa Kur’an ile doğru bir ilişki düzeyimiz yok demektir. Okuyalım ağlayalım düzeyinden, okuyalım anlayalım, okuyalım üfleyelim düzeyinden, okuyalım yükselelim düzeyine çıkmamız lazım. Kur’an ile ilişkimizi bu boyutta yeniden kurmamız lazım” dedi.

YETERİNCE TEFEKKÜR ETMİYORUZ

Yeterince tefekkür etmiyoruz diyerek sözlerinde devam eden Ergün” Belki de tefekkür etmek amellerin en büyüğüdür. Kuran’da en çok tefekkür etmemiz söylenir. Birçok insan üzerinde Hz. Peygamberin şemali görüntüsü önemseniyor ama bizim için önemli olan ahlakıdır, Hz. Muhammed’in peygamber olmasının nedeni çok yakışıklı olması değildi, Kuran’da Allah diyor ki; ‘’Muhammed’i peygamber olarak  seçtik çünkü o çok yüksek bir ahlaka sahiptir’’, Eğer bir örnek söz konusu olacaksa yüksek ahlak meselesini çok önemsememiz gerekir. Vatandaşlık esasına dayalı anayasal devlet modeli yokken, Hz. peygamberimiz Medine sözleşmesini yapmıştır, Medine Sözleşmesi Dünyada ilk yazılı anayasa metnidir. Tüm toplumsal grupların altına imza attıkları ortak metindir. Oysa bugün İslam dünyası birçok yerde bugün anayasal devlet modelini hayata geçirebilmiş değildir.” İfadelerini kullandı.

KURAN’IN İLK EMRİ OKU’DUR

Söyleşisi sırasında faiz konularına değinen Ergün “Bugünkü faiz dediğimiz uygulama Kuran’da kötülenirken sadece kötülemek için tanımlanmıyor, bunun ortadan kalkması için sistem de getiriyor. Bu yaklaşım Bakara Suresinin son ayetlerinde bizim için anlatılmıştır. Bütün borç alacak ilişkilerimizin ticari faaliyetlerimizin en küçük alışverişimizin bile kayıt altında olması gerektiği yazar. Müslüman toplumlarda kayıt dışı ekonomi olamaz.

Faiz problemi, faizin haram olduğuna inanmakla ortadan kaldırılamaz.

Kuran’ın ilk emri okudur. Bu okunun manası sadece kitabı okumak değildir. Hayatı okumaktır. Bu okumayı doğru yapanlar kazanır, diyerek söyleşini tamamladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL