Hürriyet o kararı veto etti

AKP’liler Cemevleri statüsünün tanınmasını reddetti   İzmit Belediye Meclisi’nde görüşülen Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasına karşı çıkan Cumhur İttifakı üyeleri, kararı komisyona geri gönderdi.  AKP’nin komisyon kararını veto ederek bir sonraki..

Hürriyet o kararı veto etti

AKP’liler Cemevleri statüsünün tanınmasını reddetti

 

İzmit Belediye Meclisi’nde görüşülen Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasına karşı çıkan Cumhur İttifakı üyeleri, kararı komisyona geri gönderdi.  AKP’nin komisyon kararını veto ederek bir sonraki mecliste tekrar gündeme getireceğini söylen Başkan Hürriyet, “Biz burada Cemevlerini tanımadan bahsediyoruz. Cemevlerinin size ne zararı var?” dedi

İzmit Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine Cumhur İttifakı’nda onay çıkmadı. Maddenin müdürlüğe geri gönderilmesi kararı veren AKP’lilerin bu tavrı, Cemevlerini reddetmenin kılıfı olarak yorumlandı. Meclisi yerinde takip eden Alevi dernek temsilcileri ve vatandaşlar karar sonrası meclis salonunda AKP’lilere tepki gösterirken, Başkan Hürriyet vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Ardından madde üzerine konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Siz komisyon olarak bu kararı reddetmişsiniz. Ben bu kararı yeniden meclise getireceğim” dedi.

EŞİTLİK VE SOSYAL ADALET HERKESİ KAPSAMALI

Cumhur İttifakı’nın ret kararı üzerine konuşan Başkan Hürriyet, “Cemevlerinin ibadethane olmasını zaten Alevi yurttaşlarımız kabul ediyor, bu bizim haddimize değil. Burası ibadethane değildir dediğimizde, olmama gibi bir şey olmayacak. Elbette ki bunun statüsünü bunun ibadethane kabulünü Alevi yurttaşlarımız yapacak. Biz burada bir Cemevini ibadethane kabul edelim değil, onu tanımadan bahsediyoruz. Özellikle kamu yönetiminde eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri uyarınca yapılan hizmetlerin inancı fark etmeksizin bütün vatandaşları kapsayacak şekilde ve belediyemizin bütün hizmetlerinin Cemevlerini de kapsayabilmesi için getirilmiş bir talep.

“BU KARARIN KİME NE ZARARI VAR”

Komisyon raporundaki çoğunluk görüşüne baktığım zaman iade gerekçeleriniz müdürlüğe iade gerekçesi değil, ret gerekçesidir. Yani siz aslında komisyon olarak bunu reddetmişsiniz. Komisyon kararı bu ret kararını içeriyor. Burada teknik bir hatanız var. Bu yüzden ben bu komisyon raporunu veto ediyor ve tekrar getireceğimi ifade etmek istiyorum. AKP ve MHP belediyeleri olmak üzere bunu kabul eden belediyeler varken bunun zararı ne? Gayet demokratik ve düzgün bir şekilde biz oylamamızı yaptık. Herkes izahını yaptı. Hiç siyasete malzeme yapmaksızın yaptı. Bu konu siyasete malzeme edilmeyecek kadar hassas, yılların sorunu. Bu kararı alsak kime ne zararı var? Ne zararı ne yanlışı olacak?” ifadelerini kullandı.

HÜRRİYET SAKİNLEŞTİRDİ

Meclis salonunda bu önemli gündem maddesini yerinde takip eden Alevi vatandaşlar, Cumhur İttifakı’nın kararı üzerine büyük hayal kırıklığı yaşadı. AKP ve MHP’li meclis üyelerine kendi oturdukları yerden seslenen vatandaşlar, hep birlilkte Cumhur İttifakı’na tepki gösterdi. Bu sırada araya giren ve vatandaşları sakinleştirmeye çalışan Başkan Hürriyet, ortamın daha fazla gerilmesini engellerken, vatandaşlar hayal kırıklığıyla salonu terk etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL