Hababam Sınıfı’nın ‘Mahmut Hoca’sı, Hayatını Kaybetti.

Türk sinemasının çınarı, Hababam Sınıfı’nın ‘Mahmut Hoca’sı, Gülen Gözler’in ‘Yaşar Usta’sı Münir Özkul, 93 yaşında İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti.Özkul uzun sürdir KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu. Özkul’un kızı Güner Özkul,..

Hababam Sınıfı’nın ‘Mahmut Hoca’sı, Hayatını Kaybetti.

Türk sinemasının çınarı, Hababam Sınıfı’nın ‘Mahmut Hoca’sı, Gülen Gözler’in ‘Yaşar Usta’sı Münir Özkul, 93 yaşında İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti.Özkul uzun sürdir KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu. Özkul’un kızı Güner Özkul, babasının cenazesinin pazar ya da en geç pazartesi günü kaldırılacağını söyledi.

Evinin önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Güner Özkul, “Uzun bir süreçti. Defalarca asılsız haberlerle bugüne hazırlanmış olduk. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a tedavi sürecinde bizi hiç yalnız bırakmadığı, yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Özkul ayrıca Kel Hasan Efendi’den İsmail Hakkı Dümbüllü’ye geçen kavuğun 1968’den Ferhan Şensoy’a devrettiği 1989 yılına kadar sahibiydi.

Münir Özkul kimdir?

Münir Özkul 1925 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı.

Oyunculuğa Bakırköy Halk Evi’nde başladı. Daha sonra Ankara’da Devlet Tiyatroları’nda, İstanbul’da ise Şehir Tiyatroları’nda rol aldı. Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda da çalıştı.

Özkul, 1950’lerde Yeşilçam’a adım atarak adını geniş kitlelere duyurdu. Özellikle Ertem Eğilmez’in yönettiği, 1970’lerin kalabalık kadrolu aile filmlerinin ‘babası’, Hababam Sınıfı filmlerinin ise ‘Mahmut Hocası’ olarak 7’den 70’e herkesin sevgisini kazandı.

400’e yakın filmde rol alan Özkul, televizyon dizilerine mesafeli durdu. ‘Uzaylı Zekiye’, ‘Ana Kuzusu’, ‘Şaban ile Şirin’, sanatçının yakın dönemde rol aldığı dizilerden birkaçı.

Özkul, ayrıca 1970’li yıllarda gazinolarda tek başına sahne aldı ve Zeki Müren gibi dönemin önemli assolistleri sahne almadan önce ‘stand up’ gösterileri sergiledi.

Alkol problemi ile mücadele ettiği bilinen oyuncu, birkaç kez ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi gördü. 1990’lı yıllarda alkolü tamamen bırakmıştı. Bir röportajında öncesini şöyle anlatıyor: “Hele o kriz devrelerinde, gözüm hiçbir şey görmüyordu. İçki bulabilmek için, her şeyi yapıyordum. Bir ara siroz korkusundan hastaneye yattım ama karaciğerim sağlam çıktı. Yalnız, tiyatro çalışmalarım açısından çok zararlı oldu. Ayrıca, içkiye giden paralarla en azından bir apartman alırdım.”

1996 yılında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan tören ile 55. sanat yılını kutlayan Özkul’a 1998 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı verildi.

Sıklıkla başrolü paylaşan Adile Naşit (solda) ve Münir Özkul, bir dönemin ayrılmaz ikilisi haline gelmişti.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL