Kartepe Zirvesi Başladı

Kartepe Zirvesi 2018; “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temasıyla başladı. Zirve’nin açılış konuşmalarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, BM Türkiye..

Kartepe Zirvesi Başladı

Kartepe Zirvesi 2018; Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temasıyla başladı.

Zirve’nin açılış konuşmalarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irene Vojackova Sollorano, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu gerçekleştirdi.

ALEVLER ÜSTÜMÜZE GELİYOR

26 – 28 Ekim tarihleri arasından Kartepe Greenpark Otel’de gerçekleşecek Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temalı Kartepe Zirvesi’nin açılış konuşmasını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptı. İbrahim Karaosmanoğlu, “ Bu yıl zirvemizin teması; Göç, Mültecilik ve İnsanlık. Bu konu hakkında, dünyanın dört bir yanında yüzlerce kurum, binlerce toplantı yaptı, yapmaya devam ediyor. Buna rağmen bu temayı tercih ettik. Zira yangın devam ediyor. Alevler üstümüze üstümüze geliyor. Bu yangını söndürme seferberliğine, entelektüel bir katkı sunmak istedik. Bu nedenle göç konusunu seçtik” dedi.

GÖÇ SORUNU KÜRESEL BİR SORUN

Göçün her zaman için tarihte var olduğunu dile getiren AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, ”Anne tarafıma baktığımız zaman sürekli olarak göç etmek zorunda kalmışız. Bu gün 250 milyon göçmene ulaşıldı. Bu da çok önemli bir rakam. Yerinden edilenler 40 milyon kişi çaresiz kalıp terk ettiler. Suriyelilere baktığımızda 7 milyon insan yerinden edilmiştir. 6 milyon Suriyeli de yer arıyor. 3.5 milyonu da Türkiye’de bulunuyor. Kendi niyetleriyle değil hayatlarından endişe ettikleri için” diyerek göç sorununun küresel bir niteliğe ulaştığını kaydetti.

BEN DE BİR MÜLTECİ ÇOCUĞUYUM

Sözlerine Türkiye’de bulunmaktan ve Kocaeli’nin misafirperverliğine çok teşekkür ederek başlayan Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, ”İki ülke arasındaki ilişkiler çok güzel meyveler verebilir. Ve bölgeyi de güçlendirebilir. Mülteci krizi de gösteriyor ki ilişkimiz çok önemli. Nüfusların göç hareketine alışkınız. Çünkü bizlerin tarihinde var bu olay. Ancak göç artık terörizm ve korku elinden yurdundan edilme ile ilgili. Biz göçlerin böyle algılanmasını istemiyoruz. Kadınların çocukların boğulduğunu öldüklerini görüyoruz. Biz de mülteciydik. Dedem ile biz de göç ettik. Türkiye hiçbir ülkenin yapmadığını yapıyor, milyonlara kapılarını acıyor, bu muazzam sorumluluğu almak kolay değildir” dedi.

BİR MATEMATİK HOCASININ HİKAYESİNİ ANLATACAĞIM

“Bir Matematik profesörü, okul binasına bir bomba isabet etse öğrencilerin cesetlerini toplamaya zorlansa acaba bu nasıl bir sahne olurdu? Hangi film senaryosuna benzerdi?“ soruları ile konuşmasına başlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ”21. yüzyıl hayal kırıklıklarıyla başladı. 2018-2019 yıllarında silaha ayrılan para 7 milyar dolar. Savaşlar vesayet savaşları üstünden oluyor. Bu yapılan mağdurluğa birilerinin dur demesi gerekiyor. Göç bizim için yeni bir şey değil. Hepsini vicdanımızla yönettik. Göçü dün bize öğretilenleri öğretirken geleceği de yönetiyoruz. Geleceğimizi de yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.

ZİRVENİN ÇALIŞMALARINI MERAKLA BEKLİYORUM

Savaşlar çatışmalar ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler daha güzel bir ümitle mültecilerin göç etmek zorunda kaldığını kaydeden AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos, ”Göçün arkasındaki bu adaletsizlikler var olduğu sürece göç, paradoks olmaya devam edecek. Göçün arkasındaki bu adaletsizliklere çözüm bulmak için işbirliği yapmalıyız. Göç ve mülteci konusunda teknolojinin de büyük önemi var. Teknoloji göç mülteci sorununda kötü amaçla kullanılıyor. İnsan kaçakçıları ve dolandırıcılar konusunda kesinlikle önlemler alınmalı. Kartepe Zirvesi’nin çalışmalarını merakla bekliyoruz ve çözüm yolları bulmak için çok yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

  1. DÜNYA SAVAŞINDAN DAHA BÜYÜK BİR GÖÇ YAŞANDI

Kartepe Zirvesi’nin tecrübelerine göre kalıcı olacağını ifade eden Dış ilişkileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ”Mültecilik ve göç, tek başına bir ülkenin ya da bir kurumun çözebileceği bir sorun değil. Yakın dönemde 2. Dünya Savaşından daha büyük bir göç oldu. 70 milyon insan değişik sebeplerle yurdunu değiştirmek zorunda kaldı. Kaçak yollarla ülkemize gelen mültecileri suçlu ilan etmek yanlıştır. Göç bir gerçektir. Kontrollü göçü gerçekleştirmeliyiz“ dedi.

MESUT ÖZİL’DEN ÖRNEK VERDİ

Bakan Çavuşoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; “Mesut Özil bir fotoğraf çektirdi diye ne muamele gösterildi hep birlikte gördük. Sorunun kökenine inmeliyiz. Sebeplerine çok iyi bir çözüm bulamazsak kaçakçıları, dolandırıcıları ne kadar yakalarsak yakalayalım hiçbir şey yapamayız. İdlib anlaşması ile 3 milyon insanın evini terk etmesini engelledik. Güveni yaratınca Türkiye’den Suriye’ye dönüş de yaşandı. Bu güven duygusu yaratıldığında göçün nasıl engellendiğini de görmüş olduk. İşte tüm dünyadan istediğimiz bu güven ortamının yaratılmasıdır.” Konuşmaların ardından açılış törenine katılan konuklara hediyeleri takdim edildi ve Zirve’de yer alan konuşmacılar tüm dünyaya birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL