İlçe Sağlık Müdürü Ketem’e Davet Etti

Darıca’da 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü Etkinliği düzenlendi. Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu yaptığı yazılı açıklamada 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Oluşturma Günü hakkında konuştu…

İlçe Sağlık Müdürü Ketem’e Davet Etti

Darıca’da 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü Etkinliği düzenlendi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu yaptığı yazılı açıklamada 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Oluşturma Günü hakkında konuştu.

Kadıoğlu ; ” Prostat,erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Mesanenin (idrar kesesi) altında yer alır. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Ülkemizde ve dünyada, erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkla en sık görülen kanser prostat kanseridir.” dedi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü konuşmasının devamında ; ” Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Ayrıca birinci derece akrabasında (baba, erkek kardeş, abi) prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksektir. Bu yanında doymuş yağlardan (hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı) ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.” dedi.

Kadıoğlu sözlerinin devamında ise ; ” Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe bazı şikayetlere yol açabilir. Mesela sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma gibi şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji uzmanına başvurulmalıdır.” dedi.

KADIOĞLU’NDAN KETEM’E DAVET

İlçe Sağlık Müdürü Kadıoğlu konuşmasında Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi içerisinde yer alan KETEM Biriminin çalışmalarına değinerek bölge halkının hizmetlerden ücretsiz yararlandığı belirtti. KETEM Birimi’nin olarak Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 40-69 yaş arası kadınlarda klinik meme muayenesi ve mamografi ile meme kanseri taraması, 30-65 yas arası kadınlarda HPV-DNA ve PAP smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde gaitada gizli kan testi ile bağırsak kanseri taramalarının yapıldığını ve tüm taramaların ücretsiz olduğunu belirtti.

Konuşmasını devam ettiren Kadıoğlu ; ” Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) testini yaptırması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır.Ayrıca tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yapma (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi), sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülenler yüksek risk altında olduğundan 40 yaşınızdan itibaren, diğer erkeklerde 50 yaşından itibaren düzenli olarak üroloji hekiminize giderek muayene olmalı ve kanda prostat spesifikantijen (PSA) testini yaptırmalıdır.

Detaylı bilgi için tüm vatandaşlarımızı Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi içerisinde yer alan KETEM Birimimize ücretsiz başvurabilirsiniz.” dedi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL