Genel Güncel Manşetler Sağlık

Hangi gıdalar bebek sağlığını tehdit ediyor?

Çocuklara 1 Yaşından Önce Bal, Yumurta Akı ve Çay Vermeyin.  Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi büyüme ve gelişmeleri açısından son derece önemli. Peki ilk 6 ay..

Hangi gıdalar bebek sağlığını tehdit ediyor?

Çocuklara 1 Yaşından Önce Bal, Yumurta Akı ve Çay Vermeyin. 

Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi büyüme ve gelişmeleri açısından son derece önemli. Peki ilk 6 ay sonunda bebekler hangi gıdalarla beslenmeli? Hangi gıdalar bebek sağlığını tehdit ediyor? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde…

 Annenin sütü çeşitli sebeplerle kesildiği zaman eczanelerde satılan mamalara başvurulduğunu belirten Kocaeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper, “Bu mamalarda inek sütü anne sütüne yaklaştırılmak istenmiştir fakat inek sütü proteinine alerjisi olan bir çocuk bu mamalar yüzünden pek çok sorun yaşayabilir. Çocuğun kakasında kan görülebilir, ishal olabilir. Bu nedenle anne sütü daima teşvik edilmelidir” dedi.  

  “İlk 6 ay sonunda yeni gıdalar deneyerek alerji kontrolü sağlanmalı”

İlk 6 ayda bebeğe inek sütü verilmemesi gerektiğine vurgu yapan Sarper, “ İlk önerimiz anne sütü, ikinci önerimiz ise eczanelerde satılan hazır mamalar. Anne sütü bebeğe en az 1 yıl verilmeli ancak ilk 6 ayın sonunda yoğurt, sebze çorbaları, havuç ve patates gibi gıdalar da koyulaştırıp bebeğe verilebilir”

 Bebeğin beslenme programında her hafta yenilik yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nazan Sarper, “Anneler bebeklerin mamasına her hafta yeni bir gıda eklemeli. Yani bir hafta elma verdiysek diğer hafta mandalina vermeliyiz. Bu sayede bebeğin alerji kontrolünü sağlamış oluruz” diye konuştu.  

 “Çocuklara 1 yaşından önce bal, yumurta akı ve çay verilmemeli”

Bazı besinlerin yan etkilerinden söz eden Prof. Dr. Sarper, konuşmasına şöyle devam etti: “Bebeğe yumurta yedirmeye önce sarısıyla başlamalıyız çünkü yumurtanın akında yabancı bir protein olduğu için bunu bebeğe 1 yaşından önce veremiyoruz. Bunun dışında bebeklere bal verilmesini de önermiyoruz. Balın hasını bulmak zor olduğu için bunun yerine pekmezi öneriyoruz.”

 “Bazı aileler bebeklerinin çayı çok sevdiğini söylüyor ancak siz bebeğe çay vermezseniz bebek bunun tadını bilmeyecektir. Aileler ilk 1 yaşta çocukları çaya alıştırmak yerine ıhlamur verebilirler”

 “Çocuklara et suyu yedirince etin kendisini yedirmiş olmuyoruz”

Bebeklere kızartma yedirilmesine karşı olduğunu dile getiren Sarper, “İlk 8 aydan sonra çocuğa balık, tavuk, kırmızı et verilebilir. Anneler genellikle çocuklarına yemeğin kendisini yedirmeyip suyuna ekmek doğrayarak onu yedirmeye çalışıyorlar ancak bunun çocuğa bir katkısı olmuyor.  Çünkü yemeğin suyunda sadece salça ve yağ var. Ayrıca çocuklara et suyu yedirince etin kendisini yedirmiş olmuyoruz. Anneler bu gibi noktalara dikkat ederek bebeklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL