Hürriyet: Türk Kahvesini Tanıtma Arzusu İçerisindeyiz

Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi,Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde açıldı   İzmit Belediyesi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü etkinlikleri kapsamında ‘Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’ni İzmitlilerle buluşturdu   İzmit Belediyesi..

Hürriyet: Türk Kahvesini Tanıtma Arzusu İçerisindeyiz

Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi,Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde açıldı

 

İzmit Belediyesi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü etkinlikleri kapsamında ‘Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’ni İzmitlilerle buluşturdu

 

İzmit Belediyesi 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde İzmitli kahve severleri Türk Kahvesi Festivali’nde bir araya getirdi. Festivalde gerçekleşen söyleşi ve atölyelerle Türk kahvesini A’dan Z’ye dinleyen vatandaşlar bugün ‘Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’ ile buluştu. Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde gerçekleşen sergi açılışına İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim, koleksiyon sahipleri Nihal Bursa ile Murat Sungur Bursa, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk, İzmit Belediyesi üst yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

HÜRRİYET: TÜRK KAHVESİNİ TANITMA ARZUSU İÇERİSİNDEYİZ

Açılış töreninde konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “5 Aralık Türk Kahvesi günü sebebiyle istedik ki İzmit’te kahvenin yolculuğunu anlatalım. Osmanlı’dan dünyaya yayılan ve UNESCO tarafından da somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilmiş Türk kahvesini kentimizde bir festival havasında anlatalım. Aynı zamanda da dayanışma ve birliktelik gösterelim. Böylesi güzel miraslara hep birlikte sahip çıkalım istedik. Bu sene ilkini gerçekleştiriyoruz.

 

DÜNYADAKİ EN KAPSAMLI KOLEKSİYONLAR ARASINDA

Türk kahvesi mirasına önce sahip çıkıp sonrasında da daha yoğun tanıtma arzusu içerisindeyiz. Türk Kahvesi Festivali kapsamında çok kıymetli eserlerle sizleri buluşturacağız. Sayın Nihal Bursa ve Murat Sungur Bursa’ya teşekkür ediyorum. Bizim için kıymetli bir sergiye ev sahipliği yapıyoruz. Onlar ellerindeki bu kıymetli hazineyi İzmitlilerle paylaşmak istediler. Kahve yolculuğunda kullanılan birçok eseri bu sergide görebileceğiz. Bu koleksiyon Osmanlı ve Türk kahve kültürü ile ilgili Dünyadaki en kapsamlı koleksiyonlar arasında yer alıyor.

 

BİZE KAHVENİN YOLCULUĞUNU ANLATIYOR

2 ay boyunca Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde sergilenecek olan bu nadide koleksiyon Osmanlı coğrafyasında başlayan ve dünyaya yayılan incelikli kahve kültürüne dair binlerce parçadan oluşuyor. Kahve hazırlama ve sunma sürecinde kullanılan kavurucu, soğutucu, değirmen, dibek, saklama kutusu, kahvedan, cezve, fincan, buhurdan, gülabdan, tütün çubuğu gibi geleneksel araç gereç ve kapların yanında çeşitli yazılı ve görsel basılı belgeyi kapsıyor. Kahve yolculuğunu bize materyallerle de anlatan önemli bir koleksiyon. Ben koleksiyon sahibi üstatlarımıza ve gelen tüm misafirlerimize dayanışmaları için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

BURSA: HALKAYI BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Sürdürülebilir Akademi kurucusu eski bürokrat ve koleksiyon sahibi Murat Sungur Bursa, “2013 yılında Türk Kahvesi Derneğimizin değerli girişimleri ve yönetici arkadaşların gayretli çalışmaları Kültür Bakanlığımızın bürokratlarının emekleriyle birleşince UNESCO nezdinde somut olmayan kültürel miras listesine girmiş olan Türk kahvesi dünya tarafından bir tescil aldı. Kararın alındığı 5 Aralık günü dünyada Türk kahvesi günü olarak kutlamak için yavaş yavaş halkayı büyütmeye çalışıyoruz. Bugün Amerika’dan bir arkadaşımız dünya Türk kahvesi günü kutlamalarından bizleri selamlayacak. Amacımız dostluk, kardeşlik, misafirperverlik ve sürdürülebilir bir şekilde bu iyi ilişkilerin devam ettirilmesi.

 

SAHİP ÇIKMAMIZ VE TANITMAMIZ GEREKİYOR

Ne mutlu ki milattan sonra 331 yılında dünyaya bir hoşgörü bildirgesini yayınlamış olan eski adıyla Nikomedia bugünkü adıyla İzmit’te biz bugün geleceğe yönelik olarak o hoşgörü ortamının devamı olarak kahveyle dostluğu, hoşgörüyü, konukseverliği, sevgiyi, muhabbeti kutluyoruz. Türk kahvesinin bir içecek olmaktan öteye bir kültürün parçası olarak görmeliyiz. Bir kilogram kahve çekirdeği üretemeyen bir ülkenin bütün dünyada ismi Türk kahvesi diye anılan kültürel bir mirasa sahibiz. Bu mirasa sahip çıkmamız, tanıtmamız ve geliştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

 

2 AY BOYUNCA İZMİTLİLERİ BEKLİYOR

2 ay boyunca İzmitli sanatseverleri ağırlayacak olan Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’nde 18, 19 ve 20. Yüzyılın yarısına ait kahve kavurma, öğütme aletleri, cezve, kahvedan, tepsi, lokumluk, su bardağı, ahşap kahve saklama kutuları, 19. yüzyıl gravürleri, kahve ve kahvehane kartpostalları yer alıyor. Ayrıca aynı serginin bazı parçaları Topkapı Sarayı’nda ve MİLANO EXPO’da da sergilenmişti. Koleksiyon Osmanlı ve Türk kahve kültürü ile ilgili dünyadaki en kapsamlı sergiler arasında yer alıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL