“Gayemiz; Geleceğe Daha Temiz, Bir Dünya Bırakmaktır”

Sıfır Atık Festivali’nin Açılış Töreni Geniş Katılım ile Gerçekleştirildi Kocaeli Sıfır Atık Festivali açılış töreni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Murat Kurum ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Kongre..

“Gayemiz; Geleceğe Daha Temiz, Bir Dünya Bırakmaktır”

Sıfır Atık Festivali’nin Açılış Töreni Geniş Katılım ile Gerçekleştirildi

Kocaeli Sıfır Atık Festivali açılış töreni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Murat Kurum ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Murat Kurum ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Binpınar, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya,  İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İlçe Belediye Başkanları, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi İbrahim Karaosmanoğlu, modacı Dilek Hanif, siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Kocaeli şehir tiyatrolarının hazırladığı ‘Çöp Atlas’ tiyatro müzikal gösterisi ve Sıfır Atık Belgeselinin izlenmesiyle devam etti.

Vali Yavuz:  “İlimize Çevre Anlamında Da Elbette Liderlik Yakışır”

Selamlama ile sözlerine başlayan Vali Seddar Yavuz İlimizin Türkiye’de her alanda önder bir şehir olduğunu belirterek şunları kaydetti; “Hepinizin bildiği gibi ilimiz bilim, sanayi ve teknoloji üssü olduğu kadar aynı zamanda bilişim ve inovasyon merkezidir. Türkiye’nin her alanda önder ve lider şehridir. Türkiye’yi dünya ile yarıştıran bir şehirdir. O nedenle ilimize de çevre anlamında da elbette liderlik yakışır. Bugünde çok kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımızın katkılarıyla böylesine güzel bir festival düzenlendi. Özellikle çevre kirliliği ve çevre sorunları dünyayı tehdit ederken Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Muhterem Hanımefendinin önderliğinde böylesine dünyaya liderlik edilmesi de elbette hepimizi gururlandırdı.”

Proje Kapsamında 532 bin 335 Kişinin Uygulamaya Katılımı Sağlanmıştır

Sıfır Atık projesi kapsamında Valilik ve diğer kurum ve kuruluşlarca yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Yavuz: “Valilik Binası Kompleksi’nde 19 Şubat 2018 tarihi itibari ile sıfır atık projesi uygulamaya geçiş işlemleri tamamlanmış olup ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 12 İlçe Belediye Başkanlığı ve 12 İlçe Kaymakamlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında,  2 adet üniversite,  1193 okul, 27 sağlık kuruluşu, 65 kamu kurumunda sıfır atık projesi uygulaması tamamlanmıştır. İlimizdeki konut olarak kullanılan 12 İlçemiz de ise; 480 sitede, 3630 blokta, 102.702 dairede sıfır atık uygulanmaya başlanmış olup bu proje kapsamında 532 bin 335 kişinin uygulamaya katılımı sağlanmıştır.”

Bakan Kurum: “Gayemiz; Geleceğe Daha Temiz, Bir Dünya Bırakmaktır”

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Sayın Kurum şu ifadelerle sözlerine başladı:  “Ülkemizde inovasyonun, teknolojinin ve sanayinin lokomotif şehri Kocaelimizde “Daha Azıyla Daha Çok Dünya” başlığı altında birbirinden kıymetli katılımcılarımızla sıfır atığı konuşacağız. Daha az atıkla daha çok dünya ama geride de kimseyi bırakmayacağımız bir dünya olacak. Toplumum tüm kesimlerini içerisinde alacağımız, birlikte hareket edeceğimiz ve Türkiye yüzyılı vizyonuyla artık sosyal belediyecilikle başlayıp sürdürülebilir belediyecilik anlayışıyla şehirlerimizi, doğamızı, çevremizi koruyacağımız adımlarımızı da hep birlikte atacağız. Amacımız gayemiz geleceğimizi emanet edeceğimiz sevgili çocuklarımıza daha temiz, daha güzel bir dünya bırakmaktır. Tüm hayalimiz, tüm arzumuz budur ve bu anlayışla 20 yıldır hizmetlerimizi yapıyoruz, aynı anlayışla yapmaya da devam edeceğiz.

Kocaeli’miz ve Tüm Türkiye’miz Bu Etkinlikten Faydalanacak, Farkındalığı Arttıracağız

Dünyamız 1,2 santigrat derece ısınmış durumda diyen Sayın Bakan: “Önlem almazsak çocuklarımıza, geleceğimize yaşanabilir bir dünya maalesef bırakamayacağız. Nüfus artacak, ihtiyaçlar artacak, kuraklık artacak, su kaynakları ve toprak şu anki haliyle kalacak. Dolayısıyla biz kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinci ve anlayışıyla çalışmak zorundayız. İşte bugün düzenlenen bu festivalle, ortak evimiz dünyamızın korunmasına katkı sağlayacak, bu farkındalığı Kocaeli’nden tüm Türkiye’ye ve tüm Dünyaya duyurmuş olacağız. İnşallah tüm Kocaeli’miz, tüm Türkiye’miz bu etkinlikten faydalanacaktır.

Sıfır Atık Hareketiyle 347 Milyon Ağacımız Bizlere Nefes Olmaya Devam Ediyor.

Bakan Kurum: “Sıfır Atık hareketiyle esas amacımız, evlatlarımıza tertemiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakmak, yaşanabilir bir Dünya bırakmaktır. Bugün Dünya genelinde her yıl 800 bin olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar, yani 2,1 milyar ton çöp üretiliyor.  Bunların sadece %16’sı geri dönüştürülüyor. Çöplerin %46’sı geri dönüştürülemeyecek şekilde atılıyor. ABD, tek başına dünyadaki çöplerin yüzde 12’sinden sorumlu.  Çin ve Hindistan’ın toplam nüfusu küresel nüfusun %36’sını oluşturuyor. İki ülkenin ürettiği toplam çöp oranı ise dünyadaki toplam çöpün dörtte birine tekabül ediyor.

Ülkemize baktığımızda ise; Sıfır Atık Hareketiyle bugün geri kazanım oranımız %27,2’ye çıkarmış bir ülkedir. Bugün tam 150 bin kurum binamızda sıfır atık yönetim sistemi kurulumunu tamamladık. 5 yılda, kazandığımız atıklardan 62,2 milyar lira ekonomik kazanç sağladık. 5 yılda 3,9 milyon ton sera gazı salınımını önledik. Bu çerçevede 347 milyon ağacımız bizlere nefes olmaya devam ediyor.”

 Konuşmaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ve Vali Seddar Yavuz beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte ünlü modacı Dilek Hanif’in Sıfır Atık Festivali kapsamında KO-MEK usta öğreticileriyle bir araya gelerek işlevini yitirmiş kumaşlardan tasarladığı kıyafet sergisini gezdiler. Program toplu fotoğrafın çekilmesiyle son buldu.

Birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Sıfır Atık Festivali 16 Ekim Pazar gününe kadar devam edecektir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL