Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
Fuzuli Projesi Hayata Geçiyor | Kocaelide Bugün

Fuzuli Projesi Hayata Geçiyor

YEDEP’ten Fuzuli Projesi Hayata Geçiyor Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından Alptekin Cevherli’nin proje koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan Fuzulî Kültür ve Sanat Projesi’nin..

Fuzuli Projesi Hayata Geçiyor

YEDEP’ten Fuzuli Projesi Hayata Geçiyor

Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından Alptekin Cevherli’nin proje koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan Fuzulî Kültür ve Sanat Projesi’nin tanıtımı SEKAPark’ta yapıldı

Kocaeli Kent Konseyi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı YEDEP Programı kapsamında, Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği’nin öncülüğünde ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği’nin de proje ortağı olarak iştirak ettiği, “Fuzulî Kültür ve Sanat Projesi”nin basın tanıtımı; 20 Ağustos Cumartesi günü SEKAPark Kültür Alanı’nda bulunan Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği’nde gerçekleşti.

 

DÜNDAR, ‘TARİHTEN GÜNÜMÜZE IŞIK’
Proje kapsamında hazırlanan ve 1940’tan sonra ülkemizde ilk kez basılan ve böylece Türkiye’deki ikinci baskısı yapılmış olan Fuzulî’ye ait ‘Sıhhat ve Maraz’ adlı kitabın da tanıtımının yapıldığı basın buluşmasında, ilk olarak söz alan Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği Başkanı Bilal Dündar, “Dernek olarak Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı ile birlikte üç yıldır pek çok başarılı projeyi hayata geçirdik, ve çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi de Kocaeli Kent Konseyi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte YEDEP Programı kapsamında Fuzulî Kültür ve Sanat Projesi’ne başlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu vesile YEDEP Programına destek olan ve hayata geçiren başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ve Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz’a teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki, bu proje ile Türkiye ve Azerbaycan Edebiyatı’nda çok önemli bir yere sahip olan Fuzuli hakkında, gençlerimizi bilgilendirecek, tarihimizden günümüze ışık tutan bir büyük değeri yeni nesle anlatacağız” dedi.

KATAK, ‘EDEBİYATIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ’

Daha sonra söz alan Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Taylan Katak da kentin en köklü edebiyat kurumu olan Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği’nin Türk edebiyatında derin izler bırakmış Fuzuli ile ilgili böylesine önemli bir çalışmada proje ortağı olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Katak, “Ana iştigal alanı Türkçe ve edebiyat olan derneğimizin gençlere yönelik de çalışmaların gerçekleşeceği böylesine bir projede yer alması Türk edebiyatının geleceği açısından ve özellikle de Kocaeli’nde yeşerttiğimiz edebî iklimin güçlenerek geleceğe yansıması açısından önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyorum” dedi.

 

CEVHERLİ, ‘82 YIL SONRA 2. BASKI’

Fuzulî Kültür ve Sanat Projesi Koordinatörü Gazeteci – Yazar Alptekin Cevherli de proje hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “Her iki değerli derneğimizin de Yönetim Kurulu Üyesi olan birisi olarak, inanıyorum ki şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ‘Dünya Dili Türkçe’ için çok önemli bir adımı daha hayata geçiriyoruz.

15’inci ve 16’ncı yüzyılda o zamanlar tamamıyla bir Türk yurdu olan Bağdat ve civarında doğmuş olan Fuzulî, sadece edebiyat alanında değil, tasavvuftan tıp bilimine kadar pek çok bilim dalında eserler vermiş müstesna bir şahsiyet. Bugün onun, edebî sanatların yanı sıra aynı zamanda tıp bilimi ve tasavvufu da içine alan ‘Sıhhat ve Maraz’ adlı kıymetli eserinin de bu vesile ile Türkiye’mizde ikinci baskısını yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 1940’ta İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Rahmetli Hocalarımız Dr. Abdulbaki Gölpınarlı ve Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver tarafından basılan bu kitabın, aradan geçen 82 yıl sonra ülkemizde ikinci baskısını yapmak bu önemli proje ile birlikte çok şükür bizlere nasip oldu. Bu aynı zamanda, insanımıza ve derneklerimize imkân tanındığında her şeyi başarabilecek güç ve kapasitede olduğunun da küçük bir örneğidir.

Proje kapsamında bir konferans ve bir de gençlere yönelik yarışmamız olacak. Konferansımızda ise çok değerli hocalarımızı Kocaeli’mizde ağırlayacağız”dedi.

 

FUZULÎ KİMDİR?

Fuzulî, Azerbaycan Türkçesi’nde birçok eser veren Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmed Bin Süleyman’dır. Oğuzların Bayat boyuna mensuptur. Eserlerini Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve Farsça da yazmıştır.

Mehmed Fuzuli, Alevî ve Sünnî Müslümanlarının Yedi Ulu Ozanı’ndan birisidir. Doğum tarihi ve yeri net bilinmemekle birlikte bugün Irak’ta olan Kerbela’da, 1483 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Vefat yeri de 1556’da yine Kerbela’dır. Fuzuli’nin babası müftü olarak hizmet vermiştir. Yazmış olduğu eserlerinden en önde gelen bazıları şunlardır:

– Şah İsmail adına yazılmış Beng-ü Bade 444 beyitlik Türkçe mesnevî.

– Leyla ile Mecnun 3 bin 96 beyitlik mesnevî.

– Rind ile Zahid

– Kırk Hadis

– Sıhhat ve Maraz’dır.

Fuzulî’nin en bilinen eseri Leyla ile Mecnun olup ayrıca devrin Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı Şikâyetnâme’de kullandığı ‘Selâm verdim, rüşvet değildir diye almadılar’ sözü de dönemi anlatan bir ifade olarak çok meşhurdur.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL