“Haziran ayı ihracatı beklentimizin de üzerinde gerçekleşti”

KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi   -T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 15.7 artarak 13 milyar 469 milyon dolar, ithalat..

“Haziran ayı ihracatı beklentimizin de üzerinde gerçekleşti”

KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

 

-T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 15.7 artarak 13 milyar 469 milyon dolar, ithalat yüzde 8.2 artarak 16 milyar 305 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise; ihracat bir önceki döneme göre yüzde 6.3 oranında azalarak 167 milyar 525 milyon dolar dolar oldu.

 

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayında toparlanma eğiliminde olan ihracatın haziranda artışa geçmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Haziran ayında ihracatın nisan ve mayıs aylarından daha iyi geleceğini, 2019 yılının haziran ayı ihracat rakamını yakalayacağını bekliyorduk. Nitekim haziran ayı ihracatı beklentimizin de üzerinde gerçekleşerek, yüzde 15.7 artışla 13 milyar 469 milyon dolar oldu. Bu rakam mayıs ayının da yüzde 35 üzerinde. İhracattaki bu performansı çok olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

 

Haziran ayının hem Türkiye hem dünyada normalleşmenin başladığı bir ay olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Haziran ihracatındaki bu artışta önceki aylardan ertelenmiş talebin bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan bu artışta geçen yılın haziran ayı Ramazan Bayramı’na denk geldiği için baz etkisi olduğunu da biliyoruz. Temennimiz önümüzdeki aylarda da bu seviyede artışların devam ediyor olması. Tabi burada, ihracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz, bilhassa Avrupa pazarının nispeten yavaş toparlanıyor olması bizi etkileyebilir.” dedi.

 

Haziran ayında ithalat yüzde 8.2 artarak 16 milyar 305 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Böylece dış ticaret açığında geçen yıla göre yüzde 17.3’lük gerileme oldu. İthalat alt kalemlerine baktığımızda, yatırım mallarında yüzde 27.2’lik, hammadde mallarında yüzde 4.2’lik artışı yatırımlar ve üretim artışları açısından olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL