Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesinde İmzalar Atıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü koordinasyonu ve izinleri doğrultusunda, Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde ve Kandıra Belediyesi’nin Proje Ortaklığı çerçevesinde Kocaeli..

Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesinde İmzalar Atıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü koordinasyonu ve izinleri doğrultusunda, Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde ve Kandıra Belediyesi’nin Proje Ortaklığı çerçevesinde Kocaeli Müze Müdürlüğünce hazırlanan “Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesi “Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde kabul edildi.

DÜNYA SIRALAMASINDA

Bu kapsamda Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesinin hayata geçmesiyle birlikte ülkemizde ilk kez gerçek eserlerin sergilendiği bir su altı arkeopark projesi yapılacak. Öte yandan Kerpe Su Altı Müzesi ve Arkeopark alanı hayata geçmesi durumunda dünyadaki ilkler arasında yerini alacak. Dünyada ise gerçek eserlerin sergilendiği bir su altı müzesi ve ya arkeopark parkuru, İtalya ve Hırvatistan dışında bulunmamaktadır.

İLK BİLİMSEL ÇALIŞMA

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri doğrultusunda Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından 2020 yılından itibaren Kocaeli’nin Karadeniz kıyılarında arkeolojik su altı kazı ve araştırma çalışmaları sürdürülmekteydi. Özellikle Kepre’de yapılan kazı çalışmaları, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarından yürütülen ilk bilimsel su altı kazısı olması açısından son derece dikkat çekiciydi.

TURİZME BÜYÜK KATKI

Yapılan kazılar sonucunda elde edilen veriler; Kerpe Limanının, Karadeniz’in Antik Çağdaki doğu-batı yönlü deniz ticaret rotasının merkezinde yer alarak Karadeniz ticari faaliyetinin kesintisiz olarak izlenebildiği önemli bir merkez olduğunu gösterdi. Ayrıca yapılması planlanan arkeopark projesi sayesinde arkeolojik dalış turizminin ulusal ve uluslararası turizm ağlarına entegrasyonu sağlayarak, bölgenin tanıtımına büyük bir katkı sağlayacak bir proje olması açısından son derece önemli.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL