Hayme Ana ve Halime Sultan “Kocaeli Tarihi Sempozyumu”na Katıldılar

‘’Ertuğrul döneminde kadınlar daha güçlüydü’’ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘’Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu V’’nun son gününde yapılan özel oturuma TRT’de Gündem Ötesi programını hazırlayıp sunan Pelin Çift..

Hayme Ana ve Halime Sultan “Kocaeli Tarihi Sempozyumu”na Katıldılar

‘’Ertuğrul döneminde kadınlar daha güçlüydü’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘’Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu V’’nun son gününde yapılan özel oturuma TRT’de Gündem Ötesi programını hazırlayıp sunan Pelin Çift ile aynı kanalda yayınlanan Diriliş dizisinin oyuncularından Hayme Ana’yı canlandıran Hülya Korel ile Halime Hatun rolünde oynayan Esra Bilgiç katıldı. Yaklaşık bir saat süren sohbet boyunca hem oyuncular, hem de izleyenler bazen duygulandı, bazen de kahkahalar attı. Üç bayan sahnede olunca Kadınlar Günü ve Ertuğrul döneminde kadınların durumu da ele alındı. Hayme Ana ve Halime Sultan, o dönemde kadınların çok güçlü, sözü dinlenen karakterler olduğunu söyledi.

DİRİLİŞ MÜZİĞİ EŞLİĞİNDE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, akademisyenler ve çok sayıda katılımcının takip ettiği oturumda Pelin Çift ile Hayme Ana ve Halime Sultan, Diriliş Ertuğrul dizisinin müziği eşliğinde salona geldi. Diriliş dizisini kaçırmadan izlediğini aktaran Genel Sekreter Bayram, dizideki bazı sözlerin bugünün gençlerin yönelik olduğunu söyledi. Genel Sekreter Bayram, Pelin Çift’in Gündem Ötesi programının daha erken saate yayınlanmasını da istedi. Pelin Çift, 15 Temmuz’da halkın darbe girişimine karşı durmasının özünde, Diriliş dizisinin verdiği kendine güven duygusunun da olduğunu ifade etti. Çift, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından böyle bir tarih sempozyumu yapılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

HAYME ANA: OTAĞ ANASI

Özel oturumun moderatörlüğünü üstlenen Pelin Çift, hayranı olduğu Hülya Korel(Hayme Ana) ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Çift, Hülya Korel ile Esra Bilgiç’in dizinin yanı sıra tarih konusunda da geniş bir bilgiye sahip olduklarını aktardı. Oyuncu Darcan, Diriliş dizisiyle beraber tarih bilinci ve tarih bilgilerinin çok arttığını söyledi. Darcan, ‘’O dönemde nasıl yaşadıklarını, günlük hayatlarını da öğrendik. Karakterleri anlatan dokümanlardan biz okuduklarımızla bir karakter oluşturduk. Ben Hayma Ana’yla ilgili ne kitap bulduysan okudum. Hayme; otağ demek, Hayme Ana da; otağ anası, yani devleti yöneten kadın demek. Davası için gözü hiçbir şey görmeyen bir kadın’’ dedi.

TARİHİ KİTAPLARDAN OKUMALI

Darcan, diziyle ilgili sözlerine şöyle devam etti; ‘’Artık dizi o kadar bizden bir şey oldu ki, bazen o döneme ait kelimeleri evde bile kullanıyorum. Eskiden tarihi kitaplardan öğreniyorduk, diziler daha çok akılda kalıyor ama yine de kitaplardan tarihi okumak çok önemli. Tarihi geniş kitlelere ulaştırmak için sinema ve televizyon çok önemli bir araç.’’ Moderatör Çift, ‘’Sevdiğimiz insanları nasıl hayal ediyorsak öyle görmek istiyoruz, sizin de üzerinizde böyle bir durum vardır’’ sorusunu yöneltti.

SAHNELERİ ÇOK DİKKATLİ ÇEKİYORUZ

Halime Sultan’ı canlandıran Esra Bilgiç, 4 yıldır diziyi çekerken birçok konuda çok dikkatli olduklarını ifade ederek, ‘’Sosyal medyadan paylaşımlar oluyor, elinde kılıçla bizi izleyenler oluyor. Sahneleri çekerken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ben bazı sahnelerde çok duygulanıyorum. Hayme Ana’nın kalp krizi geçirdiği sahnede ağlamıştım. Ancak bu bir dizi, bunu unutmamak lazım. O dönmede kadınlar inanılmaz güçlüymüş ve sözü dinlenen bir bireymiş. Bu bizim damarlarımızda olan bir şey, ama zamanla kaybolmuş, törpülenmiş’’ dedi. Darcan ise ‘’Bugün bir savaş çıksa bizim kadınımız yine elinde silahla Allah Allah diye gider, bu içimizde kanımızda var. Güzel bir örnek verilse bile Osmanlı kadını diye anlatılır. Hayme Ana figürünü insanlar çok sevdi ve çok saygı duydu’’ ifadesini kullandı.

SEYİRCİ HİÇBİR HATAYI KAÇIRMIYORUZ

Dizinin danışmanlarına çok iş düştüğünü aktaran Darcan, ‘’Kelimelerin kullanılmasına bile çok dikkat çekiyoruz. Tam anlamıyla o dönemin Türkçesinin dizide konuşmuyoruz. Eğer yanlış bir şey yaparsak seyirciden anında tepki oluyoruz. Tarih dizileri başladığından bu yana çok sayıda tarih kitabı yazılıyor. O nedenle halkımız artık tarih konusunda daha bilgili ve daha dikkatli. Türküz, Akdenizliyiz, ateşli bir milletiz. Kendimizi dizilere de çok kaptırıyoruz. Biz aynı zamanda bir şeyler öğretiyoruz, yaptığımız iş ders niteliğinde. Kılıçlı kavga sahnelerine de bu anlamda çok dikkatli oluyoruz. Geçen sezon bir gece sahnesinde çok soğuktu, çakallar obaya iniyordu. Çadır dışarıdan daha soğuk, taşları ateşte ısıtıp üzerimize koydular’’ sözleriyle dizide yaşadıklarını anlattı.

ATLAR BİLE KAYITTAN ANLIYOR

Bilgiç, bir anısını şöyle anlattı; ‘’Bir sahnede Ertuğrul’a sarılmam gerekiyordu, danışmanımız müdahale etti. Sıkı bir şekilde sarılmak yerine önce beyinin elini öpmesi gerektiğini söyledi. O nedenle dizide her şeye çok dikkat ediyoruz. O dönemin insanları da çok sağlıklı besleniyor. Her sene sezon başlamadan önce eğitimlere gidiyoruz, at binme ve kılıç kalkan, yemek adabı derslerini tekrar alıyoruz. Dizide hiçbir şey tesadüf değil. İlk ata bindiğimde hareket bile edemedim, şimdi çok iyi binebiliyorum. Ama attan düşüp sakatlanan arkadaşlarımız oldu. Atlar bile kayıt dendiğinde hareket etmeye başlıyor.’’

BENİ GERÇEK ANNELERİ GİBİ GÖRÜYORLAR

Türk sinemasına büyük emekleri olan, çok sayıda filmde rol alan Darcan, Yeşilçam’ın dünü ve bugününü de anlattı. Darcan, geçmişte Türk sinemasının hangi zorluklar yaşadıklarını anılarla anlattı. Kırılması güç görünen rekorlara sahip Diriliş Ertuğrul dizisinin büyük bir özenle çekildiğini aktaran Darcan, ‘’Kendimi çok eleştiririm. Genç arkadaşlarımın yaptığı güzel bir iş olduğunda onları tebrik ediyorum. Yaptığımız işi çok seviyoruz. Bu iş bittiği zaman herhalde bir süre başka bir işe adapte olamayacağız. Her sezon bittiğinde şapkalarımızı mezun olmuş gibi havaya atıyoruz. Ailelerimizden çok birbirimizi görüyoruz, tam anlamıyla bir aile olduk. Settekiler bile beni ana gibi görüyor, gelip elimi öpüyorlar. Yurtdışında Heman filmi yapsalar, olay olur. Oysa bizim bunlara ihtiyacımız yok. Bizim tarihimiz kahramanlarla dolu. Siz destekleyeceksiniz ki devamı gelsin. Televizyon sabun köpüğüdür, sinema ise kalıcıdır. O yüzden sinemaya destek verin, mutlaka kitap okuyorum’’ açıklamasını yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL