Halkevi’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Cumhuriyet Döneminin Yenilikçi Anlayışını Yansıtan Halkevi’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor   1937’den buyana ilimizde önemli hizmetler sunan ve ilimizin sembolü olan İzmit Halkevi Binasının restorasyon ihale süreci Vali Seddar Yavuz’un..

Halkevi’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Cumhuriyet Döneminin Yenilikçi Anlayışını Yansıtan Halkevi’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

 

1937’den buyana ilimizde önemli hizmetler sunan ve ilimizin sembolü olan İzmit Halkevi Binasının restorasyon ihale süreci Vali Seddar Yavuz’un koordinesinde tamamlandıktan sonra aslına uygun biçimde restorasyon çalışmalarına başlanılmıştır.

 

Bu bağlamda restore sonrası gençlik merkezi olarak hizmet verecek olan tarihi binayı Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferit Çakır, YİKOB Müdür V. Emrah Çalış ve basın mensuplarıyla birlikte gezen Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler alarak incelemelerde bulundu.

 

Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferit Çakır ve YİKOB Müdür V. Emrah Çalış yer tesliminden bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.


Halkevi binamızın simgesel bir yapı olduğunu belirterek sözlerine başlayan Vali Yardımcısı İsmail Gültekin basın mensuplarına yaptığı açıklamalarında, “Valiliğimizin önem verdiği, itina gösterdiği, Sayın Valimiz Seddar Yavuz’un birebir takip ettiği bir projede birlikteyiz. Halkevi binamız simgesel bir yapı. Bu yapıyı hem güçlendirerek hem de restore ederek Kocaelili hemşehrilerimize, gelecek nesillere ulaştırma konusunda itinalı bir çalışma yürütüyoruz. Öngördüğümüz ve planladığımız gibi bu projeyi tamamlayacağız. Açılış gününde de keyifli bir projenin tamamlandığına şahitlik edeceğiz.” diyen Vali Yardımcısı Gültekin, Halkevi binasının ilimize hayırlı olmasını temenni ederek katılımcılar ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi.

Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biri olan Halkevi binası T planlı 2 katlı kısmi bodrumlu ve kısmi çatılı bir yapıdan oluşmaktadır. 1937 yılında temeli atılan bina, 19.02.1941 tarihinde Halkevi binası olarak hizmete açılmıştır. Modernist mimari üslupla inşa edilen bina, Adana Halkevi Binası ve Ankara Opera Binası ile birlikte Türkiye’de üç örnekten birisi olarak Cumhuriyet döneminin yenilikçi anlayışını yansıtmaktadır. Binadaki yapıyı hem ikiye bölen hem de çatı katında birleştiren ara kesit mekânı ile mimarinin ve türünün en ilginç örneklerinden biridir. Ayrıca kuzeybatı köşesindeki deniz feneri olarak kullanılmış olan kulesi binayı daha da ilginç hale getirmektedir. 1980 yılından bu yana İzmit Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu olarak hizmet veren bina geçmişte Halkevi, Şehir Lokantası, Turizm Müdürlüğü, Öğretmenler Lokali, Musiki Cemiyeti gibi kurum ve kuruluşlara mekân olma özelliğini de taşımaktadır.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL