Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
"İhracatta tarihi bir düşüş yaşadık" | Kocaelide Bugün

“İhracatta tarihi bir düşüş yaşadık”

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Mayıs Ayı Meclis toplantısı Online olarak yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleşen Mayıs ayı Meclis toplantısına toplam 92 meclis ve komite üyesi katıldı.Toplantıya..

“İhracatta tarihi bir düşüş yaşadık”

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Mayıs Ayı Meclis toplantısı Online olarak yapıldı.

KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleşen Mayıs ayı Meclis toplantısına toplam 92 meclis ve komite üyesi katıldı.Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Oral Erdoğan “Ticaret savası + COVİD 19” gölgesinde Küresel Ekonomik Büyüme Gelişimi hakkında sunumunu gerçekleştirdi.

KSO’nun Meclis toplantısında ilk sözü alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,konuşmasına ekonomik değerlendirmelerde bulunarak başladı. Nisan ayında İhracat → 8,9 milyar dolar (- yüzde 41,3), İthalat  12,9 milyar dolar (- yüzde 28,3), Dış ticaret açığı → 4 milyar dolar (+ yüzde 45,1)  olduğunu vurgularak , “Tüm dünyada yavaşlayan ticaretin en belirgin etkisini nisan ayında göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim ihracatta tarihi bir düşüş yaşadık. Ancak bu seviyenin taban olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.Önümüzdeki aylarda AB ticaretinde de yumuşak bir açılış sebebiyle, iyileşme olacağını bekliyoruz” dedi.

Kocaeli Gümrüklerinden aldıkları verilere göre Nisan ayında; İhracat ‘ın 1 milyar 142 milyon dolar (- yüzde 54,0) , İthalat ‘ın  2 milyar 727 milyon dolar (- yüzde 24,8), Otomotiv sektörü ihracatı  – yüzde 93,7, Kimyevi maddeler   – yüzde 62,2 olduğunu söyledi.

Türk Lirasında ciddi değer kaybı yaşandığını kaydeden Başkan Zeytinoğlu, “REK’teki bu düşük seviyeyi en son 2018 yılı eylül ayında yaşamıştık. (REK  62,51 / dolar  6,5498 TL)

Dolar bugün  6,8 TL, ancak nisan ayı içinde 7,25’e kadar çıkmıştı.Bu çıkışa müdahale yapılarak 6,8 TL’ye kadar inmiş durumda.Müdahale yapıldığı zaman bu kalıcı olmuyor.Ülkemizin uzun vadeli, düşük faizli kaynak bulması gerekiyor.Endeksin 100 olması durumunda dolar nisan ayında  4,8905 TL .Oysa Nisan ayında dolar ortalama  6,8223 TL idi.

ENFLASYON

KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Enflasyon verilerine baktığımızda, nisan ayında;

TÜFE  yüzde 10,94   (aylık  + yüzde 0,85), ÜFE  yüzde 6,71   (aylık  + yüzde 1,28)

ÜFE’de aylık olarak hızlı bir artış olmasına rağmen, % 6,71 oranı son iki yıl ile kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor. 2018 (nisan)  yüzde 16,37,  2019 (nisan)  yüzde 30,12

Nisan ayında petrol fiyatlarındaki gerilemeyi, ÜFE’de belirgin olarak görüyoruz.

Yıllık en fazla azalış (nisan); kok ve rafine petrol ürünleri  – yüzde 50,51 ,ham petrol ve doğal gaz  – yüzde 39,20 Bununla birlikte; döviz kurundaki artış, maliyet etkisini devreye sokabileceğine de işaret ediyor”

Sanayi üretimi

“Mart ayında sanayi üretiminde de gerilemeler görüleceğini bekliyorduk” diyen Başkan Zeytinoğlu,

Yüzde 2’lik sınırlı bir gerileme oldu. (mart) yıllık → – yüzde 2 ,Aylık  – yüzde 7,1

Bu endeksin zaten düşük olduğu bir dönemle kıyaslandığından kaynaklanıyor.

Nisan ayı verilerinde maalesef daha ciddi düşüşler görebiliriz. Ancak mayıs ayından sonra toparlanmalar olacağını tahmin ediyoruz.

İŞSİZLİK

 

İşsizlik oranı (şubat)  yüzde 13,6 olduğunu vurgulayan Başkan Zeytinoğlu, “(Bir önceki yılın aynı ayına göre 1,1 puan / Bir önceki aya göre 0,2 puan geriledi.) Henüz pandemi etkisinin görülmediği ayın verisiydi. Sonraki aylarda işsizlik oranlarında yükselmeler olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, mevsimsel olarak tarım sektöründeki iyileşmeler ve temmuz ayından sonra turizm sektöründe yaşanacak olası iyileşmelerin işsizliği azaltmasını umuyoruz.

Geçen yılın aynı ayına göre;

*işgücüne katılım ise  1 milyon 102 bin kişi azalmasına rağmen

*istihdam edilenler  602 bin kişi azaldı.

*dolayısıyla işsiz sayısı  502 bin kişi geriledi. (İşsizlik oranı geriledi.)

602 bin kişi istihdam kaybına rağmen sadece sanayi sektöründe istihdam artı.

*Sanayi sektörü  205 bin kişi arttı.

*Tarım sektörü   530 bin kişi azaldı.

*İnşaat sektörü  93 bin kişi azaldı.

*Hizmet sektörü  183 bin kişi azaldı.

KOVİD-19 TANI MERKEZİ

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ Biliyorsunuz; 27 Nisan’da Odamızın girişimleri ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve GTÜ İşbirliği ile KOVİD-19 Tanı Merkezini kurduk.

Bölgemizdeki OSB’lerden gelen talepler üzerine konuyu Sanayi Bakanımıza aktarmıştık.

*Bu girişimlerimiz neticesinde; Sağlık Bakanlığının da yardımları ile ilimiz pilot bölge oldu.

*Tanı merkezinin GTÜ’nün laboratuarlarında kurulması kararına varıldı.

*Bu merkez Üniversite-Sanayi işbirliği için de güzel bir örnek oldu.

*İşçilerine tarama testi yapmak isteyen tüm üyemize bu testi yaptırmak istiyoruz.

*Bu uygulama ile firmalarımızın üretim kayıplarını azaltmayı ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarını  amaçlıyoruz. Buradan; Sanayi Bakanlığımıza, Sağlık Bakanlığımıza, TÜSEB’e ve GTÜ’ne teşekkür ediyoruz.

YAPILAN TEST SAYISI 29 BİN 323

Biliyorsunuz testler ücretsiz. İşçiden ücret alınmıyor. Sürüntü örneği ve soğuk zincir için firmadan kişi başı KDV dahil 30 TL ücret alınıyor. Benim ve 10 OSB Başkanlarının birlikte, o tarihte aldığı hızlı bir kararla, bu hizmet Aker OSGB’ye verildi.

Bugüne kadar yapılan test sayısı: 29.323 ,Toplam pozitif vaka sayısı: 95 ,Tarama yapılan firma sayısı: 314   ,Pozitif Vaka olan firma sayısı: 45

 

KONUK KONUŞMACI PROF.DR.ORAL ERDOĞAN

Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Oral Erdoğan, “Küresel Ticaret Savaşını takiben ortaya çıkan ,çıktığı yer ile en fazla kişinin ölümüne sebeb olduğu yerin ilginç bir şekilde Çin ve ABD olması ile dikkatleri daha fazla üzerine toplayan tarihi bir krizi değerlendirmek,Türkiye’nin durumunu irdelemek kapsamında “Küresel Ticaret’te ve Ekonomide daralma “ , “Türkiye’de ekonomik durum ,rezerv konusu”,”Piyasada  beklentiler” konularına sunum gerçekleştirdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL