Güncel Manşetler Politika

“Gelecek Yüzyıl Afrika’nın Olacaktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada, Türkiye’nin..

“Gelecek Yüzyıl Afrika’nın Olacaktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde kıta genelindeki hadiseleri yakından takip ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika yılı olarak ilan ettikleri 2005 yılından bugüne Türkiye’nin Afrika’yla olan ilişkilerinin giderek güçlendiğine işaret etti ve “12 büyükelçiliğe sahip olduğumuz Afrika’da şu anda 41 büyükelçiliğimizin olduğunu düşünürsek, bunun süratle tüm Afrika ülkelerine sirayet ettiğini göreceğiz” dedi.

“Türkiye birçok uluslararası platformda Afrika’nın sesi oluyor ve sesi olmaya da devam edecek” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani yardımların yanında, Afrika ülkelerine kapasite inşası ve sosyal kalkınma projeleriyle de destek verdiklerini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen İkinci Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı’nın bu bakımdan çok faydalı geçtiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılının, Türkiye’nin Afrika Birliği ile stratejik ortaklığının 10. yıl dönümüne denk gelmesinin bu konferansı daha önemli kıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Afrika ortaklık politikamızın temel ilkesi, Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler üretilmesidir. Kıta ülkelerine yönelik sergilenen o kibirli, müdahaleci tavırları asla tasvip etmiyoruz. Ekonomik ilişkiler bağlamında ise yeni bağımlılık modellerinin oluşturulmasına da sıcak bakmıyoruz. Kıtayla iş birliğimiz, karşılıklı saygı, eşit ortaklık, adalet ve kazan-kazan anlayışıdır, bunun dışındaki yaklaşımların bizim nazarımızda hiçbir karşılığı yoktur. Her zaman ifade ettiğim gibi, gelecek yüzyıl Afrika’nın olacaktır. Ülkemiz bu vizyon ile Gambiya başta olmak üzere, Afrika ülkeleri ile iş birliğini ileriye taşımakta kararlıdır. Nitekim önümüzdeki aybaşında yapacağımız Batı Afrika ziyareti bu irademizin en güçlü nişanesi olacaktır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL