“İnfaz düzenlemesini çarpıtanları üzüntü ile izliyoruz”

Avrupa Virüs Nedeni İle Cezaevlerini Boşaltıyor TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyon Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Korona virüs tedbirleri kapsamında çıkarılan infaz yasasıyla cezaevlerinden 90 bin kişinin tahliye..

“İnfaz düzenlemesini çarpıtanları üzüntü ile izliyoruz”

Avrupa Virüs Nedeni İle Cezaevlerini Boşaltıyor

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyon Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Korona virüs tedbirleri kapsamında çıkarılan infaz yasasıyla cezaevlerinden 90 bin kişinin tahliye olması sağlanırken, Avrupa ülkelerinde de benzer uygulamanın hayata geçirildiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi yeni infaz düzenlemesinin, uygulamadaki sıkıntılar yanında, milletin ve kamu vicdanının hassasiyetleri de dikkate alarak hazırlandı, bu çerçevede infaz hâkimliklerinin etkinliğini artırmak amacıyla ihtisaslaşmanın önü açıldı, diyen Radiye Sezer Katırcıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin salgın tehdidinden korunması hususunda tüm tedbirlerin alındığını belirten Katırcıoğlu, “Hakları, canları ve sağlıkları devlete emanet olan bu insanların salgın hastalığa yakalanmamaları için temizlikten karantinaya kadar her önlem alınıyor” dedi.

Türkiye, Avrupa ve Amerika’ya kıyasla Covid-19 salgın hastalığın yayılmasının üstesinden gelmeye en yakın ülkelerden biri. Vatandaşlarımızın her geçen gün daha bilinçli bir şekilde tedbirlere uyduğunu görüyoruz. Salgın sürecinde en önemli hususlardan biri, sağlık sistemimizi ayakta durmasıdır, diyen Katırcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Avrupa’yı örnek alan Türkiye gitti, Artık Avrupa Türkiye’nin rol modelliğini takip ediyor. Küresel bir sorun karşısında hem kendine yetebilen hem dünyaya yardım edebilen Güçlü Türkiye artık var. Bu süreçte, Türkiye korona virüs ile mücadele kapsamında 55 ülkeye yardım gönderdi. Korona virüs tedbirleri kapsamında çıkarılan infaz yasasıyla cezaevlerinden 90 bin kişinin tahliye olması sağlanırken, Avrupa ülkelerinde de benzer uygulamanın hayata geçirildiğini şimdilerde görüyoruz. Avrupa ülkeleri, terör, aile içi şiddet ve cinsel dokunulmazlık suçları haricinde açık cezaevlerinde bulunan hükümlüleri tek tek tahliye ediyor ya da hapis cezalarının infazını erteliyor.”

Korona virüs sebebiyle cezaevlerinin boşaltılmasına yönelik bir hazırlık yapan İngiltere, 4 yıldan az ceza alan hükümlüler için erken tahliye, elektronik kelepçe, evde denetim ve toplum içinde infaz gibi yöntemler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Radiye Sezer Katırcıoğlu, sözlerinin devamında; “Almanya’da 12 aya kadar, Hollanda’da 6 aya kadar hapis cezalarının uygulanması tehir edildi. Fransa’da ise aile içi şiddet ve terör hariç olmak üzere tahliyesine 2 aydan daha az süresi kalan hükümlüler serbest bırakıldı. İtalya’da da yaşlılar, risk grubundakiler ve infazının bitmesine 18 aydan daha az süresi kalanlar tahliye edildi.

Belçika’da terör, cinsel dokunulmazlık, 5 yıldan fazla hüküm alanlar ve potansiyel tehlikeli hükümlüler haricindeki tüm cezaların infazı ertelendi. ABD’de ise ileri yaşta ve kronik hasta olan hükümlülerin infazı konutta devam edecek. İspanya’da Cezaevi Değerlendirme Kurulları tarafından, açık cezaevleri ile 3’ncü derece bulunan mahkûmlara elektronik izleme tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildiğini duyurdu ”dedi.

Bu elzem düzenlemeyi çarpıtanları üzüntü ile izliyoruz, Milletimizin faydasını görmezden gelerek Hükümeti yıpratmaktan, istismardan kaçınmıyor ve sosyal medya üzerinden yalan haber yayarak, doğruları eğip bükmeye devam ediyorlar, diyen Katırcıoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Yapılan bu çalışma ile, 7242 sayılı İnfaz Yasasında yapılan değişikliklerle ilk etapta karşılaşılabilecek sorunlarla değerli hukukçularımıza, akademisyenlerimize özellikle uygulayıcı Hâkim ve Savcı arkadaşlarımıza faydalı olmak amaçlanmıştır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL